Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 18 apr 2008 - Anul XIII, nr. 92 (3773)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Neglijenţa în administrare

Primăriile, în groapa proceselor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

„Drumurile nu le vor repara primăriile, ci firmele de asigurare”. Acesta este un citat pe care multă lume l-a luat în derâdere, dar care începe să prindă contur încet, dar sigur. După primele procese încheiate cu hotărâri prin care primăriile au fost obligate să plătească despăgubiri celor care şi-au rupt maşinile prin gropile patriei, numărul dosarelor a crescut constant, iar juriştii firmelor de asigurări cred că acesta este doar începutul.

 

„Administratorul drumului public sau, după caz, antreprenorul ori executantul lucrărilor este obligat să semnalizeze corespunzător, cât mai repede posibil, orice obstacol aflat pe partea carosabilă, care stânjeneşte sau pune în pericol siguranţa circulaţiei, şi să ia toate măsurile de înlăturare a acestuia”.

Articolul 5, aliniatul 2 din OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice este încălcat deseori de reprezentanţii instituţiilor sau firmelor care ar trebui să-l pună în aplicare. Aşa se face că drumurile din judeţ sunt pline de gropi nesemnalizate, adevărate capcane mai ales pe timp de noapte.

Dacă cei mai mulţi dintre şoferii care şi-au proptit maşinile în astfel de obstacole au preferat să tragă un ropot lung de înjurături, după care s-au resemnat cu situaţia şi au scos bani din buzunar pentru a-şi repara autovehiculele, alţii au mers mai departe şi au atacat în instanţă.

Este şi cazul lui Adrian George Oniga, care după ce şi-a spart baia de ulei într-o groapă nesemnalizată de pe Calea Obcinilor, din municipiul Suceava, a dat Primăria în judecată şi a câştigat prima fază a procesului.

 

Şi-a distrus maşina în treapta 1 de viteză

Evenimentul rutier în urma căruia Adrian George Oniga şi-a distrus parţial maşina s-a petrecut în seara zilei de 12 octombrie 2007. „Circulam dinspre Calea Obcinilor spre Bulevardul George Enescu, iar cu 20-30 de metri înainte de a ajunge la un semafor am lovit o denivelare, care nu era semnalizată în nici un fel. Deşi eram în treapta 1 de viteză, baia de ulei s-a spart, iar indicatoarele de la bordul autoturismului marca Seat Leon s-au aprins”, a povestit Adrian George Oniga.

Nemulţumit că a fost nevoit să cheltuiască peste 300 de lei pentru remedierea avariei, bărbatul a dat în judecată Primăria Suceava. În luna februarie a acestui an, Judecătoria Suceava i-a dat câştig de cauză şi a obligat Primăria să plătească 175 de lei.

„Nu este o sumă foarte mare, dar fac un apel către toţi şoferii care-şi avariază maşinile din cauza gropilor să dea în judecată administratorii de drumuri. Doar aşa vom reuşi să-i determinăm să semnalizeze gropile sau să refacă partea carosabilă”, a declarat Adrian George Oniga.

 

Firmele de asigurări, zeci de procese cu administratorii de drumuri

Dacă în cazul persoanelor fizice numărul acţiunilor formulate în instanţă pentru recuperarea prejudiciilor cauzate prin repararea maşinilor distruse prin gropi este destul de mic, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre firmele de asigurare. În aceste cazuri şi valoarea despăgubirilor este mult mai mare, firmele de asigurare îndreptându-se împotriva administratorilor de drumuri pentru sume care, de obicei, depăşesc 500 de lei.

Iulian Semaca, juristul firmei BCR Asigurări Suceava, a amintit de un caz concret, în care proprietarul unui VW Passat şi-a distrus autovehiculul după ce a intrat într-o groapă nesemnalizată aflată pe drumul naţional care străbate localitatea Arbore. În urma avariilor suferite la maşină, firma de asigurări a plătit peste 3.000 de lei, sumă recuperată ulterior prin intermediul instanţelor de judecată.

„Dacă Poliţia Rutieră şi-ar face treaba în mod corespunzător şi toate gropile sau lucrările care se efectuează pe drumuri ar fi semnalizate aşa cum scrie legea nu s-ar mai înregistra aceste evenimente. Deocamdată aşa ceva nu se prea întâmplă, iar dosarele cu daune sunt în creştere”, a spus Iulian Semaca.

Şi juristul firmei Omniasig, Constantin Lupaşcu, este de părere că numărul dosarelor de acest tip va creşte.

„Primăriile trebuie să înţeleagă că au obligaţia să respecte legea. În momentul în care daunele ce trebuie plătite vor fi substanţiale, administratorii vor ajunge la concluzia că este mai avantajos să asfalteze drumurile şi să semnalizeze corespunzător gropile. Sper ca acest lucru să se întâmple cât mai rapid”, a concluzionat Constantin Lupaşcu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Primăriile, în groapa proceselor.
 Vizualizări articol: 827 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Primăriile, în groapa proceselor5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Haide hai..! trimis de
(18 apr 2008, 12:02:52
Vreau sa imi iau masina si nu am pe unde sa merg..!
2.   Hai la Siret trimis de
(18 apr 2008, 12:34:06
Daca vrei o aventura pe cinste esti invitatul meu in orasul Siret si ai la alegere mai ales zona centrala ,deasemenea pe drumul judetean Gramesti-Musenita e o placere sa sofezi.
2.1  RE: Hai la Siret trimis de
(18 apr 2008, 14:30:54
PAI PRIMARUL NOSTRUL , RABLAN , PREGATESTE ORASUL PENTRU CAMPIONATUL MODINAL DE OFF-ROAD DIN VARA ASTA CARE VA CULMINA CU CUPA "CEL MAI IUBIT PRIMAR " CE SE VA INMIA DE 1 IUNIE .
3.   Groapa noastra e mai frumoasa decat a voastra trimis de
(18 apr 2008, 15:41:08
Veniti la Falticeni daca vtrti sa va delectati privirea cu gropi. Avem gropi pe alei , avem gropi pe strazi. si inca ce gropi, avem gropi peste tot, avem alegeri si candidasi ce mai vor un mandat , pentru ca pe ici pe colo mai e ceva asfalt.LA VOT !
4.   Da trimis de
(18 apr 2008, 16:05:17
Eu cred ca ar trebui sa se formeze o asociatie non-profit a soferilor , astfel prin participarea fiecarui sofer cu o suma mica de bani se pot plati avocati care sa ne reprezinte referitor la daunele mici sau mari la masini din cauza gropilor din drumurile noastre. Parerea mea este ca sumele platite de noi pentru drumuri sub forma: taxe auto, rovignete, taxe incluse in carburant tot pentru drumuri sa iasa la suprafata si sa se vada clar pe ce se cheltuie. Nu este normal ca intr-un an sa se schimbe amortizoare, bucse , genti etc (minim) la o masina noua sau SH adusa din vest dar caruia acolo nu i sa inlocuit niciodata acestea nefiind nevoie. La noi exista o bataie de joc din partea autoritatilor care nu isi dau interesul sa faca drumuri bune care sa reziste minim 5 ani de la asfaltare , un termen de garantie normal. Firmelor de constructie convenindule mita catre autoritati si sa adfalteze anual (daca o fac) si de proasta calitate.
5.   Da trimis de
(18 apr 2008, 16:11:18
Nu trebuie sa fii in domeniu sa iti dai seama ca drumul este asfaltat prost sau ca cei din conducere isi bat joc. UItativa la banii nostri aruncati pe fereastra in cazul drumurilor nou asfaltate in suceava si sparte anul acesta pentru a se face modernizarea conductelor de apa etc. De ce nu se face cu cap? Intii spargem si refacem dedesupt sau alaturi de drum si apoi asfaltata?

De ce tot ce este sub patronat in oric domeniu merge bine si ce este sub tutela staului trebuie sa fie in bataie de joc? Uitativa la firmele de stat care au dat faliment dar cumparate de patroni au functionat si dau randament bun? Deci este o adevarata bataie de joc. Nu exista interes. Oricum comentariile noastre nu conteaza asa ca mult succes la rupt gitu in gropile din suceava si nu numai. Nu uitati zilnic exista minim un accident din cauza acestor cratere in sosele si nu din cauza soferilor.Oameni mor la volan sau ca pasager platind taxe si impozite pe nimic.
6.   Edili de doi bani trimis de
(18 apr 2008, 17:23:48
Sunt curios sa vad ce punct de vedere are actualul primar referitor la starea carosabilului din Municipiul Suceava. Cum ramane cu promisiunea din 2004 in care ne asigura ca daca il votam o sa avem parte de un trafic civilizat (cuvintele lui) ? Probabil ca se referea la traficul pietonilor de pe trotuare. Atunci ne-a pacalit si noi l-am votat. Acum iese din nou la cerut voturi, dar nu mai tine figura. Trebuie sa fii batut in cap ca sa il mai votezi inca un mandat.
7.   Tot de la noi trimis de
(18 apr 2008, 18:20:08
Ar trebui sanctionati altfel.La x reclamatii-demitere.De unde crezi ca-ti plateste primaria daunele?Tot din banii nostri,cu care poate ar planta 2copaci,sau ar vopsi vreo 2 banci prin parc.Sau altfel,la 2 reclamatii un baston la poponet!
8.   Si ce daca si-a rupt masina? trimis de
(19 apr 2008, 10:25:00
Tre sa te uiti pe unde mergi sau daca esti prost, stai acasa! ******. net
9.   Spaga trimis de
(19 apr 2008, 10:52:30
Nu exista interes ca drumurile sa fie asfaltate de calitate pentru ca atunci administratorii lor nu ar mai avea de lucru in fiecare an si nu le-ar mai intra bani in buzaunar decat o data la 6 - 7 ani si nu le convine, mandatul fiind de doar 4 ani si trebuie sa traga tare...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei