Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 13 mar 2008 - Anul XIII, nr. 61 (3742)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Comportament neadecvat

Benonie Contaş, garantul neregulilor şi presiunilor la Finanţe

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Numărul abuzurilor comise de directorul executiv adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Suceava, Benonie Contaş, este într-o continuă creştere.

Toate aceste aspecte au fost constatate de Corpul de Control al Agenţiei Naţionale pentru Administrare Fiscală (ANAF), care a şi cerut ca Benonie Contaş să fie trimis în faţa Comisiei de Disciplină cu propunere de sancţionare.

Acestea sunt doar abaterile disciplinare ale directorului executiv adjunct de la Finanţe, pentru că acelaşi organism de control al ANAF a stabilit că în cazul rambursărilor de TVA către SC Bucovina Ecotermgaz SA Suceava se pot reţine şi aspecte care trec pragul legal, fiind posibilă producerea unei infracţiuni.

 

Primul caz de presiune

În raportul întocmit de Corpul de Control al ANAF, Benonie Contaş este acuzat de mai multe abateri. În trei cazuri este vorba de presiuni exercitate asupra subordonaţilor pentru a soluţiona anumite acte aşa cum îşi dorea directorul executiv adjunct al DGFP Suceava.

Primul caz a fost prezentat şi în numărul de ieri al cotidianului nostru şi se referă la presiunile exercitate asupra şefei Serviciului Activitatea de Control Fiscal, Ana Galanton, pentru a o determina să avizeze favorabil rambursarea de TVA către SC Bucovina Ecotermgaz SA Suceava.

Ca urmarea a acestor constatări, s-a propus sancţionarea disciplinară a lui Benonie Contaş, deoarece „atitudinea sa atât faţă de echipa de audit, cât şi faţă de funcţionarii subordonaţi direct a încălcat grav principiile care guvernează conduita profesională a funcţionarilor publici”.

 

Al doilea caz de presiune

Al doilea caz de presiune care i se impută directorului executiv adjunct al DGFP Suceava priveşte rezolvarea unei contestaţii depuse de reprezentanţii SC Tehnique Est SRL.

Corpul de Control al ANAF a constatat că Benonie Contaş a fost de acord să-şi schimbe părerea despre o anumită situaţie, fără să verifice în prealabil dacă s-a comis o eroare, mergând doar pe buna credinţă a agentului economic.

„Deşi iniţial a aprobat raportul de inspecţie fiscală, ulterior şi-a însuşit explicaţiile agentului economic, fără o verificare prealabilă şi a sugerat o soluţie contrară constatărilor din raportul de inspecţie fiscală şi din referatul de analiză a contestaţiei întocmite de echipa de control. În aceste condiţii, solicitarea d-lui Contaş Benonie, ca d-na Galanton Ana să nu avizeze constatările funcţionarului, care a analizat contestaţia, precum şi insistenţele de a se menţiona în mod expres, contrar constatărilor, că agentul economic are dreptate, conduce la favorizarea agentului economic”, se arată în raportul ANAF.

În concluzie, echipa de control a remarcat că directorul executiv adjunct al DGFP Suceava putea uza de instrumentele legale pentru a-şi susţine punctul de vedere. Şi acest caz de presiune se confirmă, iar Benonie Contaş este trimis din nou în faţa Comisiei de Disciplină cu propunere de sancţionare.

 

Al treilea caz de presiune

În ianuarie 2007, reprezentanţii SC Izabela Cristina SRL Gura Humorului au depus decontul de TVA pentru luna decembrie 2006 şi au solicitat rambursarea sumei de 6.388 de lei, ca urmare a achiziţiei în regim de leasing a unui autoturism.

Angajaţii de la Activitatea de Control Fiscal Suceava au dat undă verde acestei rambursări, numai că până pe 17 mai 2007 societatea nu primise nici un leu din suma solicitată, deşi legalitatea returnării TVA-ului fusese parafată.

În consecinţă, administratorii SC Izabela Cristina SRL Gura Humorului au anunţat că pentru întârzierile de rigoare vor solicita majorări şi, în paralel, vor înainta plângere penală împotriva persoanelor vinovate.

Din raportul întocmit în iunie 2006 de compartimentul de Audit al DGFP Suceava rezultă că termenul de soluţionare a fost depăşit deoarece timp de 90 de zile Benonie Contaş nu a emis nici o dispoziţie prin care să indice refacerea actului de verificare, dar a solicitat verbal respingerea rambursării de TVA cerută de firma din Gura Humorului.

Contaş s-a justificat prin faptul că nu a primit în termenul legal, încercând să scape de răspundere.

Concluzia a fost aceea că directorul executiv adjunct al DGFP Suceava a comis o altă abatere disciplinară. În afara faptului că trebuie sancţionat, împotriva lui Contaş s-a stabilit, în acest caz, că trebuie să răspundă material şi în situaţia în care SC Izabela Cristina SRL Gura Humorului va câştiga în instanţă dreptul de a primi majorări de întârziere pentru suma nerambursată în termenul legal.

 

Vasile Râmbu, propus pentru Comisia de Disciplină

Benonie Contaş nu este singura persoană care urma să ajungă în faţa Comisiei de Disciplină a ANAF. Aceeaşi propunere a fost formulată de Corpul de Control al ANAF şi în cazul lui Vasile Râmbu, celălalt director executiv adjunct al DGFP Suceava. Acesta a fost găsit răspunzător pentru faptul că a semnat un act de rambursare a TVA către SC Bucovina Ecotermgaz SA Suceava, deşi conform atribuţiilor de serviciu nu avea responsabilităţi pe acea linie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Benonie Contaş, garantul neregulilor şi presiunilor la Finanţe.
 Vizualizări articol: 2410 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Benonie Contaş, garantul neregulilor şi presiunilor la Finanţe3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Afara cu manipulatii trimis de
(13 mar 2008, 11:04:59
astia mici asteapta luni sa primeasca tva ul si securistii baroni sa ia ilegal tva chiar de nu au dreptul,ne am saturat de baronii cu papusi infiltrate peste tot,la munca nu la prostii
2.   COMISIA DE DISCIPLINA? trimis de
(13 mar 2008, 13:03:30
COMISIA DE DISCIPLINA? Cred ca cea mai buna comisie de disciplina e PUSCARIA!!!
3.   Ne credeti fraieri? trimis de
(13 mar 2008, 13:27:39
si uite asa se apropie campania electorala, care pentru "ziaristi" se aseamana cu bac-ul pentru profesori: o noua sansa sa isi mai ia o masina, un apartament, o blana pt nevasta/amanta, etc.

Articole platite ca astea fac de rusine presa. sa fim seriosi, 2 art consecutive, semnate de acelasi individ, nu e cam suspect? puteti duce lumea de nas ca cica ati facut mari dezvaluiri, dar daca tot v-ati umplut contul pentru a scrie o serie de articole denigratoare, macar lansati-le la 2-3 saptamani distanta, ca asa oricine se prinde de smecheria.. ai auzit dl. neagu, mai finut cu manipularea daca tot e sa o faciwinking
3.1  RE: Ne credeti fraieri? trimis de
(13 mar 2008, 17:20:42
chiar asa, esti scarbit de presa?

cred ca esti din gasca lor . din interior, cred ca esti o cartita , un imbuibat!!!

4.   Sunt si angajati haituiti de acesta de pe forum trimis de
(13 mar 2008, 13:52:46
in comentariile de ieri pe forum au fost si ale angajatilor care sunt nemultumiti de acest individ
5.   Orice se comenteaza cred ca exista si adevar trimis de
(13 mar 2008, 13:57:14
nu cred ca e nebun cineva sa scrie astfel de acuzatii fara un fundament si probe intr-un ziar,eu cred ca in mare parte e adevarat ce se scrie,dar e pacat ca se ajung la certuri
6.   ... trimis de
(13 mar 2008, 15:08:58
Ma si mir de unde stiti atatea...
7.   Intrebare pt ziarist. trimis de
(13 mar 2008, 15:10:34
Aveti o pasiune pentru dl. Contas sau doar o nevoie de bani ?
8.   Ne credeti fraieri reloaded trimis de
(13 mar 2008, 18:02:34
Nu zic ca nu ar fi adevarate unele informatii, dar e cel putin dubios momentul la care apar "dezvaluirile", si mai ales cadenta lor. Si dl ion.., nu iti doresc sa ai de-a face cu un "ziarist" care a luat bani sau alte foloase ca sa scrie ceva denigrator la adresa ta. Doar el nu are nimic de pierdut daca scrie asa ceva. Nu, nu lucrez a finante, nu ii cunosc pe nici unii din domnii din cadrul articolului, dar am urmarit batalia din ziare din ultimele luni dintre cei implicati si nu e greu deloc sa iti dai seama ca astfel de articole sunt platite sau macar plantate de cineva si nu e initiativa lui neagu-semnatarul-articolului. Nici initiativa lui si nici momentul nu e ales la intamplare. Sa fim seriosi. Batalia se duce la un cu totul alt nivel decat se vede la fatada, la mijloc sunt bani grei si firme si oameni care au interese majore in acest judet. Dar si genul asta de articole ar trebui sa dispara. Ori faci o ancheta serioasa, ori scrii 20 de randuri platite si te faci de ras ca ziaris
9.   Adevarul iese la iveala trimis de
(13 mar 2008, 19:46:32
articole platite?...voi va credeti pe forum la "obiectiv de suceava"?
10.   Pentru finantisti trimis de
(13 mar 2008, 21:24:46
scapati odata de handicapatul asta de contas ca va face de ras !!!!!!!!!!!!
11.   Tot pentru finantisti trimis de
(13 mar 2008, 22:16:45
Sunt de acord cu contribuabilul. Sa scapati o data de contas si sa fie liniste ca toata lumea de acolo din finante sa poata sa isi faca treaba bine si respectand legea. Si sa scapati de toate persoanele care nu fac o imagine buna institutiei prin tot felul de presiuni. Iar ropota sa nu aiba mila de nici unul cand va face acest lucru. Iar asa zisii "lucratori nemultumiti" sa se multumeasca cu faptul ca au inca un serviciu bine platit pentru cat muncesc.
12.   Bravo! trimis de
(13 mar 2008, 22:40:17
Bravo lui Ropota ca ii va aduce pe Contas si pe Rambu la comisia de disciplina si chiar mai departe....Asa le trebuie....Ne-am saturat de furaciosi, plangaciosi si oameni fara scrupule. Sa plateasca pentru ceea ce au facut. E jale cat tupeu si cata nesimtire pot sa aiba unii. Si toata stima pentru Ropota! Numai un om integru, care nu se lasa manipulat si nu cedeaza presiunilor are taria sa faca acest lucru.
13.   TERMINATI CU SCANDALURILE,AFARA CU ASTA trimis de
(14 mar 2008, 00:44:55
VA FACETI INSTITUTIA DE RAS,DATI I CU FLIT LA ASTIA CARE VIN CU INTRIGI SI INTERESE ASCUNSE CONTRA LUI ROPOTA!A FOST NUMIT DIRECTOR ROPOTA, LASATI OMUL SA SI FACA TREABA,NU UMBLATI CU BARONIADE CARE SA SCHIMBE DIRECTORII DUPA INTERESELE NENOROCITILOR CARE CRED CA NOI SUNTEM SCLAVI IN TARA ASTA DISTRUSA DE EI,BARONII.S A TERMINAT CU PSD ISTII CARE NE AU UMILIT FARA SA AVEM VREUN DREPT IN TARA ASTA UNDE MUNCIM SI EI IAU SALARII ENORME DIN IMPOZITELE NOASTRE.
14.   Jos cu ei trimis de
(14 mar 2008, 11:59:48
asa ropota lupa-te cu mafiotii din finante contas si rambu care tot te-au atacat prin ziar cu tot felul de minciuni ordinare.era si cazul sa se dezvaluie ce fac acesti "oameni ai legii".lupta-te in continuare ropota cu ei ca avem nevoie de oameni capabili sus nu de astfel de oameni

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Salată de varză şi rubarbăr 2 porţii - 20 minute 1 varză potrivită1 leg. mărar verde1 leg. cimbru verde100g nuci zdrobite  mai mare4 - 5 tulpini de rubarbăr2 linguri oţet (balsamic, de mere, aromat)2 linguri ulei sare, piper Tăiaţi varza cât... Citeşte