Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 19 sep 2008 - Anul XIII, nr. 221 (3902)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Scumpirea căldurii

“Preţul gigacaloriei nu va creşte mai mult de 15%”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO
Scumpirea căldurii furnizate populaţiei va fi unul din principalele subiecte care vor fi dezbătute în şedinţa de Consiliu Local de săptămâna viitoare.

În vreme ce conducerea Termica solicită o majorare de preţ de aproximativ 20%, primarul Ion Lungu spune că va propune ca majorarea de preţ să fie de 15%.

“Astăzi, preţul gigacaloriei plătite de populaţie, stabilit prin Consiliu Local, este de 155 de lei, fiind cel mai mic din judeţele Moldovei. Iaşi, Bacău, Vaslui, au încă de anul trecut sau chiar de acum doi ani preţuri de aproximativ 180 de lei.

Este absolut justificată această majorare din punctul de vedere al celor de la Termica, luând în considerare elementele pe care le invocă ei – creşterea preţului apei cu 80%, la gaze cu 45%, la energie electrică cu 15%, ca să nu mai vorbim de triplarea preţului la combustibil.

Cu toate acestea, preţul gigacaloriei nu va creşte mai mult de 15%, pentru că un preţ mai mare nu ar mai fi suportabil de către populaţie”, a declarat primarul Sucevei, Ion Lungu.

Astfel, deşi sunt mai multe variante de preţ la a căror fundamentare lucrează cei de la Termica, în şedinţa de Consiliul Local va fi aleasă o singură variantă, cel mai probabil cea de majorare cu 15%. În acest caz, preţul unei gigacalorii va fi de 178,25 lei.

“Important e să poată fi încasaţi aceşti bani. În măsura în care am majora preţul mai mult, dar populaţia nu ar mai plăti, nu am rezolva nimic. Trebuie să fim chibzuiţi, să luăm o decizie care să ne ajute să trecem iarna”, a concluzionat Lungu, care a spus că situaţia Termica este una foarte instabilă, în acest moment.

 

Termica – privatizată sau profund restructurată

Problemele Termicii s-au agravat odată cu triplarea preţului huilei, principalul carburant utilizat la producerea energiei termice. Dacă până acum Termica mergea în pierdere, de acum înainte, pierderile vor fi mai mari, cu atât mai mult cu cât Primăria nu e de acord nici cu mărirea preţului de producţie şi de transport, care ar îngreuna mai tare bugetul local.

“Soluţii ar fi, dar sunt drastice. În primul rând putem discuta de o încercare de privatizare a Termica, un proces delicat, de maximă importanţă şi responsabilitate, pentru că noi vom urmări să obţinem un preţ al gigacaloriei, suportabil pentru populaţie, fără a fi afectaţi salariaţii de la Termica. În măsura în care nu obţinem acest lucru, nu vom finaliza procesul de privatizare, caz în care avem alte variante. Ne putem retrage la cazanele (KAF-urile) de lângă Ambro, care, după modernizare, vor putea furniza apă caldă şi căldură întregului oraş. În aceste condiţii vom conserva centrala sursă – CET-ul”, a explicat edilul şef al Sucevei.

Lungu a amintit de faptul că sumele pe care Primăria trebuie să le achite ca subvenţii sunt mult prea mari, fiind luni de iarnă în care sunt de plătit 5 milioane de lei subvenţii, în vreme ce încasările pentru tot anul, din taxe şi impozite de la populaţie, sunt de 1,5 milioane de lei.

“Am înţeles că Guvernul ar dori să le ia înapoi. Mi se pare corect, având în vedere faptul că în anul 2000 nu a ezitat să pună CET-urile în braţele administraţiilor locale, fără a le consulta, ci numai pentru a încheia negocierile cu Uniunea Europeană.

În această iarnă vom avea încălzire, vom trece din inerţie prin anotimpul rece, dar anul viitor trebuie luată neapărat o decizie clară în privinţa termoficării”, a concluzionat primarul Ion Lungu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului “Preţul gigacaloriei nu va creşte mai mult de 15%”.
 Vizualizări articol: 1207 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
“Preţul gigacaloriei nu va creşte mai mult de 15%”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Termica trimis de
(19 sep 2008, 12:27:41
lungule vinde termocentrala ,nu vezi ca acolo e ultimul bastion al cumunismului in acest oras?
2.   Caldura trimis de
(19 sep 2008, 13:11:48
de ce aducem carbune din import ,daca e asa de scump ??? de ce nu reactivam minele noastre ,ca romania are huila la greu??----tot din cauza baietilor destepti care au comisioane grase la importurile respective???HOTILOR A-TI VANDUT TOATE RESURSELE ENERGETICE ALE TARII PE COMISIOANE GRASE , V-ATI IMBOGATIT SI PROSTIMEA PLATESTE NU??? cat costa o tona de huila romaneasca si cu cat se aduce din import??? IN LOC SA DAM DE LUCRU ROMANILOR ADUCEM DIN IMPORT LA PRETURI EXORBITANTE------DAM VALUTA TARII LA ALTII IN LOC SA DAM DE LUCRU ROMANILOR-------NEISPRAVITILOR SA DATI SOCOTEALA CAT DE CURAND------CAT O SA MAI RABDE ROMANII HOTIILE VOASTRE????TREZITIVA SUCEVENI, AVETI GRIJA PE CINE MAI VOTATI IN PARLAMENTUL ROMANIEI, IN NOIEMBRIE???????
3.   Cica relicve trimis de
(19 sep 2008, 18:40:34
Tot nationalizarea este mai buna deci trageti concluzii politice DRAGI SUCEVENI SI CEILALTI CETATENI AI ROMANIE .America \SUA\a FACUT NATIONALIZARE la doua institutii private bancare care erau in top ASTA ESTE VIITORUL POLITIC

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei