Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 18 apr 2008 - Anul XIII, nr. 92 (3773)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Plante de apartament

Dieffenbachia, apreciată pentru frunzele ornamentale

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Genul cuprinde aproximativ 30 de arbuşti de mici dimensiuni sau plante erbacee perene. Dieffenbachia creşte în natură în America Central-meridională şi în Asia.

Planta poate avea dimensiuni variate, în funcţie de specie. Acestea pot varia între 35 şi 150 de centimetri înălţime.

Planta este extrem de apreciată pentru frunzele sale cu un puternic efect ornamental. Are frunze mari, oval-alungite, cu numeroase striuri sau pete albe ori galbene.

În comerţ sunt disponibile varietăţi pitice cu frunzele de dimensiuni mici. Plantele cultivate în condiţii nefavorabile tind să producă tulpini foarte alungite şi puţine frunze în partea inferioară.

Dieffenbachia este o plantă destul de uşor de cultivat. Exemplarele crescute în apartament în general nu produc flori. Un lucru de care trebuie să ţineţi cont când cumpăraţi o astfel de plantă este acela că frunzele sunt toxice, aşa că este indicat ca ghivecele să nu fie lăsate în apropierea copiilor.

 

Îngrijire.

Aceste plante sunt în general cultivate în apartament deoarece pot fi amplasate şi în locuri care nu beneficiază de prea multă lumină. Preferă lumina difuză şi locurile semiumbroase. Pe de altă parte, Dieffenbachia nu trebuie expusă în frig, fiind recomandate temperaturile mai mari de zece grade Celsius. Poate suporta şi temperaturi mai mici, dar nu inferioare valorii de cinci grade Celsius.

În zonele cu ierni blânde, Dieffenbachia poate fi crescută şi în grădină, la adăpost de razele directe ale soarelui, de vânt sau de frig.
Planta trebuie udată cu regularitate pe tot parcursul anului, lăsând solul să se usuce complet între udări. Poate suporta perioade scurte de secetă. În lipsa apei, frunzele îşi pot pierde din vigoare, însă îşi revin rapid după ce li se pune apă din abundenţă. În timpul lunilor de iarnă, planta se udă mai rar. Din martie şi până în octombrie, în apă se poate amesteca îngrăşământ pentru plante verzi o dată la 15 - 20 de zile. Dieffenbachia preferă un substrat fibros, bogat în substanţe nutritive, foarte poros, uşor penetrabil de rădăcinile groase şi de apa utilizată la udare. Substratul folosit la plantare trebuie să conţină pământ de frunze, turbă şi muşchi sau cărbune vegetal, care îi asigură porozitatea. În fiecare primăvară se recomandă transplantarea totală a plantelor tinere, şi doar parţială a celor mature - adică înlocuirea stratului de la suprafaţa ghiveciului cu un amestec proaspăt de pământ.

 

Înmulţire, paraziţi şi boli.

Înmulţirea plantei se realizează prin butaşi din vârfurile cu frunze şi din fragmente de tulpină. Butaşii pot fi puşi direct în ghivece, pe un substrat de turbă amestecată cu nisip. După aproximativ trei-patru săptămâni, aceştia vor face rădăcini. Ei au nevoie de multă căldură, aproximativ 25-28 de grade Celsius, dar şi de umiditate ridicată.

Dăunătorii care atacă această specie sunt păduchii de frunze şi păianjenul roşu. Aceştia pot fi combătuţi prin tratamente cu produse fitosanitare adecvate, iar prevenirea apariţiei lor se realizează prin asigurarea umidităţii necesare plantei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dieffenbachia, apreciată pentru frunzele ornamentale.
 Vizualizări articol: 5613 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dieffenbachia, apreciată pentru frunzele ornamentale0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei