Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 5 iul 2008 - Anul XIII, nr. 156 (3837)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Trofeu

Bucătari suceveni premiaţi la un campionat internaţional de gătit

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Doi tineri bucătari suceveni, Cristian Asandului şi Iulian Botoşan, au obţinut Premiul special pentru complexitate la cel mai mare eveniment gastronomic organizat în România: Campionatul internaţional de gătit în aer liber, desfăşurat la Constanţa, în perioada 27-29 iunie. Cei doi tineri sunt bucătari la restaurantul Taco Loco din Suceava, iar unul dintre ei, Cristian, este la a doua participare la această competiţie. Cristian şi Iulian au participat la două secţiuni ale campionatului, ceaun şi grătar. Pentru prima secţiune au gătit borş de miel şi tocăniţă de vânat, iar pentru grătar crap în frunză de tei şi cetină, muşchiuleţ împletit de mistreţ şi cerb, frigărui de iepure şi un somn de 5 kg, la proţap.

Preşedintele juriului care a decis că sucevenii merită să câştige a fost canadianul Robert Rainford, starul emisiunii Licence to Grill şi profesor la Colegiul George Brown din Toronto.

Din echipa de evaluare au mai făcut parte Dumitru Burtea, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism, Cornelia Ghişoi,Şerban Ionescu,  Dan Chişu, realizatorul emisiunii „Mănânc, deci exist”, vedeta TV Şerban Huidu, alţi maeştri culinari şi specialişti emeriţi în arta culinară. maestru în Arta Culinară la Aro Palace Braşov, actorul

 

Mâncărurile premiate, gătite după reţete originale

Încă năuciţi de succesul avut, Cristian şi Iulian ne-au declarat că mâncărurile gătite de ei au fost printre cele mai apreciate din competiţie şi că, după primul sfert de oră de la jurizare, standul lor era gol.

„Încă de când pregăteam mâncarea au venit la noi băieţi de la presă, spectatori, organizatori care ne spuneau să le oprim şi lor o porţie. Ne-am întrecut cu maeştri bucătari, cu colegi cu o vastă experienţă şi nu puţini au fost cei care ne-au spus că noi ar fi trebuit să luăm premiul întâi. A fost extraordinar, un eveniment impecabil organizat. Toate preparatele au fost în primă audiţie şi ne gândim serios să le introducem şi în meniul restaurantului”, a spus Iulian.

Proprietarul restaurantului Taco Loco, Lorand Ercse, se pregăteşte să pună în ramă prima diplomă obţinută de oamenii săi şi să o afişeze cu mândrie în local, mai ales că cei doi tineri au pregătit integral mâncarea în cadrul concursului şi nu au plecat de acasă cu semipreparate.

„Reţetele sunt creaţia lor, doar vânatul a fost preparat după o reţetă de familie, de la tatăl lui Iulian, care este vânător. Îi încurajez să participe la astfel de acţiuni pentru că sunt o experienţă utilă”, a arătat Lorand Ercse, cu precizarea că restaurantul a suportat cheltuielile legate de participare, cu ajutorul unor sponsori pentru materia primă, utilaje şi materialele de curăţenie.

 

Un bucătar este profesor, celălalt fotbalist

Cristian şi Iulian au descoperit arta de a găti din întâmplare. Cristian a făcut cunoştinţă cu cratiţa în studenţie, pe reşoul de la cămin. A urmat liceul de informatică, a fost olimpic la matematică şi este absolvent al facultăţii de istorie-geografie. Are 27 de ani şi până acum a gătit cam pe la toate restaurantele bune din Suceava. Spune că îi place spiritul de iniţiativă şi colaborarea din echipa de la Taco Loco şi apreciază când clienţii sunt mulţumiţi.

„Urmăresc platourile care se întorc de la mese şi îi întreb pe ospătari cum le-a plăcut mâncarea clienţilor. Bucătăria este o permanentă provocare, tot timpul poţi să faci ceva nou”, crede el.

Iulian are 28 de ani şi a fost fotbalist, înainte de a fi bucătar. A colindat prin toată ţara şi prin Europa şi afirmă că nu de puţine ori a fost nevoit să-şi gătească singur. Aşa a descoperit plăcerea de a pregăti mâncarea.

„Contează foarte mult prima impresie. Întâi vezi cum arată o mâncare, apoi o miroşi şi apoi urmează gustul. Gătesc după reţetă, dar gust întotdeauna ce pregătesc. Asta este o meserie care nu se învaţă, ci se fură”, afirmă el.

 

Bucătarii nu gătesc acasă

Atât Iulian, cât şi Cristian spun că atunci când merg într-un alt restaurant primul lucru pe care îl fac este să studieze meniul, ca să vadă ce preparate noi sunt, dar comandă ceea ce ştiu pentru a face diferenţa de gust.

Nici unul dintre ei nu găteşte acasă, dar la serviciu experimentează mereu noi combinaţii şi încearcă să deschidă şi gustul clienţilor pentru nou.

Se pregătesc pentru următoarea etapă a campionatului de gătit în aer liber, care va avea loc în toamnă, în judeţul Cluj, la Gilău şi aşteaptă cu încredere ziua în care un astfel de concurs se va desfăşura şi în Bucovina.

„Le-am propus organizatorilor, sperăm că asta se va întâmpla peste 2 ani”, a spus Cristian. Organizatorii competiţiei care s-a desfăşurat la Constanţa au fost Asociaţia Culturală Euro Est Alternativ şi Asociaţia Naţională a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism. Pe lângă diplome, cupe şi alte cadouri, câştigătorii au fost răsplătiţi şi cu premii în bani. Premiul cel mare a fost de 1000 de euro.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bucătari suceveni premiaţi la un campionat internaţional de gătit.
 Vizualizări articol: 788 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bucătari suceveni premiaţi la un campionat internaţional de gătit0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei