Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 4 apr 2008 - Anul XIII, nr. 80 (3761)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Medicii se aşteaptă la o creştere a numărului sinuciderilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Tot mai mulţi suceveni par să se fi săturat de viaţă, indică statisticile Spitalului Judeţean de Urgenţă unde, în unele zile, se înregistrează şi câte trei tentative de sinucidere.

Printre cei care încearcă să renunţe la viaţă se regăsesc persoane din toate categoriile de vârstă, de la copii până la pensionari, motivele fiind diverse şi mergând de la note proaste la şcoală în cazul copiilor, certuri cu părinţii şi dezamăgiri în dragoste în cazul adolescenţilor, sărăcie şi boală în cazul adulţilor şi bătrânilor.

Medicii de la Spitalul Judeţean spun că numărul celor care recurg la acest gest este mare şi va continua să se menţină la un nivel ridicat în următoarea perioadă, având în vedere că primăvara este unul din anotimpurile “preferate” de sinucigaşi.

 

77 de suceveni şi-au luat viaţa anul trecut

Evidenţele Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) arată că un număr semnificativ din totalul celor care îşi propun să-şi încheie socotelile cu viaţa reuşesc în cele din urmă să ducă gestul până la capăt.

Conform datelor contabilizate de această instituţie, în ianuarie şi februarie 2008, nouă persoane şi-au pus capăt zilelor. Deşi statisticile pe martie sunt încă în lucru, iar aprilie este abia la început, specialiştii ASP spun că numărul sinucigaşilor se va dovedi cu siguranţă mai mare comparativ cu primele două luni, deoarece perioada este una favorizantă.

Anul trecut, numărul deceselor prin sinucidere a fost de 77. Numărul sinuciderilor este semnificativ, reprezentând un procent ridicat din totalul deceselor violente înregistrate pe parcursul lui 2007.

În spatele fiecărui gest numit sec sinucidere, care reprezintă o statistică mai mult sau mai puţin relevantă, se ascunde o mică dramă, fie că este vorba de un minor sau un vârstnic.

Ce-i împinge în ghearele morţii pe aceşti oameni, ce-i determină să renunţe la viaţă - sunt doar câteva întrebări la care psihologul sucevean Dacian Tudose a încercat să ne dea un răspuns.

 

Suicidul, întâlnit la toate categoriile de populaţie

Potrivit psihologului, actul suicidar intervine în România de tranziţie, la toate categoriile de populaţie, indiferent de sex, vârstă sau poziţie socială.

“Am putea spune că reprezintă un efect pervers al frământărilor societăţii româneşti din această perioadă”, punctează psihologul, arătând că din punct de vedere strict tehnic suicidul reprezintă rezolvarea nefericită a unei crize existenţiale.

“Acest gest poate fi cauzat de o dezamăgire în dragoste la un tânăr, de neîmplinirea unui părinte sau bunic, adică reprezintă ultima aşa-zisă rezolvare a unei crize care pare fără ieşire. Statisticile arată că, în ultima vreme, fenomenul este tot mai frecvent, ceea ce înseamnă că nu putem să-l punem în legătură cu situaţia economică din ţară, care oricum este pozitivă în ultimii ani. Aceste lucruri sunt valabile, bineînţeles, în caz de suicid real. Spun asta, deoarece încă din perioada secolului trecut sociologii care au studiat acest fenomen au arătat că există mai multe tipuri de suicid. Suicidul real este cel care chiar reprezintă finalul unei crize existenţiale, pe când suicidul demonstrativ este doar un instrument de şantaj şi va duce tot timpul la recidivă. De asemenea, poate exista un suicid ritualic, ştiut fiind faptul că anumite culturi sau ideologii cultivă şi această formă de rupere de realitatea cotidiană”, explică Dacian Tudose.

 

„Primăvara, oamenii sunt mai labili, mai vulnerabili”

Psihologul sucevean spune că, în ultimii ani, a crescut numărul suicidului real şi acest lucru arată că oamenii au devenit tot mai singuri şi mai neajutoraţi în faţa obstacolelor pe care trebuie să le depăşească.

Faptul că în această perioadă se comit mai multe acte de suicid este explicat şi prin trecerea de la starea de hibernare la cea activă, care asupra multora are un efect deprimant.

“S-a constatat că primăvara oamenii au tendinţa să fie mai labili, mai vulnerabili şi ca atare iau mai uşor decizia de a-şi curma viaţa”, punctează Dacian Tudose, adăugând că o parte dintre sinucigaşi îşi asumă trecerea în nefiinţă, în timp ce alţii nici măcar nu înţeleg ceea ce fac, pentru această a doua categorie caracteristic fiind faptul că prin suicid ei fug de o problemă fără a se mai gândi la ce se întâmplă după aceea.

 

Metodele preferate de sinucigaşi

Din 2001 şi până la începutul acestui an, nu mai puţin de 496 de persoane, bărbaţi şi femei, şi-au găsit sfârşitul în ştreang, sub roţile trenurilor, în apele din judeţ sau intoxicaţi cu fel de fel de substanţe toxice pe care le-au înghiţit voit pentru a-şi pune capăt zilelor.

Conform unui studiu finalizat recent de Serviciul Judeţean de Medicină Legală (SJML) Suceava, sute de suceveni au ales, în ultimii ani, să-şi pună capăt zilelor.

Din rapoartele de necropsie medico-legale şi datele oferite de Poliţie şi Parchet au fost înregistrate, în perioada 2001 - 2006 (inclusiv), nu mai puţin de 496 de sinucideri, reprezentând aproximativ 21% din totalul morţilor violente petrecute în acest interval.

Metoda cea mai des folosită este spânzurarea, urmată de înec şi intoxicaţie (supradoze de somnifere, antidepresive, substanţe toxice în doze letale).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Medicii se aşteaptă la o creştere a numărului sinuciderilor.
 Vizualizări articol: 1885 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Medicii se aşteaptă la o creştere a numărului sinuciderilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   NU VOR MAI FI GENERATII DE SACRIFICIU !!! trimis de
( 4 apr 2008, 14:21:52
Si acum imi suna in minte cuvintele JIGODIEI de iliescu din decembrie 1989 cand a spus ca nu vor mai fi generatii de sacrificiu. Poate dupa moartea lui de comunist nenorocit si ordinar.
2.   Tara arde si pe noi ne doare`n portocaliu trimis de
( 4 apr 2008, 15:32:54
NU ESTI SANATOS LA CAP! CLAR! rata mortalitatii creste, dar in sedinta de consiliu local, nenea lungu cu toata echipa lui a votat impotriva dezvoltarii unei anume zone din municipiu, unde ar trebui sa fii aparut o a doua zona industriala. Noi vom ramane cu scheia, si asa subdezvolata, si cu bazarul pentru urmatorii ani! daca nu reusim sa ridicam nivelul de trai, sa oferim locuri de munca si sa facem cumva sa ne putem folosi masinile prin oras... nu vom putea face nimic pentru a opri rata mortalitatii... cu o guvernare jumatate pdl, un sfert pnl si un sfert psd am coborat cu 5 procente puterea de cumparare a romanilor, fata de acum 4 ani...
2.1  RE: Tara arde si pe noi ne doare`n portocaliu trimis de
( 5 apr 2008, 02:00:16
Mai flacau !!! Eu am proasta impresie ca pe tine nu te baga nimeni in seama si atunci te agiti ca un spray. Usor cu pianul fraiere !!! Ti-am spus eu cu ce partid tin? In primul rand, pentru cultura ta generala (daca stii ce-i aia), n-am treaba cu politica. Asta reiese si din comentariul facut de mine mai sus. Dar tu esti atat de prost, incat trebuie sa arati si altora. Daca reuseai sa intelegi ceva din articol (m-am referit la perioada de tranzitie in care se afla Romania) probabil ca nu ai fi gandit si scris cu creierul si nu cu ...stii tu ce. M-am legat doar de jigodia de iliescu. Dar din cate se vede, tu esti doar un **** de comunist imputit. Sau inca te visezi utecist? pionier? Maxim soim al patriei...
3.   Prost e putin spus trimis de
( 4 apr 2008, 17:04:53
omu' e portocaliu,u unu' obisnuit cu unul care'i speriat ca lumea incepe sa vada tot mai clar pericolul in care ne trage Basescu si ,,ai lui''.Daca si pe rubrica ,,sinucideri'' el posteaza d'asteaaa,iai dai seama...nu stiam (oricum) ca'n Suceava e chear atat de multa lume stresata...frate,e trist !!!
4.   Mda trimis de
( 4 apr 2008, 17:40:12
Cei care se sinucid stiti cum sunt? PROSTI. Tinand cont ca orasul,tara,lumea e plina de prosti mai da`i dracu lasa`i sa se sinucida mai scapam de rebuturi.Cumva ca ce..de ce`s saraci?N`au unde munci...ei n`au,nu sunt in stare sa ocupe un post sau sunt lenesi.Sau se sinucid ca au note mici...pai sa se lase de scoala daca sunt prosi si nu`s in stare de mai mult.Sclavi..si voi ii compatimiti atat.
5.   SUCEVENII SUNT STRESATI trimis de
( 4 apr 2008, 20:54:16
Sunt unii foarte rai si ii streseaza si pe altii mai ales la serviciu.Au ajuns rautaciosi ,invidiosi si isi fac mult rau unul alltuia.
6.   Idei proaste trimis de
( 4 apr 2008, 20:57:33
acest articol le-ar putea da idei unora care nu prea stiu ce sa faca cu viata lor

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei