Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 13 mar 2008 - Anul XIII, nr. 61 (3742)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Ziua Rinichiului, primită cu lacrimi de dializaţii la Spitalul de Urgenţă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cea mai mare unitate sanitară suceveană, Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, a fost serios afectată de sistarea furnizării apei curente. Deşi conducerea şi-a luat din timp precauţiile necesare şi a făcut rezerve de apă, mare parte din activitate a fost compromisă. Bolnavii aflaţi în ultimul stadiu de insuficienţă renală nu au putut fi dializaţi, iar pacienţii internaţi sau care s-au prezentat ieri în regim de urgenţă au beneficiat doar de un număr limitat de analize.

Şi bolnavii programaţi pentru intervenţii chirurgicale au avut de suferit, aceştia fiind nevoiţi să aştepte reluarea furnizării apei pentru a fi operaţi.

 

Pompierii au ajutat spitalul cu o cisternă de apă

Şeful secţiei Chirurgie Generală, dr. Sorin Hîncu, a declarat că întreruperea furnizării apei a avut repercusiuni negative asupra bolnavilor, iar spitalul a pierdut bani.

El a explicat că, în cursul zilei de ieri, numărul intervenţiilor chirurgicale a fost drastic limitat, fiind efectuate doar operaţiile care nu mai puteau fi amânate din cauza caracterului de urgenţă. „Spitalul nu se poate lipsi nici măcar o oră de apă, ca să nu mai vorbim de atâta timp. Este un disconfort pentru pacienţi care trebuie să mai aştepte o zi, iar spitalul pierde bani cu extinderea perioadei de cazare şi tratament”, a punctat medicul.

Ieri, dr. Doina Ganea Motan a arătat că spitalul nou dispune de un rezervor de apă care i-a permis să asigure necesarul pentru o parte din activitatea curentă, pentru spitalul vechi apa fiind asigurată de Pompieri, care au pus la dispoziţie o cisternă. Motan a recunoscut însă că, în ciuda măsurilor luate, au apărut disfuncţionalităţi majore, una dintre ele fiind imposibilitatea efectuării de către laboratorul de analize medicale a testelor de biochimie.

„Medicii s-au folosit mai mult de alte investigaţii, inclusiv imagistice, dacă au avut o situaţie mai complexă”, a punctat medicul.

 

Probleme mari la dializă

Ziua Internaţională a Rinichiului, sărbătorită astăzi, este întâmpinată cu tristeţe de sucevenii cu afecţiuni renale. Întreruperea furnizării apei în municipiul Suceava a dat peste cap şi programul de dializă de la unicul centru care funcţionează în Spitalul de Urgenţă Sfântul Ioan cel Nou.

Conform şefului centrului de dializă, dr. Mihai Ardeleanu, de această măsură au fost afectaţi 80 de bolnavi, care au fost obligaţi să facă dializa fie în avans, fie să amâne pentru astăzi, în condiţiile în care cei care suferă de această afecţiune fără dializă mor.

„Noi şi aşa făceam dialize mai scurte faţă de Iaşi pentru că nu avem condiţii. La Iaşi o şedinţă de dializă durează 5 ore, la noi 4 ore, iar acum am fost obligaţi să o reducem la 3 pentru a putea acoperi ziua de miercuri. Odată cu întreruperea furnizării apei s-au oprit şi dializele pentru cel puţin 24 ore. Nici situaţia fondurilor pentru dializă şi nefrologie nu este mai clară, bugetul neexistând nici la această dată. Din păcate, anul acesta, noi şi pacienţii noştri nu avem nici un motiv de bucurie”, a declarat dr. Ardeleanu.

El a precizat că printre pacienţii dializaţi sunt unii care au vârsta de 18-20 de ani şi 28-30 de kilograme, afectaţi de boala renală încă din copilărie, care sunt într-un echilibru destul de instabil şi orice modificare de program îi afectează.

„Pentru echilibrul lor şi trei şedinţe de dializă săptămânal înseamnă puţin, dar nu ne permitem mai mult. Am mai avut probleme şi cu dializoarele proaste, pe care am fost obligaţi de contabili să le cumpărăm pentru că aveau preţul cel mai mic, aşa că de la începutul anului i-am ţinut pe pacienţi numai în şuturi”, a mai spus medicul.

 

Ziua Internaţională a Rinichiului

Ziua Internaţională a Rinichiului se marchează pe 13 martie pentru al treilea an consecutiv la nivel mondial şi pentru prima dată în România. La nivel regional, la Iaşi, de la 1 martie până astăzi s-a desfăşurat campania „Rinichii tăi sunt sănătoşi ?”, organizată de Spitalul Clinic „C.I.Parhon”, cu mesajul: „Poţi glumi despre orice, dar nu despre sănătatea ta! Gândeşte-te la ce este mai de preţ pentru tine şi ai grijă de sănătatea ta!”, cu susţinerea lui Daniel Buzdugan, redactor la Radio 21 şi membru al grupului Divertis.

Se urmează astfel modelul internaţional al campaniei, care are susţinători celebri precum Johnny Depp sau Tom Hanks. Campania „Rinichii tăi sunt sănătoşi ?” se încheie astăzi, cu un marş de susţinere a Zilei Internaţionale a Rinichiului.
Boala cronică de rinichi a fost declarată recent de Organizaţia Mondială a Sănătăţii drept boala modernă a secolului XXI.

Pacienţii cu această afecţiune sunt diagnosticaţi în multe cazuri târziu, când funcţia rinichilor este în cea mai mare parte compromisă, iar singura şansă de supravieţuire a pacienţilor este reprezentată de intrarea într-un program de dializă sau transplant renal. În acest sens, Programul Naţional de Evaluare a Stării de Sănătate a Populaţiei reprezintă o şansă reală pentru diagnosticarea unor afecţiuni renale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ziua Rinichiului, primită cu lacrimi de dializaţii la Spitalul de Urgenţă.
 Vizualizări articol: 1241 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ziua Rinichiului, primită cu lacrimi de dializaţii la Spitalul de Urgenţă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Salată de varză şi rubarbăr 2 porţii - 20 minute 1 varză potrivită1 leg. mărar verde1 leg. cimbru verde100g nuci zdrobite  mai mare4 - 5 tulpini de rubarbăr2 linguri oţet (balsamic, de mere, aromat)2 linguri ulei sare, piper Tăiaţi varza cât... Citeşte