Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 31 oct 2008 - Anul XIII, nr. 257 (3938)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   1 fişiere video

Pericol

Termica riscă să fie închisă anul viitor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO
Societatea de termoficare a municipiului Suceava şi-ar putea închide porţile anul viitor, dacă nu va fi privatizată. Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat că viitorul SC Termica SA se va decide în primăvară, când întreaga capacitate de producţie de la CET Suceava ar putea intra în proces de conservare, în aşteptarea unor vremuri favorabile producţiei de energie termică şi electrică, pe cărbune.

Decizia de a opri funcţionarea termocentralelor Termicii vine pe fondul unor scumpiri extrem de mari (de 250%) a huilei, principalul combustibil utilizat la producerea căldurii şi apei calde, scumpirii gazelor, apei şi electricităţii, cât şi pe fondul datoriilor tot mai mari pe care le are de recuperat societatea de termoficare, atât de la municipalitate cât şi de la populaţie.

“Societatea de termoficare trebuia abandonată de cel puţin doi ani de zile, din punctul de vedere al eficienţei economice. Nu s-a luat această decizie pentru că dorim să salvăm patrimoniul şi locurile de muncă de la Termica. Dacă vom face o privatizare o vom face în folosul comunităţii şi al salariaţilor de acolo. Dar dacă privatizarea nu reuşeşte, nu ne rămâne altă soluţie decât să conservăm Termica, pe partea de producţie, şi să ne mutăm la KAF-urile actuale, unde sunt costuri mai mici şi de unde putem furniza în continuare energie termică în municipiul Suceava”, a declarat ieri primarul Sucevei, Ion Lungu.

 

Termica, „o piatră de moară de gâtul Primăriei Suceava”

Şeful municipalităţii sucevene a amintit de momentul în care Termica a fost transferată Consiliului Local fără consultarea acestuia, în 2002 şi de faptul că s-a împotrivit luării acestei decizii.

„Încă de atunci am spus că Termica va fi o piatră de moară de gâtul Primăriei, iar situaţia de acum demonstrează clar că am avut dreptate. Acolo e o problemă de sistem. Putea fi la conducere cel mai bun manager de pe planetă, că nu o putea salva. Indiferent de ce măsuri s-ar lua, chiar dacă am elimina costurile reparaţiilor, pierderilor, costurile salariale, şi tot nu ar avea cum să iasă pe plus la producţie. Trebuie luată o decizie radicală. Dacă va fi o privatizare, trebuie să vină o societate care în principal să producă energie electrică şi în secundar energie termică. În această iarnă sucevenii vor avea apă caldă şi căldură asigurată, dar în primăvară suntem obligaţi să luăm o decizie”, a precizat Ion Lungu, anunţând vremuri negre pentru Termica.

Închiderea societăţii de termoficare a Sucevei ar însemna nu doar a lăsa fără locuri de muncă aproximativ 800 de suceveni, ci şi dificultăţi în furnizarea apei calde şi căldurii populaţiei, mai ales pe timp de iarnă, pentru că cele două KAF-uri (turbine pe gaz metan) din spatele Ambro mai trebuie reparate şi ar depinde de rezervele de gaz pe care le poate face România pe timp de iarnă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Termica riscă să fie închisă anul viitor.
 Vizualizări articol: 1984 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Termica riscă să fie închisă anul viitor5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   DNA trimis de
(31 oct 2008, 19:51:53
Din articol si din declaratiile primarului reiese faptul ca acesta ori nu cunoaste situatia actuala ori o cunoaste si umbla cu gogosi. Daca Termica va fi inchisa Suceava nu va mai avea in veci si pururi caldura in perioada rece, deoarece, daca cineva isi face iluzii ca acele CAF-uri (Cazane de apa fierbinte) si nu KAF-uri (turbine pe gaz metan) vor face fata necesarului de caldura din perioada rece, se inseala amarnic.

Acele echipamente sunt vechi, iar functionarea lor nu numai ca nu este rentabila (vezi pretul gazului metan de la 1 ian. 2009), dar este si periculoasa prin faptul ca sunt uzate si nu mai functioneaza la capacitate maxima.

Dar cel mai important este faptul ca desi primarul stia de situatia de la Termica de acum doi ani, nu a intreprins nimic pentru a eficientiza producerea de energie electrica, pentru ca energia termica sa rezulte la un pret suportabil pentru populatie. Tovarasul Lungu a fost preocupat de a papa banii veniti de la guvern pentru reabilitare
2.   DNA 2 trimis de
(31 oct 2008, 19:55:06
punctelor termice. Cred ca cei de la DNA ar trebui sa se sesizeze si ceva controale cred ca ar scoate la iveala multe nereguli. Dar avand in vedere ca maestrul Lungu este PDL-ist, acest lucru nu se va intampla niciodata.

Nu ne ramane decat sa ne punem centrale si sa facem frig. Intrebarea este ce vor face cei care nu-si permit o centrala.

Vom trai si vom vedea...................

SA TRAITI NU BINE, CI FOARTE BINE
3.   Trist trimis de
( 1 nov 2008, 16:04:03
nu sunt normali.cum sa inchida CET`ul ? nu se gandeste nimeni ca raman foarte multi oameni fara locuri de munca? lungu ar trebui sa faca ceva si sa incerce sa il mentina deschis.in suceava nu se produce nimic.bine ca se deschid mall`uri peste mall`uri, fara numar magazine, si se inchid toate fabricile.sa nu mai spunem ca nici asa nu acorda salarii tare bune,dar care sunt acum de bine de rau,merg.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei