Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 2 feb 2008 - Anul XIII, nr. 27 (3708)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Persoanele cu ochi albaştri au apărut în urmă cu 10.000 de ani

Persoanele cu ochii albaştri din zilele noastre au un singur strămoş comun, care a apărut în urmă cu aproximativ 6.000 - 10.000 de ani, în regiunea Mării Negre, culoarea fiind rezultatul unei mutaţii genetice, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii danezi, preluat de livescience.com.

Potrivit cercetătorilor de la Departamentul de medicină moleculară şi celulară din cadrul Universităţii din Copenhaga, abia în urmă cu 6.000 - 10.000 de ani au apărut oamenii cu ochi albaştri. "Înainte, toţi oamenii au avut ochi căprui", a declarat Hans Eiberg, coautor al studiului.

Mutaţia a avut loc la nivelul genei OCA2, influenţând procesul de producere a melaninei (pigmentul care determină culoarea ochilor, a părului şi a pielii) în iris şi, implicit, apariţia culorii albastre.

"Mutaţia apărută la nivelul genei OCA2 a dus la crearea unui "buton" care, literalmente, poate anula capacitatea de a produce ochi căprui". Culoarea albastră a rezultat în urma reducerii capacităţii de a produce ochi căprui, forma extremă a mutaţiei, aceea în care producţia de melanină este anulată complet, fiind cunoscută sub numele de albinism.

 

Analize şi cercetări.

Eiberg şi echipa sa de specialişti au analizat ADN-ul din mitocondriile (sursele energetice ale celulelor) a aproximativ 800 de persoane cu ochi albaştri, din mai multe ţări, printre care Iordania, Danemarca şi Turcia.

Cercetătorii au analizat secvenţele de ADN de pe gena OCA2 şi mutaţia genetică asociată cu reducerea producţiei de melanină. De-a lungul mai multor generaţii, segmentele de ADN vechi se amestecă, apărând variaţiile. Unele din aceste segmente, însă, care nu s-au amestecat, se numesc haplotipuri. Dacă un grup de indivizi împart haplotipuri lungi, înseamnă că secvenţa de ADN a apărut recent, aceasta neavând timp să sufere variaţii.

Acest lucru indică faptul că persoanele cu ochi albaştri, de la cele cu părul blond şi pielea albă la cele cu pielea mai închisă la culoare au, probabil, acelaşi strămoş comun, potrivit profesorului Eiberg.

Cercetătorii nu pot indica cu precizie momentul în care a avut loc mutaţia, dar bănuiesc că s-a întâmplat în urmă cu aproximativ 10.000 de ani, când a avut loc o creştere rapidă a populaţiei în urma răspândirii agriculturii dinspre Orientul Mijlociu, ca urmare a migrării populaţiei din nordul Europei, în epoca neolitică.

Cercetătorii nu cunosc motivul pentru care persoanele cu ochi albaştri sunt mai numeroase în nordul Europei şi în sudul Rusiei. O posibilă explicaţie este că aceştia au fost preferaţi pentru reproducere.

Studiul a apărut în jurnalul Human Genetics.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Persoanele cu ochi albaştri au apărut în urmă cu 10.000 de ani.
 Vizualizări articol: 2030 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Persoanele cu ochi albaştri au apărut în urmă cu 10.000 de ani0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Ce de rude am trimis de
( 2 feb 2008, 15:38:43
si eu am ochii albastri,dar nu cred ca sunt un mutant
1.1  RE: Ce de rude am trimis de
( 4 feb 2008, 10:19:09
Nu esti mutant dar sigur esti roman, bulgar sau rus... sau in fine de pe langa Marea Neagra!laughing
2.   ADEVARUL! trimis de
( 3 feb 2008, 04:15:42
DACA MUTATZIA A APARUT LA O PERS0ANA INSEAMNA CA E POSIBIL SA APARA SHI ASTAZI DECI NU E VB/A NUMAI DE UN STRAMOS.SUNTETZI UN PIC CAM PROSSTANI SHI EXAGERATZI CU DEZVALUIRI DE ACEST TIP,IN PLUS DUPA BIBLIE ADAM SHI EVA AU TRAIT CAM 6000 DE ANI IN URMA IAR VOI DATZI DATE DE 10000 DE ANI IN URMA ,TZINAND CONT CA IN JUDETZUL SUCEAVA MAJORITATEA CETATZENILOR SUNT CRESHTINI CINE CREDETZI CA VA INGHITE GOGOASHA?
3.   Stiinta si religia trimis de
( 3 feb 2008, 12:26:18
Leonard, indiferent care e teoria cu ochii albastri, tu vrei sa afirmi ca sucevenii, cit ar fi ei de crestini, sint chiar atit de inapoiati incit singura lor carte e noul testament?
4.   ADEVARUL! trimis de
( 3 feb 2008, 19:17:40
Am vrut sa zic ca oricate cartzi ar citi un creshtin din suceava el ramane la adevar .A shti Biblia nu inseamna a fi inapoiat ,dar nu la totzi le este dat acest dar de a citi shi intzelege Biblia,e cuvantul lui Dumnezeu iar vina ta este ca nu te straduieshti sa citeshti inclusiv Vechiul Testamet.
5.   ADEVARUL! trimis de
( 3 feb 2008, 19:23:44
Apropo vezi articolu de azi a lui Lucian Avramescu din Monitoru de Suceava la rubrica Editorial.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Roşii umplute cu conopidă 4 porţii - 60 minute 12 roşii1 conopidă mică2 cartofi1 linguriţă muştar100ml ulei± sare, piper Tăiaţi un “căpăcel” la partea de deasupra a roşiilor, goliţi-le de miez, presăraţi-le cu sare şi lăsaţi-le cu gura... Citeşte