Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 18 ian 2008 - Anul XIII, nr. 14 (3695)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Energia gunoaielor

Sucevenii produc circa 16.000 de tone de gunoaie într-un an

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O mare parte dintre deşeurile care se produc pe teritoriul judeţului Suceava nu sunt procesate în nici un fel şi ajung pe terenurile virane, la marginea pădurilor sau în albiile râurilor.

Planul Naţional de Gestionare a Deşeurilor arată că în judeţ, într-un an, se produc aproximativ 16.000 de tone de deşeuri. Dintre acestea, 3-3,5 la sută sunt deşeuri periculoase produse de spitale, cabinete medicale, farmacii şi alte instituţii de acest gen, iar restul sunt deşeuri menajere şi industriale.

Pentru deşeurile menajere există cunoscutele gropi de gunoi, prezente în aproape toate localităţile, iar pentru celelalte două categorii se practică incinerarea.

În judeţ, de această activitate se ocupă firmele Super Star Rădăuţi şi Mondeco Suceava, iar cadavrele de animale ar trebui să fie ridicate de Protan, firmă cu care au fost obligate să încheie contract în acest sens toate primăriile din ţară.

Anul trecut, din judeţ au fost incinerate 46,17 tone de cadavre de animale şi 327,431 tone de produse de origine animală confiscate de veterinari, conform înregistrărilor de la Direcţia Sanitar Veterinară şi Siguranţa Alimentelor Suceava.

De asemenea, au fost incinerate circa 360 de tone de deşeuri periculoase, cele mai multe provenind de la spitalele din Câmpulung Moldovenesc şi Vatra Dornei, la Mondeco şi de la Spitalul de Urgenţă Suceava, la Super Star.

 

Căldură din seringi şi pansamente murdare

La incinerare, seringile, pansamentele şi resturile de organe rezultate din activitatea chirurgicală, medicamentele expirate etc sunt transformate în căldură.

Proprietarul firmei Mondeco, Filip Rozopol, ne-a declarat că practic incineratorul este o fabrică.

“Incinerarea se face la 1200 de grade. Eu pot furniza căldură şi, la capacitatea totală, putem produce căldură pentru aproximativ 2000 de case”, a afirmat Filip Rozopol.

El spune că în foarte scurt timp o investiţie de 3 milioane de euro va fi finalizată la Mondeco şi că este foarte posibil ca primul client care va beneficia de căldură produsă la firma sa să fie Iulius Mall.

Dacă problema deşeurilor periculoase este oarecum rezolvată în Suceava, situaţia deşeurilor industriale arată că firmele din judeţ nu se înregistrează ca producători de astfel de deşeuri.

Până acum, doar două firme au făcut demersuri în acest sens, două firme austriece din zona Rădăuţi.

În absenţa contractelor cu cele două incineratoare, nu se poate face nici o apreciere în legătură cu locul în care ajung cele câteva mii de tone de deşeuri industriale, de la anvelope până la uleiuri, vopsele şi toate resturile de la fabricile din judeţ.

 

Gropile ecologice nu sunt “un nou Călău”

Atât Filip Rozopol, cât şi proprietarul firmei Super Star, Marcel Rusu, au explicat că nici incineratoarele, nici depozitele ecologice pentru deşeurile menajere nu reprezintă o sursă de poluare sau vreun pericol pentru aşezările umane.

Conform lui Rozopol, noile depozite de deşeuri, cum va fi şi cel care se va construi la Moara, au o tehnologie clară de exploatare şi sunt prevăzute cu membrane care opresc orice comunicare cu pânza freatică sau cu apa de adâncime, cu fose de colectare a scurgerilor, staţie de epurare, colector de ape pluviale din jurul depozitelor etc. Aceste membrane sunt monitorizate permanent, cu senzori care sesizează instantaneu o eventuală fisură.

Nici mirosul şi “elementele zburătoare” cu care ne-am obişnuit de la actuala haldă de gunoi din Suceava nu apar la noile depozite ecologice, şi asta pe de o parte datorită sistemului de colectare selectivă, iar pe de altă parte datorită sistemului de colectare a biogazului rezultat din procesul de fermentaţie a materiei organice. Din biogaz se poate produce energie electrică cel puţin pentru alimentarea depozitului.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sucevenii produc circa 16.000 de tone de gunoaie într-un an.
 Vizualizări articol: 953 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Sucevenii produc circa 16.000 de tone de gunoaie într-un an1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Luirozopol trimis de
(18 ian 2008, 14:33:17
nu stiu de unde esti dar fa groapa ecologica la tine acasa nu la moara,cetatenii de aici nu vor fi niciodata de acord cu asa ceva
2.   Incinerarea trimis de
(18 ian 2008, 14:47:55
ar trebui sa ne interesam mai intii cum scapam de "gunoiele " care se afla la conducerea Sucevei,ar fi o idee incinerarea
3.   Cretinii trimis de
(18 ian 2008, 18:16:50
Nu stiu cine e idiotul,incopetentul si cretinul care a mai adaugat doua buncare la mine in fata blocului.Ba animalule,la ma-ta acasa gunoiul sta in fata casei?Lungu,ZaRRojanu,sau alti dobitoci de la Rosal,nu v-ar muri multi inainte!!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Tartă cu pere, mere şi nuci 200g făină120g unt30g zahăr tos20g zahăr praf5-6 pere2 mere150g nuci100g gem de caise2 linguri coniac1 lămâieun vârf de cuţit sareunt şi făină pentru uns şi tapetat tava Amestecaţi făina cu 100g unt, cu puţină... Citeşte