Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 19 sep 2008 - Anul XIII, nr. 221 (3902)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Reabilitare

Rădăuţiul şi-a luat arhitect polonez pentru refacerea centrului istoric

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Centrul istoric al municipiului Rădăuţi va fi reabilitat şi va oferi vizitatorilor şi locuitorilor săi imaginea pe care o avea în anul 1920. Cel care se va ocupa de acest proiect este arhitectul polonez de origine română Cornel Colomfirescu, estetician al oraşului polonez Vroslav (Wroclaw), cu sprijinul fostului arhitect şef al Rădăuţiului, Sorin Pentelescu.

Arhitectul Colomfirescu ne-a declarat, ieri, că a început această acţiune în urma discuţiilor cu primarul Aurel Olărean, care doreşte să modifice planul urbanistic general al oraşului (PUG), în sensul punerii în valoare a centrului istoric şi modernizării zonei administrative. „Este vorba despre reabilitarea imobilelor vechi, deşi la unele sunt distrugeri în construcţia clădirii, făcute de proprietari, fără nici o aprobare. Apoi, vrem refacerea circulaţiei, a sistemului de parcare, a zonei administrative cu accente estetice, cu apă, cu lumini, să fie seara o atmosferă mai vie”, a spus arhitectul.

 

Restauratorii sunt deja la lucru

Dacă lucrurile vor merge bine şi nu vor fi dificultăţi majore cu proprietarii clădirilor, Cornel Colomfirescu preconizează că în doi ani centrul vechi va fi reabilitat.

Primarul Aurel Olărean ne-a declarat că o echipă de restauratori a venit deja la lucru pentru a executa, de probă, un tronson de 16 metri lăţime.

„Refacem faţadele după fotografiile vechi pe care le avem, cu colori speciale, care nu se degradează la soare. După terminarea lucrărilor, în centrul istoric se va circula doar pe jos şi cu bicicleta. Zona va fi delimitată de piloni care noaptea vor fi coborâţi printr-un sistem automat pentru a se putea face aprovizionarea firmelor care îşi au sediul aici”, a spus primarul Olărean.

PUG-ul municipiului Rădăuţi a costat zece miliarde de lei vechi şi a fost executat de o firmă din Iaşi. Planul va fi modificat acum, conform viziunii arhitectonice a lui Cornel Colomfirescu, cu consultarea arhitectului Pentelescu.

Până la finalizarea discuţiilor, primarul Olărean a spus că nu poate face o evaluare a costurilor de reabilitare a oraşului său.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Rădăuţiul şi-a luat arhitect polonez pentru refacerea centrului istoric.
 Vizualizări articol: 2905 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Rădăuţiul şi-a luat arhitect polonez pentru refacerea centrului istoric3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Restaurare trimis de
(19 sep 2008, 11:14:03
PRIMARIA NU ARE BANI PENTRU A FACE CURAT IN ORAS(ASA A DECLARAT PRIMARUL)IAR ACUM RESTAUREAZA CENTRUL ISTORIC.CINE SI CE SA PRICEAPA
1.1  RE: Restaurare trimis de
(19 sep 2008, 14:03:10
Daca ar scote traseul trenului �n afara orasului ar fi ceva istoric.

si foarte valoros.
2.   Interesant! trimis de
(19 sep 2008, 12:22:19
Daca o sa se intample ce spune primarul, o sa fie frumos centrul Radautiului.
3.   Faceti si voi ceva trimis de
(19 sep 2008, 12:23:25
excelent .radautul o sa arate mai frumos ca suceava......aici au ramas gospodarii.......cei din suceava nu sunt in stare sa varuiasca blocurile ...... centru e o mahala e o parcare imbicsita
4.   Asa da trimis de
(19 sep 2008, 12:49:10
e bine ca Radautiul mai are un centru istoric in Siret s-a avut grija sa nu mai aiba un centru istoric in perioada comunista l-au daramat si avem un centru cu cladiri din diverse perioade toate asezate haotic si fara gust!
5.   Sa nu exageram trimis de
(19 sep 2008, 13:05:56
in suceava din pacate comunistii au avut grija sa darame cladirile istorice.In radauti au avut grija sa bage tiganii in ele si aproape sa le distruga.Nici in radauti nu mai sunt multe dar e bine ca s-au trezit in al 12-lea ceas.Magazinul general si cu blocul ala turn strica tot.Sunt niste hidosenii care nu se incadreaza in centrul orasului.Sa nu mai zic de crucea din intersectie. Frunza a fost un gogoman ca a aprobat asa ceva..
5.1  RE: Sa nu exageram trimis de
(19 sep 2008, 15:14:24
Crucea din centru este opera marelui sforar,spagar si gagicar MIHAI FEDIUC ! Ca a aprobat-o Frunza,asta nu mai conteaza,oricum executa ordinele primite de la Fediuc,Boliac,Herghelegiu&comp .
6.   Ce sa nu exageram !!! trimis de
(19 sep 2008, 15:20:12
bai tu ala cu comentariul de mai sus ce te deranjeaza pe tine crucea din centrul orasului ??? cu ce te deranjeaza pe tine crucea ???a fost pusa pentru ca sa se vada ca orasul nostru e un oras credincios si bun !!!si a mai fost pus pentru ca cei care vin si trec pe acolo sa se simta mai aproape de biserica si sa isi lumineze mintea !!! oare de ce sa fie acesta un lucru rau???
7.   Ce sa nu exagereze ??? trimis de
(19 sep 2008, 15:27:32
nu stiu eu cu ce va deranjeaza pe voi crucea asta ma intereeaza !!!si acesta care a facut-o o fi el cum o fi dar sa stiti ca face foarte multe lucruri de ajutor pentru toti cei care au avut nevoi si numai el ar fi putut sa aiba aceasta idee !!!
8.   O parere trimis de
(19 sep 2008, 15:46:40
Nu sint un sustinator al lui Olarean si o fi el cum o fi dar a inceput sa miste ceva in Radauti. Pe cind "tovarasul" Frunza parea ca asteapta viata vesnica.
9.   Da da,marele credincios frunza si fediuc trimis de
(19 sep 2008, 16:01:38
bai ciumpalacilor,n-am nimic impotriva ei,dar putea sa fie mai frumoasa,mai estetica si mai impunatoare
10.   CRUCEA RESPECTIVA trimis de
(19 sep 2008, 16:04:53
este de un kitsch ieftin care nu are nimic a face cu credinta.iar locatia aleasa este total nefericita.In mijlocul unui sens giratoriu??. Si a mai pus si o gramada de beculete pe ea. e in genul icoanelor facute in china care fac cu ochiul..
11.   Adevarat grait trimis de
(19 sep 2008, 16:17:37
este total nelalocul ei.trebuia pusa in fata casei lu fruza sa alunge demonii.Si intr-adevar blocul turn este gresit plasat acolo ca un pai infipt in c..r .mai avema putin si ajungeam ca falticenii in centru.

Si inca ceva.ce se vrea a face din parrcul zoo? stie cineva? oare nu o sa deranjeze animalele biserica nou construita?
12.   Crucea din sensul giratoriu trimis de
(19 sep 2008, 16:25:49
Crucea din sensul giratoriu este singura realizare al lui Fruna si o sa reziste pina intr-o noapte cind va face cu ochiul vreunui petrecaret turmentat la volan
13.   Eu propun trimis de
(19 sep 2008, 16:34:30
sa se infiinteze tot acolo in centru si straduta bisnitariulor(nu asa de bine iluminata) .sigur va vi de un real interes turistic.Iar vis- a vis sa fie domnii cu casete si ziare.

14.   Radautiul mai frum? trimis de
(19 sep 2008, 16:34:55
ar fi ceva daca sar face ce a zis primarul.....poate o sa se faca dar peste catziva ani!!!
14.1  RE: Radautiul mai frum? trimis de
(19 sep 2008, 16:37:24
de ce te indoiesti de spusele primariului? necredinciosule.de a cui esti din radauti ca sa-ti arat io tie..
15.   Alte ispravi trimis de
(19 sep 2008, 21:14:53
Cei trei CRAI de la Radauti: Mihai Fediuc, Mihai Frunza si .....Executorul Benone, au ras tot ce mai putea fi numit spatiul verde in Radauti, Frunza il punea in posesie pe Fediuc si Benone il valorifica. (ex. Obor, parcarea de pe Calarasi care e tinuta inca la secret, Bogdan voda linga casa fratelui Plamada etc). Cind nu vor mai fi terenuri mai trintesc un monument.........!!!!!!!
15.1  RE: Alte ispravi trimis de
(20 sep 2008, 00:24:21
exact !
16.   Nereguli la Radauti-Primar Penal trimis de
(19 sep 2008, 21:21:03
V-ati pus intrebarea daca are autorizatie de constructie? Daca da , cum e posibil fara acordul proprietarilor? Daca are acordul de ce cheltuie banii publici pe cladiri private?
16.1  RE: Nereguli la Radauti-Primar Penal trimis de
(20 sep 2008, 01:31:31
Esti/sunteti stupid!
17.   Un monument? trimis de
(19 sep 2008, 21:28:15
Cei trei crai de la Radauti poate vor sa trinteasca un monument al prostiei, dar nici asta nu pot ca sta Olarean cu ochi pe ei ca pe butelie.
18.   Felicitari primarului trimis de
(19 sep 2008, 22:10:27
Domnilor,

Aceasta actiune de a reda vechea plastica

arhitecturala unor cladiri vechi si de patrimoniu

din Radauti merita toata consideratia.

Felicitari Domnului Primar Olarean, Arhitectului

Cornel Colomfirescu cat si Domnului

Arhitect Sorin Pentilescu pentru aceasta initiativa.

Pe viitor nu ezitati sa apelati si la specialistii romani

din strainatate.

Sa fie intr-un ceas bun !
19.   Suceava trimis de
(20 sep 2008, 00:17:30
Suceava ar fi putut sa beneficieze de un centru istoric,

daca cei care au administrat regiunea/judetul nu ar fi

fost atat de zelosi in indeplinirea maretelor sarcini de

partid si de stat.

Au fost demolate cladiri importante cu o arhitectura

foarte veche si interesanta ca fosta biblioteca cu fondul

memorial Ciprian Porumbescu , Hotelul Langer,cladiri vechi

administrative din centrul Sucevei, cladirile de pe fosta

strada comerciala Karl Marx.
20.   La mai mult trimis de
(20 sep 2008, 08:01:04
alta hotie a lui Oly decat el stie cum se spune in polona spalare de lovele. de cand a venit se lupta cu un buget gol si acuma are bani pentru asta.nu face nimic decat hotii. cand lipseste cate o zi doua "e la bucuresti dupa bani" e cazul sa mearga si la bruxeles poate lipseste 1 saptamana
21.   Peretii vorbesc trimis de
(20 sep 2008, 08:05:27
Oly? un incapabil care nu stie sa lege doua vorbe. Noroc ca-l leaga Vlasin la sireturi si-i scrie discursurile. Fura astia de rup! pentru o autorizatie de comstructie bloc ia doua apartamente.
22.   Manul trimis de
(20 sep 2008, 08:08:27
bai mincinos la drumul mare! tot de proba au maturat si aia radautiul si dupa aia aia incercat sa bagi o factura de peste jumate de miliard care ti-a refuzat-o consiliu local si ai bagat-o lui flutur pe usa din dos ca cica aia au facut treaba la inundatii. penalule meriti sa infunzi puscaria.dar iti vine randul !
23.   Lamurire trimis de
(20 sep 2008, 10:07:57
fraierilor;Fediuc si Frunza au pus crucea in drum sa stie soferii ca e cruce de drumuri

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei