Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 15 ian 2008 - Anul XIII, nr. 11 (3692)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cursuri

Selecţie pentru şcoală de şefi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Funcţionarii tineri care lucrează în administraţia publică şi în instituţiile deconcentrate ale statului au la dispoziţie 180 de locuri la cursurile de manager public.

Miercuri vor veni la Suceava  reprezentanţi ai Unităţii Centrale de Implementare a Reformei în Administraţia Publică din cadrul Ministerului Internelor şi Reformei Administrative (MIRA), care vor avea un prim contact cu cei care doresc să se înscrie în Proiectul Tinerilor Profesionişti (Young Professionals Scheme).

Prefectul de Suceava, Orest Onofrei, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că pentru bursieri sunt 50 de locuri, iar pentru stagiari 130 de locuri.

Dacă numărul celor care doresc să devină manageri publici va fi mai mare decât numărul de locuri alocate, tinerii vor fi supuşi unui proces de selecţie.

Young Professionals Scheme (YPS) este un proiect finanţat de Uniunea Europeană cu 3,5 milioane de euro în cadrul programului Phare 2005, în vederea accelerării ritmului de modernizare a funcţiei publice din România.

 

Cursuri post universitare în Europa pentru bursieri

Proiectul pregăteşte un nucleu de lideri ai unei noi generaţii în cadrul funcţiei publice, care să fie neutri din punct de vedere politic şi formaţi profesional în spiritul valorilor şi principiilor moderne ale managementului sectorului public în Uniunea Europeană.

Aceşti tineri profesionişti sunt formaţi prin intermediul a două programe distincte, fiecare incluzând perioade de instruire în România şi în unul din cele 15 vechi state membre UE.

Bursierii sunt tineri cu studii superioare care urmează mai întâi un program de instruire de 7 luni în cadrul Institutului Naţional de Administraţie, în cadrul căruia sunt alternate cursuri teoretice cu perioade de practică în instituţii publice din România. Apoi, cei 50 de bursieri selectaţi vor efectua cursuri post universitare de până la 10 luni (noiembrie 2008 - septembrie 2009) în centre de excelenţă din Europa, înainte de a-şi relua activitatea în cadrul administraţiei publice din România.

 

Primul pas spre înalţii funcţionari publici

Cel de-al doilea grup, de stagiari, este format din tineri funcţionari publici cu experienţă în domeniul administraţiei publice din România. Ei urmează mai întâi un program de instruire de 7 luni în cadrul Institutului Naţional de Administraţie, în cadrul căruia sunt alternate cursuri teoretice cu perioade de practică în instituţii publice din România.

Apoi, cei 130 de stagiari vor efectua stagii în cadrul administraţiilor celor 15 vechi state membre ale UE timp de 16 săptămâni (noiembrie 2008 – martie 2009), înainte de a-şi relua activitatea în România.

La absolvire, titulatura lor este aceea de manager public. Rutele de acces la funcţia de manager public sunt stabilite de Comisia pentru Managerii Publici, care se ocupă de plasare pe funcţiile de manager public, precum şi de transferul acestora, pentru îndeplinirea criteriilor de acces în categoria înalţilor funcţionari publici.
Într-o instituţie, managerul public conduce, coordonează sau asistă coordonarea unor activităţi care, prin natura lor, necesită o perspectivă generală şi un nivel de expertiză, specifice faţă de cele avute de celelalte categorii de funcţionari publici.

El are ca şef doar un înalt funcţionar public sau, în cazul în care acesta nu există, funcţionarul public de conducere situat pe cel mai înalt nivel din cadrul autorităţii sau instituţiei publice respective.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Selecţie pentru şcoală de şefi.
 Vizualizări articol: 1938 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Selecţie pentru şcoală de şefi5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   ? trimis de
(15 ian 2008, 12:12:21
Unde au loc inscrierile? Care sunt conditiile de inscriere? Daca stie cineva va rog sa-mi raspundeti

1.1  RE: ? trimis de
(15 ian 2008, 16:53:00
boule daca nu sti nimic pui intrebari ca boul ce ula iti trebuie manager sictir boule
2.   Pt curios trimis de
(15 ian 2008, 12:56:30
eu cred ca deja au fost alesi,cine stie fata sau"ficiorul" cui;))
3.   Nedreptatea trimis de
(15 ian 2008, 18:32:40
pt scoala de sefi cei mai mari hoti si excroci au loc
4.   Fara gluma trimis de
(16 ian 2008, 06:04:33
Ideea este buna Domnule Prefect ,insa greu va putea fi pusa in practica . Am fost un fel de sef iar cand a trebuit sa -mi caut alt post tot ce am restartat a fost virtual. Toate posturile au fost aranjate. Trebuie sa ai lipici la asa ceva. Nu exista la ora actuala in Romania post pe competenta. Poate ,de accea am ajuns unde santem. Nu se mai poate sa le facem toate la carpeala. Sunt tineri competenti care pot dar nu sunt luati in seama si invers . Felicitari pentru idee. Este un inceput .
5.   Hard try trimis de
(16 ian 2008, 10:05:22
viata-i prea scurta si complexa in zilele noastre pt a deveni sef de tanar. Oricum , s-ar putea ca tinerii functionari publici din UE as aiba de invatat unii de la altii .

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Sardele în crustă de cartofi 4 porţii – 45 minute 8 sardele mari600g cartofi100g unt2 ouă1 lămâie± sare, piper Curăţaţi peştele, spălaţi-l, scurgeţi-l de apă şi presăraţi-l cu sare şi piper. Curăţaţi cartofii, spălaţi-i şi daţi-i pe răzătoarea mare.... Citeşte