Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 2 feb 2008 - Anul XIII, nr. 27 (3708)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Facilităţi

Sucevenii au început să solicite pensii europene

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Tot mai mulţi suceveni care lucrează într-un stat membru al Uniunii Europene sunt interesaţi de obţinerea unei pensii în ţara în care muncesc.

Numai în 2007, Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Suceava a primit 232 de cereri care privesc acordarea pensiei ori atestarea calităţii de asigurat în România, pentru a beneficia de dreptul amintit în statul european unde persoanele respective lucrează.

Dintre acestea, 117 persoane solicită documente pentru a dovedi în ţara unde muncesc că în România au plătit contribuţia de asigurări sociale la sistemul public de pensii. Alte 115 cer documente pentru a li se stabili în ţara membră a Comunităţii Europene pensia de bătrâneţe, de invaliditate sau de urmaş.

Cei mai mulţi dintre solicitanţi lucrează în Germania. De aici, CJP Suceava a primit 90 de dosare. Urmează Austria, de unde au venit 11 dosare, Italia - 8 dosare, Grecia - 2 dosare, Polonia, Ungaria, Spania şi Cehia - câte unul.

Potrivit directorului adjunct al CJP Suceava, Iulia Savu, pot solicita o pensie comunitară persoanele care lucrează în minim două state ale Uniunii Europene, plata urmând să se facă în ţara de domiciliu.

Deocamdată, nu a fost calculată nici o pensie comunitară

Până acum, CJP nu a calculat nici o pensie din cele solicitate de persoane aflate la muncă în străinătate, deoarece Casa Naţională de Pensii nu a stabilit încă varianta informatică de calcul.

Elaborarea unei astfel de variante este dificilă în contextul în care regulamentele şi formularele sunt foarte stufoase.

Toate formularele care vin dintr-un stat european sunt redactate în limba ţării respective. CJP le are introduse pe calculator în limba română, dar toate datele şi informaţiile cuprinse în formularele expediate din străinătate trebuie traduse.

CJP nu ar putea plăti, în acest moment, pensii celor care lucrează într-un stat UE deoarece Casa Naţională de Pensii nu a încheiat încă nici o convenţie cu vreo bancă pentru a achita pensii în Comunitatea Europeană. Asta în ciuda faptului că România este membră a Uniunii Europene de mai bine de un an.

În Marea Britanie, pensie de bază şi suplimentară

Românii care lucrează şi plătesc contribuţii sociale pe teritoriul Marii Britanii, de exemplu, pot beneficia de pensie de stat, care include pensia de bază şi pensia suplimentară. Prima se acordă persoanelor care au ajuns la vârsta standard de pensionare, adică la 60 de ani femeile şi 65 de ani bărbaţii.

În Marea Britanie, la pensia de bază au dreptul salariaţii care achită contribuţia de asigurări sociale. Sunt obligate să contribuie la pensia de stat, din sistemul public, toate persoanele angajate cu contract de muncă şi care realizează venituri săptămânale mai mari de 100 de lire sterline.

Cei care au venituri săptămânale cuprinse între 87 şi 100 de lire sterline nu trebuie să contribuie la pensia de bază, dar ei beneficiază de ea la fel ca toţi ceilalţi contribuabili.

Sunt scutite de plata contribuţiei şi alte categorii, ca de exemplu cei care au în îngrijire persoane cu handicap sever. Asiguraţii în sistemul public primesc integral pensia de bază, dacă au un stagiu de cotizare de 39 - 44 ani, femeile, şi 44 ani - bărbaţii. Cei care au stagiul sub cel complet, dar nu mai puţin de 10 ani, au dreptul la 25% din pensia integrală.

În ce priveşte pensia suplimentară, aceasta vine în completarea celei de bază şi la ea contribuie toţi cei încadraţi în muncă al căror venit anual este mai mare de 525 de lire.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sucevenii au început să solicite pensii europene.
 Vizualizări articol: 1482 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.75/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.8 din 4 voturi
Sucevenii au început să solicite pensii europene4.854

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Roşii umplute cu conopidă 4 porţii - 60 minute 12 roşii1 conopidă mică2 cartofi1 linguriţă muştar100ml ulei± sare, piper Tăiaţi un “căpăcel” la partea de deasupra a roşiilor, goliţi-le de miez, presăraţi-le cu sare şi lăsaţi-le cu gura... Citeşte