Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 13 aug 2008 - Anul XIII, nr. 189 (3870)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Pavel LUCESCU

Pavel LUCESCU


Morar trebuia să moară

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Pariu luni, în redacţie, pe capul lui Daniel Morar, în timp ce Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei, ştim acum, îi cânta prohodul. După o scurtă introducere de context, cade şi prima frază din discursul ministrului care promite o decizie.

“Legea nu stabileşte nici obligativitatea şi nici interdicţia succesiunii consecutive a două mandate în aceeaşi funcţie pentru acelaşi procuror” precizează Predoiu.

E clar, pariem noi, Daniel Morar rămâne. Ministrul îl vrea în continuare la conducerea DNA.

Nu trec însă două minute şi siguranţa noastră primeşte o primă lovitură. „Comisia Europeană a formulat la rândul ei o serie de puncte de vedere prin intermediul unui purtător de cuvânt, prin care a precizat mai întâi un tip de opţiune (în favoarea lui Morar – nota mea), iar ulterior a revenit precizând că, aşa cum este normal pentru oricine cunoaşte mecanismele administraţiei europene, această decizie este exclusiv atributul autorităţilor din România.” Aha, deci e treaba noastră, a românilor, pe cine punem în fruntea DNA. Nu ne spune nouă Europa ce să facem sau să nu facem la noi acasă. Deci, iar pariem noi, cade. Îl schimbă. Devenim şi mai convinşi de asta imediat ce ministru mai aruncă una.

„Opiniile exprimate (se referă la controversele din jurul DNA – nota mea) par să aibă la bază teza conform căreia instituţia DNA s-ar putea cumva identifica cu persoana actualului Procuror Şef.” Fină observaţie din partea ministrului, numai bună să ne asigure că, nu-i aşa, DNA e DNA şi fără Daniel Morar. Da, dar până n-o auzim din gura lui, cu subiect şi predicat, tot ne mai rămâne de-un pariu. 

Urmează, firesc, o evaluare a activităţii instituţiei. Prima frază taie adânc în rană: “Recunoscând meritele incontestabile ale DNA ca instituţie, trebuie să spunem că există  şi o serie de vulnerabilităţi instituţionale care o caracterizează” zice ministrul şi începe să le enumere. E şi mai clar, ne spunem noi, dacă începe cu negativul înseamnă că, de fapt, îl rade. Nici nu mai contează că după aia îi dă şi note bune. Semnele decapitării lui Morar sunt deja prea multe.  Iar când se apropie furtunos de anunţul deciziei, vorbind de “stabilitatea instituţională” care “nu trebuie confundată cu stabilitatea persoanelor într-o funcţie sau alta” dispare orice urmă de pariu.

Ce a urmat ştim deja. Predoiu îl schimbă pe Morar cu o anume Monica Şerbănescu şi-i propune un fantomatic post de “Înalt Reprezentant al Ministerului Justiţiei în cadrul Misiunii României la Bruxelles” sau, la alegere, umilitoarea funcţie de adjunct al proaspetei propuse în locul său.

Morar le refuză imediat pe amândouă, ceea ce cred că ar fi făcut orice om cu scaun la cap şi demnitate la purtător. Pentru că, în fapt, toată argumentaţia ministrului Predoiu, din care am citat aici doar o mică parte, suferă de handicapul major al oricărei încercări de a ascunde gunoiul sub preş. E mieroasă şi fals asiguratorie.

Ceea ce-i reproşează ministrul Predoiu lui Daniel Morar, e drept, cu cuvinte frumos ambalate, e deficitul de “reputaţie” şi “credibilitate” a DNA sub conducerea sa şi, ca răspuns la o întrebare ulterioară adresată de un ziarist, lipsa de “echilibru”.

Trei cuvinte magice, reputaţie, credibilitate şi echilibru, trei falsuri patente. Pentru că tocmai reputaţia şi credibilitatea unei asemenea instituţii, pusă să scormonească în gunoiul numit marea corupţie, sunt cele ce vor fi în permanenţă atacate, ceea ce s-a şi întâmplat, şi tocmai ele trebuiau apărate mereu inclusiv sau mai ales de către ministrul Justiţiei.

Or, în loc s-o facă, domnul Predoiu foloseşte exact argumentele adversarilor DNA şi ale lui Daniel Morar, iar aceştia sunt în primul rând, marii corupţi, care nu sunt nici puţini şi nici slabi, pentru a-l schimba.

Cât despre lipsa de echilibru, mai că-mi vine să râd. Rar mi-a fost dat să cunosc un om mai calm şi mai aşezat decât ardeleanul Daniel Morar.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Morar trebuia să moară.
 Vizualizări articol: 2377 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Morar trebuia să moară1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei