Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 13 aug 2008 - Anul XIII, nr. 189 (3870)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Trimis în judecată

Fostul primar din Moara, acuzat de afaceri ilegale cu terenuri de un milion de euro

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Fostul primar din Moara, în perioada 2000-2004, Constantin Rizea a fost trimis în judecată, zilele trecute, fiind acuzat că pe vremea când era în fruntea comunei a făcut mai multe afaceri ilegale cu zeci de hectare de teren din patrimoniul Staţiunii de Cercetări Agricole (SCA) Suceava, în valoare de aproape un milion de euro.

Rizea, în vârstă de 51 de ani, a fost dat pe mâna judecătorilor de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, fiind acuzat de săvârşirea infracţiunilor de fals în înscrisuri oficiale, fals intelectual, participaţie improprie la fals intelectual, uz de fals şi înşelăciune.

Potrivit anchetatorilor, toată povestea a început în 2001, atunci când Prefectura Suceava le-a comunicat primarilor din mai multe comune, printre care şi lui Constantin Rizea, că s-au produs erori cu ocazia inventarierii terenurilor din domeniul public al SCA, întrucât se suprapun cu unele suprafeţe de teren ale unor cetăţeni.

Pus să întocmească o situaţie cu sătenii de la el din comună care deţin teren aflat în perimetrul SCA Suceava, Rizea, susţin anchetatorii, a trecut în dreptul acestora suprafeţe mai mari de teren decât câştigaseră în instanţă persoanele cu pricina, falsificând sentinţele judecătoreşti ale respectivilor, fără ştirea acestora. De exemplu, unul dintre sătenii în cauză câştigase în instanţă 0,25 de hectare, însă în tabelul înaintat Prefecturii de către primarul Rizea, bărbatul respectiv trebuia pus în posesie cu 2,90 hectare.

Prin prezentarea acelor documente măsluite, se arată în rechizitoriul întocmit de procurori, Constantin Rizea a înşelat Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor, din cadrul Prefecturii, în urma acestor ilegalităţi Administraţia Domeniilor Statului scoţând din patrimoniul SCA Suceava suprafaţa de 22,55 hectare de teren agricol, în valoare de 929.117 euro.

 

Se „împrumuta” din fondurile primăriei

În urmă cu aproape doi ani, Constantin Rizea a mai fost trimis în judecată, într-un alt dosar penal înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava.

Rizea era acuzat că, pe vremea când era primar, şi-a „împrumutat” din banii sătenilor în jur de 60.000 de lei (600 de milioane de lei vechi), bani cu care edilul şi-a plătit facturile personale, poliţele de asigurare la maşinile personale (un Renault, un Volkswagen şi un BMW), vama pentru diferite produse electrocasnice pe care le importa prin firma sa sau cotiza pe la nunţile la care era invitat să meargă.

În faţa procurorilor, a dat cu subsemnatul în acest dosar şi casierul de pe atunci al primăriei Moara, Gheorghiţă Cosmaciuc, cel care îl „împrumuta” pe primar din fondurile încasate de la săteni.

Anchetatorii vorbeau la acea vreme despre existenţa unui caiet, în care casierul Cosmaciuc a trecut de-a lungul timpului sumele de bani pe care i le-a dat primarului şi destinaţiile acestora („Asigurare BMW”, „Asigurare Reanult”, „Lenuţa dinţi”, „Telefon primar”, „Sf. Gheorghe nuntă”, etc.).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fostul primar din Moara, acuzat de afaceri ilegale cu terenuri de un milion de euro.
 Vizualizări articol: 909 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Fostul primar din Moara, acuzat de afaceri ilegale cu terenuri de un milion de euro1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Si ce daca trimis de
(13 aug 2008, 11:44:39
Si care e rezultatul dosarului de acu doi ani ? Daca tot ati pomenit de el ziceti si care e rezultatul lui, ca primarul ,bag sama e bine mersi.Deci trag concluzia ca sunt minciuni si omul e nevinovat.Sau nu ?
2.   Oare este singurul? trimis de
(13 aug 2008, 12:17:36
Primarii din legislatura trecuta din Ilisesti si Scheia sunt curati?
3.   Am patit-o si eu trimis de
(13 aug 2008, 21:27:43
am un moara un teren de-a lu' bunicu'. no joke! si m-am trezit cu unul care isi face casa pe terenul pe care eu am acte de la cadastru iar el a venit la mine cu un proces verbal de la primarie de punere in posesie!!! ma gandesc poate imi imprumuta rusii un tanc sa-i fac o vizita individului...apoi primarului!
4.   Am patit-o si eu trimis de
(14 aug 2008, 09:05:24
Frate daca ai acte, ii dai tipului de ti-a ocupat terenu un ultimatum (scris) si apoi inchiriezi un buldoexcavator eventual si unu dotat cu picamer si remediezi situatia.

Succes

chuck noris si-a cosnstruit cabana in care s-a nascut

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei