Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 30 iun 2008 - Anul XIII, nr. 151 (3832)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Indolenţă

Asiguraţi, fără dreptul la servicii medicale gratuite

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Jumătate din primăriile din judeţ nu şi-au îndeplinit de luni bune obligaţiile şi nu au mai depus la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava tabelul cu beneficiarii de ajutor social din localitate. În consecinţă, sute de persoane, majoritatea din mediul rural, nu mai figurează pe listele de asiguraţi şi urmează a fi scoase din evidenţa medicilor de familie.

Conform legii, primăriile au calitatea de angajator pentru persoanele beneficiare de ajutor social şi trebuie să achite contribuţia pentru aceştia din bugetele locale. Totodată, au obligaţia să depună lunar la CAS declaraţiile cu anexele pentru contribuţia la fondul asigurărilor sociale de sănătate, împreună cu dovada plăţii contribuţiilor.

În Suceava, din cele 114 de primării care trebuiau să depună aceste documente, doar 60 au predat evidenţele la CAS, celelalte privând oamenii de dreptul de a beneficia de pachetul de bază de servicii medicale gratuite.

Cel mai grav este însă că, de foarte multe ori, motivul pentru care oamenii sunt nevoiţi să scoată bani din buzunar atunci când se îmbolnăvesc şi ajung la doctor este doar comoditatea funcţionarilor care lucrează în aceste instituţii. 

 

Primăriile care lipsesc oamenii de asistenţă sanitară gratuită

Potrivit datelor transmise de Casa de Asigurări de Sănătate Suceava, primăriile care nu şi-au făcut datoria faţă de beneficiarii de ajutor social şi nu au înaintat declaraţiile sunt Hânţeşti, Adâncata, Bălăceana, Bălcăuţi, Bilca, Bogdăneşti, Brodina, Cacica, Calafindeşti, Capu Câmpului, Cârlibaba, Ciprian Porumbescu, Dorneşti, Drăgoieşti, Dumbrăveni, Fântânele, Forăşti, Fălticeni, Frătăuţii Noi, Frătăuţii Vechi, Fundu Moldovei, Gălăneşti, Grămeşti, Horodnic de Jos, Horodniceni, Iaslovăţ, Izvoarele Sucevei, Liteni, Mănăstirea Humorului, Mitocu Dragomirnei, Muşeniţa, Păltinoasa, Pojorâta, Pârteştii de Jos, Poiana Stampei, Preuteşti, Râşca, Salcea, Şaru Dornei, Satu Mare, Şerbăuţi, Siret, Slatina, Straja, Suceviţa, Şcheia, Todireşti, Ulma, Vadu Moldovei, Valea Moldovei, Vicovu de Jos, Vultureşti, Zamostea şi Zvorîştea.

Anda Sălăgean, purtătorul de cuvânt al instituţiei, a arătat că asigurările sociale de sănătate sunt obligatorii şi se realizează prin participarea obligatorie la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate a persoanelor fizice şi juridice (art.208, pct.3, lit.”e” – Legea 95/2006).

„Persoanelor juridice şi fizice la care îşi desfăşoară activitatea asiguraţii au obligativitatea depunerii lunare a declaraţiilor nominale  privind evidenţa nominală a asiguraţilor şi a obligaţiilor de plată către FNUASS semnate şi ştampilate, pe suport de hârtie şi în format electronic, împreună cu dovada plăţii contribuţiei. În conformitate cu Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul Sănătăţii, sunt asigurate, cu plata contribuţiei din alte surse, de la bugetele locale în acest caz, persoanele care fac parte dintr-o familie care are dreptul la ajutor social, potrivit Legii nr.416/2001, cu modificările şi completările ulterioare. Declaraţiile nominale se depun la Casa de Asigurări de Sănătate lunar, de către primării pentru familiile şi persoanele care beneficiază de ajutor social în baza Legii nr.416/2001, cu modificările şi completările ulterioare”, a explicat Anda Sălăgean.

 

Nevoiaşii, lipsiţi de drepturi de către funcţionari comozi

Responsabilul de relaţiile cu presa al CAS Suceava a precizat că, în cazul în care aceste declaraţii nu sunt depuse lunar, persoanele care îşi achită contribuţia la sănătate sau cele care sunt asigurate fără plata contribuţiei, nu se vor regăsi în baza de date cu asiguraţi, vor fi scoase de pe listele medicilor de familie şi nu vor mai putea beneficia de pachetul de servicii medicale de bază.

“Declaraţiile se pot depune prin poştă la adresa CAS Suceava, str. Prof. Morariu Leca nr.17 C, sau prin e-mail la adresa info @ cassv.ro, urmată de trimiterea datelor pe suport hârtie semnat şi ştampilat, ce determină validarea datelor transmise electronic, programul informatic pentru generarea declaraţiilor fiind pe site-ul instituţiei – www.cassv.ro”, a punctat Anda Sălăgean.

 

Comoditate şi scuze

De menţionat că, în cazul celor mai multe primării menţionate, de vină pentru această situaţie este comoditatea angajaţilor, care nu îşi fac timp, invocând diverse scuze, să întocmească listele aşa cum trebuie şi să le predea la CAS, în vederea luării lor în evidenţe ca şi asiguraţi.

În schimb, aceiaşi angajaţi nu omit să transmită din vreme listele cu salariaţii primăriei care, astfel, spre deosebire de persoanele nevoiaşe, sunt asigurate şi au dreptul la asistenţă sanitară gratuită.

În alte cazuri, motivul pentru care numele beneficiarilor de ajutor social nu ajunge în evidenţa CAS o reprezintă lipsa fondurilor, primăriile neavând bani să facă plăţile pentru aceşti oameni necăjiţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Asiguraţi, fără dreptul la servicii medicale gratuite.
 Vizualizări articol: 1887 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Asiguraţi, fără dreptul la servicii medicale gratuite5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Oricum astia din sanitar cer spagi trimis de
(30 iun 2008, 13:37:29
CAS E CEL MAI MARE IMPEDIMENT SI NU AJUTA CU NIMIC
2.   Un mare fassss! trimis de
(30 iun 2008, 15:31:04
Cu mare tam-tam s-a anuntat acum vreo 2 saptamani si faptul ca pe acest site (cassv.ro) se pot gasi si cei ce nu au primit formularele pentru analize acasa. Or fi cei de la casa de asigurari mai destepti ca altii si stiu unde sa caute, dar eu, desi am cautat pe toate link-urile posibile si imposibile, nu am gasit nimic. Poate se trezesc si ne spun si noua unde EXACT sa cautam.
2.1  RE: Un mare fassss! trimis de
(30 iun 2008, 16:06:42
adresa la care se poate afla daca taloanele medicale se afla sau nu la casa de asigurari de sanatate este www.cassv.ro

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei