Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 5 iul 2008 - Anul XIII, nr. 156 (3837)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Muncă voluntară

Consilieri locali pensionaţi medical, somaţi să dea pensiile înapoi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Consilierii locali cu grad de invaliditate II sau I şi cei pensionaţi medical, anticipat sau anticipat parţial trebuie să restituie banii pe care i-au primit drept pensie în perioada în care figurează în baza de date că au primit indemnizaţie pentru şedinţele de consiliu local la care au participat.

Pentru că nu au ştiut sau au ignorat această prevedere legislativă, 29 de consilieri locali au ajuns în situaţia ca pentru o indemnizaţie de 150-200 lei să piardă o pensie de 500-700 de lei. La Casa de Pensii Suceava, în urma verificărilor prin suprapuneri de baze de date - declaraţii nominale cu baza de plăţi pensionari, s-au constatat 39 de astfel de cazuri, considerate drept prestaţii incompatibile.

Din cele 39 debite create, 10 au fost anulate prin rectificarea declaraţiilor nominale, iar unul este în litigiu. La verificările ulterioare (această verificare se face periodic) s-au mai depistat câteva cazuri, care vor fi clarificate prin discuţii cu pensionarii în cauză şi cu consiliile locale.

Sumele care trebuie restituite de cei în cauză sunt de câteva mii de lei, cea mai mare ajungând la 4000 de lei.

Pe raza judeţului Suceava au fost înregistrate asemenea situaţii la consiliile locale Udeşti, Bosanci, Moara, Dumbrăveni, Vereşti, Stulpicani, Stroieşti, Crucea, Salcea, Frătăuţi, Mănăstirea Humorului, Grămeşti, Adâncata, Hânţesti, Ilişeşti, Poiana Stampei, Siminicea, Şerbăneşti, Drăgoieşti, Dărmăneşti, Buneşti şi Milişăuţi.

 

Unii consilieri au restituit banii de indemnizaţie, în speranţa că vor rezolva problema

La Dărmăneşti, de exemplu, secretarul comunei, Gheorghe Jitariuc, ne-a declarat că în situaţie de incompatibilitate au fost doi consilieri locali, din mandatul trecut: Dumitru Bilec, de la Forţa Democrată şi Gică Maidan, de la PSD. Secretarul Jitariuc a afirmat că nu a ştiut despre această prevedere legislativă, care interzice celor pensionaţi medical să presteze munci retribuite.

“Este o modificare legislativă de prin august-septembrie, anul trecut, despre care nu am ştiut. Ei au avut o indemnizaţie de circa 1,7 milioane de lei vechi, dar asta-i muncă, să stai jumătate de oră la şedinţă şi să ridici mâna?”, a spus Gheorghe Jitariuc.

Aceeaşi necunoaştere a legii, care nu este din 2007, fiind vorba de acte normative din 1998, 2000, 2001 şi 2004, a arătat-o şi secretarul comunei Moara, Silvia Blîndu. Ea s-a scuzat că ocupă postul doar cu titlu interimar, până la organizarea unui concurs.

La Moara nu ar fi trebuit să primească indemnizaţie, pentru a-şi păstra pensia, conform secretarului Silvia Blîndu, Aurelian Cozaciuc, de la PSD, Ioan Blîndu, în mandatul trecut consilier PSD, acum PDL şi Ioan Ghivnici, de la PNL. Ultimii doi sunt consilieri şi în acest mandat, numai că acum vor presta muncă voluntară, fără indemnizaţie, ca să nu-şi piardă pensia de boală. Silvia Blîndu a precizat că toţi cei trei foşti sau actuali consilieri au depus la casieria Primăriei suma corespunzătoare indemnizaţiei primite, iar primăria a rectificat declaraţiile pentru Casa de Pensii.

“S-a făcut rectificarea de declaraţii şi s-a rezolvat. Nu ştiu cine ar fi trebuit să le spună că s-a modificat legea, oricum eu nu am ştiut”, a afirmat secretarul de la Moara.

 

Conform legii, calitatea de pensionar de invaliditate gradul I şi II este incompatibilă cu cea de persoană încadrată în muncă

Conform legii nr.154/1998 privind sistemul de stabilire a salariilor de bază în sectorul bugetar şi a indemnizaţiilor pentru persoane care ocupă funcţii de demnitate publică, „perioada în care persoanele au ocupat funcţii de demnitate publică constituie vechime în muncă şi în specialitate”, iar indemnizaţia de şedinţă este singura formă de plată a activităţii consilierilor locali şi judeţeni.

Tot legea spune că beneficiarii de pensie de invaliditate de gradul I sau II nu pot desfăşura activitate din cauza stării de sănătate, calitatea de pensionar de invaliditate gradul I şi II fiind incompatibilă cu cea de persoană încadrată în muncă. Plata pensiei de invaliditate de gradul I sau II încetează atunci când beneficiarii acestor categorii de pensii lucrează.

În cazul în care consilierii pensionaţi pe caz de boală participă la toate şedinţele consiliilor locale sau judeţene, se consideră că au stagiu complet de cotizare în luna respectivă şi sunt asimilaţi persoanelor care lucrează toată luna cu contract individual de muncă cu normă întreagă.

În cazul în care consilierii nu au participare integrală la şedinţe, se apreciază că au stagiu incomplet de cotizare în luna respectivă.

Stagiul se determină în funcţie  de proporţia şedinţelor la care a participat consilierul, faţă de numărul total de şedinţe la care trebuia să participe. În aceste condiţii, consiliile locale din care făceau parte cei în cauză erau obligate să depună lunar, pentru ei, o declaraţie privind evidenţa nominală a asiguraţilor şi a obligaţiilor de plată către bugetul asigurărilor sociale de stat, dar şi să achite contribuţia de asigurări sociale, în condiţiile legii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Consilieri locali pensionaţi medical, somaţi să dea pensiile înapoi.
 Vizualizări articol: 1064 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.2 din 5 voturi
Consilieri locali pensionaţi medical, somaţi să dea pensiile înapoi2.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Dreptatea trimis de
( 5 iul 2008, 12:03:22
cu persoanele pensionate (la limita de varsta,boala..)dar care lucreaza in diverse locuri( femei de servici,prin baruri...etc) de ce nu se i-a nici o masura.?cei care i-au angajat traiesc bine de pe urma lor,fiind incognito,nu platesc nimic pe seama lor.de asta fug tinerii in unele cazuri, nu au loc de mafia care s-a instalat.pensionarii prefera sume modice deoarece nu lucreaza cu o carte de munca .
2.   Si pensionarii din invatamant trimis de
( 5 iul 2008, 12:06:25
DE CE LI SE PERMITE SA SE PENSIONEZE SI APOI MAI VIN SI MAI AU O NORMA LA ACEEASI SCOALA.
3.   Dar de bazaristii pensionati la 45 de ani si au af trimis de
( 5 iul 2008, 12:11:53
De bazaristii pensionati la 45 de ani si fac serviciu la greu in bazar,deoarece au pensii mici au urmatoarele drepturi:transport gratuit in bazar la serviciu,lumina la social la 1/2 din pret,iarna scutiti de plata intretinerii la blocuri sau vile ,si copii beneficiaza de programul Bani de liceu .Asa mai merge.
4.   In aceeasi situatie trimis de
( 5 iul 2008, 13:49:44
In aceeasi situatie se afla si PIERSIC GHEORGHE din Voronet, oras Gura Humorului, patronul celebrei CASA ELENA, unde a stat cateva zile si Traian Basescu! De ce nu se face verificarea dosarului sau de pensie de boala, ori s-a aranjat deja?
5.   TOTUSI.. trimis de
( 5 iul 2008, 14:34:36
Dar de cei care pensioneaza la greu de ce nu faceti vorbire ?

6.   Mita face vila medicului trimis de
( 5 iul 2008, 21:10:23
"Bolnaviorii" nostri,imediat ce au o afacere,se pensioneaza pe caz de boala.Fuguta la un doctorul care vibreaza dupa spaga,dosarelul se construieste instantaneu,comisia,3 luni de asteptare si HOP-pensia de boala.Gradul 2 sau 3,ptr inceput,un 400 ron si mi vedem la comisia peste 6 luni.Odata pensionati,doamna sau domnul pleaca in Italia vreo 5 luni,vine la comisie in a 6 a luna(poftim spaguta)la "doftori" si iarasi nu mai are probleme 6 luni.Cele mai credibile boli sunt:schizofrenia,cele legate de coloana vertebtala,ficat,inima etc."Bravo" celor care au depus juramantul lui Hipocrate!!!
7.   Hai la pensii ! trimis de
( 5 iul 2008, 21:14:37
Ma doare-n cot,m-am pensionat pe caz de boala,am 4,8 milioane,lucrez si mai scot inca 12 mil.Daca nu stiti cui sa dati sa va rezolvati problema,munciti fraierilor pe 6 mil la stat.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei