Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 29 ian 2008 - Anul XIII, nr. 23 (3704)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Estimare

Cel puţin 10% dintre vulpile din judeţ sunt turbate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Vulpile turbate au împânzit judeţul Suceava. De la începutul anului, sanitar veterinarii din judeţul Suceava au depistat nu mai puţin de şase cazuri de rabie, cinci la vulpe şi unul la pisică, cifre realmente îngrijorătoare în condiţiile în care în 2007, considerat tot un an cu multe cazuri de rabie depistate, s-au înregistrat 15 astfel de cazuri.

„Dintre vulpile vânate şi aduse la laborator în acest an, una din zece a fost diagnosticată cu rabie, acest raport fiind foarte probabil valabil pentru toată populaţia. Cifrele sunt îngrijorătoare, iar pericolul de răspândire a bolii şi de contaminare la om sunt mari. Singura soluţie pentru eradicarea acestei boli rămâne vânarea masivă a vulpilor, iar foarte curând s-ar putea să avem posibilitatea să-i motivăm pe vânători”, ne-a declarat doctorul Petrea Dulgheru, şeful Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava.

Acesta a făcut referire la ordonanţa de guvern care ar urma să dispună acordarea unei prime de 50 de lei vânătorilor pentru fiecare vulpe împuşcată. Foarte curând, a punctat Petrea Dulgheru, această măsură ar urma să fie pusă în aplicare în 16 judeţe din ţară, inclusiv Suceava, unde cazurile de rabie s-au înmulţit foarte mult.

 

Trei cazuri în două zile

Numai săptămâna trecută, pe parcursul a doar două zile, sanitar-veterinarii din judeţ au diagnosticat trei cazuri de turbare la vulpe.

Două dintre vulpile cu rabie au fost împuşcate, una pe fondul de vânătoare din Mitocu Dragomirnei şi una pe fondul de vânătoare 47 Voroneţ din Gura Humorului, în timp ce a treia a fost găsită moartă pe raza comunei Frătăuţii Noi.

„Din experienţa ultimilor ani, 99% dintre vulpile găsite moarte în zone locuite de oameni sunt purtătoare de rabie”, a avertizat doctorul Petrea Dulgheru.

Oamenii sunt sfătuiţi să nu atingă vulpile împuşcate sau găsite moarte, iar în cazul în care intră în contact cu acestea ori sunt muşcaţi să se deplaseze de urgenţă la cel mai apropiat spital.

De mai multe luni de zile, sanitar veterinarii din Suceava cer insistent vânătorilor să împuşte cât mai multe vulpi, doar aşa rabia putând fi stopată.

Conform estimărilor conducerii Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Suceava, în toamna anului trecut, înainte de demararea campaniei de vânătoare, în judeţ trăiau în jur de 1950 de vulpi, faţă de doar 1200 existente în 2006.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cel puţin 10% dintre vulpile din judeţ sunt turbate.
 Vizualizări articol: 1298 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.75/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.8 din 4 voturi
Cel puţin 10% dintre vulpile din judeţ sunt turbate4.854

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   :)) trimis de
(29 ian 2008, 22:13:09
DACA NU AU CE FUTE...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Paste cu varză roşie 4 porţii - 75 minute 300g paste scurte 1 varză roşie potrivită 1 morcov 1 ceapă 100ml ulei 1 linguriţă seminţe de fenicul 1 leg. mărar ± sare, piper Tocaţi varza fideluţă şi căliţi-o într-o cratiţă, în ulei,... Citeşte