Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 12 mar 2008 - Anul XIII, nr. 60 (3741)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Desolidarizare

Majoritatea fermierilor suceveni resping protestele extreme

Două mari asociaţii ale crescătorilor de taurine din zona montană a judeţului Suceava, ACT „Noua Fermă” Vatra Dornei şi ACT „Piatra şoimului” Câmpulung Moldovenesc, care reunesc ca membri peste 20 de mii de crescători din judeţul Suceava, nu s-au solidarizat cu acţiunea de protest a fermierilor Asociaţiei Fermierilor Crescători de Vaci cu Lapte „Bucovina”, pentru că nu au fost consultaţi sau măcar informaţi despre această acţiune şi nici nu consideră metodele extreme de protest nimerite pentru situaţia actuală.

Potrivit preşedintelui ACT „Noua Fermă”, ing. Cornel Costeliuc, nici măcar situaţiile asociaţiilor din zona de munte a judeţului nu sunt foarte asemănătoare cu cele ale fermierilor din asociaţia protestatară.

„Acolo este vorba despre o asociaţie de câteva zeci de ferme mari, care au problemele lor specifice şi interesele lor. Sunt afiliaţi la o federaţie naţională de la Mureş şi au decis acest protest acolo, la ei, fără să se consulte cu asociaţiile din zona noastră. În cazul nostru, membrii asociaţiilor sunt proprietari de ferme mai mici şi vorbim despre alt nivel al problemelor şi intereselor specifice. Desigur că şi membrii noştri ar dori să primească mai mulţi bani pe lapte şi pe carne, dar noi considerăm că nu prin metode extreme şi protestele-spectacol cu vărsarea laptelui pe jos ne putem atinge scopul, ci prin dialog constructiv”.

Costeliuc crede că primul pas care trebuie făcut sunt consultările cu toţi membrii şi cu specialiştii, şi abia apoi se poate trece la discuţiile şi negocierile cu procesatorii. „Trebuie să găsim împreună soluţii, pentru că trebuie să ne fie bine tuturor şi să lucrăm împreună, nu să ne faultăm reciproc la infinit ca să nu ajungem nicăieri”, a precizat ing. Costeliuc.

 

Întrunire la Câmpulung

Asociaţia pe care o reprezintă Costeliuc a şi programat, de altfel, pentru data de vineri, la sala de conferinţe a Hotelului „Zimbru” din Câmpulung Moldovenesc, o întâlnire între reprezentanţii asociaţiilor crescătorilor de taurine din întreaga zonă, fermieri interesaţi şi reprezentanţi ai DADR, APIA şi OJCA Suceava.

La această întâlnire se va discuta şi despre preţul dorit de fermieri pentru roadele muncii lor şi modul în care se va proceda pentru dialogul cu procesatorii, dar şi despre alte chestiuni de mare interes despre care crescătorii nu ştiu din păcate mare lucru, din cauza comunicării deficitare cu instituţiile statului.

Între aceste teme de discuţii se numără modul în care se acordă subvenţiile pe 2008, modul în care fermierii pot accesa fondurile europene după aderare şi modul în care pot oamenii Bucovinei să fie încurajaţi să se profileze pe producţie agricolă ecologică.

 

„Păsăreasca europeană”, tradusă

Dincolo de scopul oficial anunţat de organizatori, unii dintre fermierii care vor participa ne-au spus că mai speră să îi lămurească în cadrul reuniunii şi pe specialiştii din instituţiile statului că a venit timpul să se coboare cu adevărat din birouri la ţăran şi, dacă tot funcţionează pe banii publici adunaţi inclusiv din impozitele plătite de fermieri, să se străduiască să îi vorbească omului pe limba lui despre lucrurile care îl interesează, să îi traducă şi explice pe înţeles bucovineanului „păsăreasca europeană”, să înveţe să se facă respectaţi prin profesionalism şi amabilitate de oamenii obişnuiţi şi să renunţe la limbajul şi atitudinea de superioritate birocratică umilitoare folosite adesea în relaţia cu oamenii simpli care le bat la uşile birourilor, toate acestea pentru binele comun al instituţiilor şi fermierilor.

 

„Nu facem jocuri politice”

Preşedintele Costeliuc a mai ţinut să ne precizeze explicit că reuniunea nu are nici un scop politic şi nu serveşte interesele nici unei culori politice.

„Oricine este interesat de temele noastre este binevenit şi nu înseamnă că vom ţine la uşă politicienii, dacă vor dori să participe. Dar anunţ de pe acum persoanele cărora le poate trece prin minte să profite de ocazie că orice încercare de discurs politic va fi întreruptă din start şi să nu le fie cu supărare, indiferent de rang şi poziţie socială. Vreau să fie clar pentru toată lumea că noi nu facem jocuri politice ale nimănui”, a mai spus Costeliuc.

Tot vineri şi tot la Câmpulung Moldovenesc, asociaţiile reprezentate vor avea şi o discuţie destinată constituirii Federaţiei Judeţene a Crescătorilor de Taurine Suceava.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Majoritatea fermierilor suceveni resping protestele extreme.
 Vizualizări articol: 1212 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Majoritatea fermierilor suceveni resping protestele extreme3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   RUSINE trimis de
(12 mar 2008, 11:39:58
Rusine sa-i fie acestui Costeliuc , care-si permite sa exprime dorinta taranilor amarati ... Cum poate un taran sa fie multumit cu pretul derizoriu pe care-l primeste pe lapte .... E clar ca nu are de ales , nu stie si poate fi manipulat . Din fericire , au cam trecut acele timpuri cand un activist de partid trebuia ascultat orbeste .
1.1  RE: RUSINE trimis de
(12 mar 2008, 22:30:19
ai dreptate: se vede de la o posta ca e un papagal si nu tine cu taranii!!
2.   Nu vi se pare ciudat? trimis de
(12 mar 2008, 12:49:32
E ciudat cum la televiziunea locala nu s-a spus nimic despre protest , acum apare in presa , titlul asta pentru diversiune , pe cand la televizunile si presa centrala , lucrurile sunt prezentate cu totul atfel .
3.   Scarba trimis de
(12 mar 2008, 13:58:25
Atentie > la aceasta minunata intalnire se vor intalni reprezentantii asociatiilor . Oamenii de rand , fraierii care muncesc n-au ce cauta langa aceste minti luminate .

"Sa le vorbeasca oamenilor pe limba lor"- o fi Costeliuc un mare translator , sa dea lectii la prostime ? Cine a platit articolul sa apara in ziar , a luat bani pt reclama de la hotelul din C. Mold. ?
4.   UNIRE trimis de
(12 mar 2008, 14:03:33
De ce sunteti dezbinati?Asociatiile ar trebui sa fie unite pt.a obtine preturi reale pe 1l lapte.
5.   Pentru Costeliuc trimis de
(12 mar 2008, 14:38:10
1.Unde esti salariat domnule Costeliuc ?

2. Daca esti platit de firma unde taranii pe care zici ca-i reprezinti aduc laptele , cum poti sa le ceri sefilor tai un pret mai mare pe lapte ?

5.1  RE: Pentru Costeliuc trimis de
(12 mar 2008, 21:07:30
Costeliuc e angajat la DORNA//////DECI INCOMPATIBIL PITICARU ION ANGAJAT LA RARAUL /////TOT INCOMPATIBIL ,,,,,,,CE MAI VRETI DE LA ASA CONDUCATORI USOR DE SANTAJAT
6.   Sa ne spuna trimis de
(12 mar 2008, 15:24:19
chiar , unde-i salariat costeliuc??
7.   Costeliuc are vaci ? trimis de
(12 mar 2008, 16:51:54
Ce este cu acest Costeliuc ? Are propriile vaci cu lapte sau l-a numit careva sef peste niste amarati care nu stiu sa-si ceara drepturile ?

Auzi la el :"Desigur ca si membrii nostri ar dori sa primeasca mai multi bani pe lapte si pe carne, dar noi consideram ca nu prin metode extreme si protestele-spectacol cu varsarea laptelui pe jos ne putem atinge scopul, ci prin dialog constructiv".

Astea-s metode extreme ? Pai atunci de ce nu face el atceva ? Poate pt. ca nu e decat un sef la asociatiile alea si isi ia doar banii fara sa faca nimic pt. bietii oameni. De ce nu a negociat nimic pana acum daca e asa meserias ? Un papagal...
7.1  RE: Costeliuc are vaci ? trimis de
(12 mar 2008, 16:54:42
subscriu si eu aici
8.   Vreau sa stiu trimis de
(12 mar 2008, 17:00:44
De ce autorul articolului nu are responsabilitatea sa se semneze ?
9.   HUO! trimis de
(12 mar 2008, 21:13:42
DIN CATE CUNOSC, ACT ,,Noua Ferma" Vatra Dornei CEL PUTIN ESTE PRODUSUL FABR. DORNA LACTATE, INFIINTAT CU SCOP DIRECT DE A NU PERMITE TARANILOR SA RIDICE PRETENTII .ACEI "FERMIERI" MILOSI CARE ISI PROPUN REEDUCAREA OFICIALITATILOR PE LINIA DISCUTIILOR ACESTORA PURTATE CU TARANII SA AFLE CA EXISTA UN PROGRAM NATIONAL NUMIT" A DOUA SANSA". NOI, TARANII SI FERMIERII CEREM O PLATA DECENTA SI REALA A MUNCII NOASTRE, NU COBORAREA MAI-MARILOR PE PAMANT.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Tartă crocantă 8 porţii - 60 minute 300g biscuiţi amaretto150g unt2 ouă150g fulgi de cereale500g brânză de vaci50g stafide2 linguri zahăr Zdrobiţi biscuiţii până când obţineţi pesmet. Topiţi untul şi amestecaţi-l cu pesmetul... Citeşte