Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 15 ian 2008 - Anul XIII, nr. 11 (3692)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Analiză

Creşterea animalelor nu mai tentează ţăranii din judeţ

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Fie că este vorba de vaci, porci, capre, oi sau păsări, ţăranii din judeţul Suceava au renunţat, încet, dar sigur, la creşterea acestora.

Faţă de mijlocul anilor 90, în doar câţiva ani, numărul efectivelor de animale şi păsări a scăzut cu 30-50%. O uşoară redresare s-a înregistrat abia din 2004-2005, pe fondul deschiderii unor ferme, majoritatea realizate cu ajutorul fondurilor SAPARD.

Conform statisticilor existente în evidenţa Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Suceava, în 1990 în judeţ se creşteau 261.000 de porci. În 2001, numărul porcinelor scăzuse alarmant, până la 96.000 de capete. Încet, încet situaţia s-a mai redresat, ajungându-se anul trecut la un număr de 146.000 de capete de porci, departe totuşi de cifrele de după Revoluţie.

În ceea ce priveşte efectivele de păsări, situaţia este aproximativ aceeaşi, de la 2.370.000 de capete în anii 90, ajungându-se în 2006 la 1.500.000 de păsări.

Scăderi mai mici s-au înregistrat în ceea ce priveşte creşterea vitelor şi a oilor. De la 270.000 de bovine existente în judeţ în 1990, s-a ajuns la 158.000 în 2001 şi la 182.000 anul trecut.

În ceea ce priveşte ovinele şi caprinele, anul trecut era înregistrate 243.000 de capete, faţă de 422.000 în 1990.

 

Animalele, din bătătură în ferme 

„Chiar dacă saltul numărului de animale din ultimii doi-trei ani nu este mare, foarte vizibile sunt îmbunătăţirile: a structurii de rasă şi a producţiilor pe cap de animal, totul ca rezultat al unei mai bune exploatări şi a valorificării superioare a producţiilor”, a arătat inginerul Dragoş Juravle, şeful Direcţiei Agricole Suceava.

Altfel spus, a crescut numărul de ferme şi asociaţii închegate, care lucrează organizat. Acestea au în general rezultate bune şi implicit se obţine mai uşor un profit de pe urma lor.  

 

Trei ferme de porci în judeţ

Tendinţa ţăranilor de a nu mai creşte animale în gospodării, explică specialiştii Direcţiei Agricole, este perfect normală, viitorul în acest domeniu reprezentându-l formarea de ferme în care calitatea şi forma de valorificare este una mult superioară.

Printre altele, în acest an, în judeţul Suceava urmează să se deschidă trei ferme de porci, dar şi o mare fermă de capre.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Creşterea animalelor nu mai tentează ţăranii din judeţ.
 Vizualizări articol: 857 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.5 din 4 voturi
Creşterea animalelor nu mai tentează ţăranii din judeţ3.554

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   DE STRAJA limbii romane trimis de
(15 ian 2008, 11:42:31
Ia auziti cum se exprima d-l JURAVLE:" foarte vizibile sunt �mbunatatirile: a structurii de rasa si a productiilor pe cap de animal, totul ca rezultat al unei mai bune exploatari si a valorificarii superioare a productiilor".

Explicati-ne, dom' inginer, cum se poate imbunatati structura de rasa printr-o mai buna exploatare si valorificare superioara a productiilor dar mai ales pe ce se bazeaza acea valorificare superioara atat timp cat laptele si carnea obtinute in gospodarii traditionale sant atat de prost platite?
2.   Zootehnie trimis de
(15 ian 2008, 13:10:52
Care imbunatatire a raselor, ca mai mult de 70 %, sunt populatii locale depasite atit ca productie cat si valoare biologica, dar atita timp cat agricultura este pe ultimul plan, va fi tot una de subzistenta , iar specialisti numiti politic isi dau si ei cu parerea.
3.   Ferma trimis de
(15 ian 2008, 14:04:04
cea mai mare ferma de pocine din tara se poate observa in bucuresti. pare surprinzator dar va invit la palatul parlamentului unde veti observa o crestere semnificativa de capete. probleme ar fi totusi cu amestecul raselor: cefosul de banat cu gusatul de moldova...urecheatul de ardeal cu ratosul de dobrogea....oricum se incearca o uniformizare de rase sa nu mai fie diferente, nici de greutate nici de grosimea soriciului si nici de grohait. se spera ca in urmatorii ani productia de capete sa creasca.................
4.   Zootehnia trimis de
(15 ian 2008, 20:39:27
Cum se mai pot creste vacicu lapte? In 2005 am predat 87oo litri, in 2oo6 am predat 9500 litri de la patru vaci. Rotaru din partea DIRECTIEI AGICOLE pentru orasul Liteni, pe care l-am cautat toata vara la primarie ssi nu a fost de gasit,fara sa intrebe pe nimeni mi-a acordat faimoasa cantitate de 16oo litri.Am construit un grajd pntru 20 capete, 1o vaci cu lapte si restul pentru tineret,urma sa construiesc si spatiile necesare pentru muls mecanic, pentru racirea laptelui, dar cind am primt cota de lapte ce sa mai fac.In schimb au primit cota de lapte si inca in cantitate mare oameni carede mult nu mai au vaci sau nu avut niciodata.Acestia nu pot sarealizeze cota, aceasta va fi luata si apoi vinduta noua celor care intradevar producem .Acest Rotaru astat toata vara la laptariile si abatoruldin localitate ignorind total scopul pentru care ia banii de la contribuabil, adica de la prosti.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Sardele în crustă de cartofi 4 porţii – 45 minute 8 sardele mari600g cartofi100g unt2 ouă1 lămâie± sare, piper Curăţaţi peştele, spălaţi-l, scurgeţi-l de apă şi presăraţi-l cu sare şi piper. Curăţaţi cartofii, spălaţi-i şi daţi-i pe răzătoarea mare.... Citeşte