Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 7 ian 2008 - Anul XIII, nr. 4 (3685)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Fără vize

Traficul spre Ucraina s-a dublat

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

A început goana după cumpărături ieftine. Eliminarea vizelor pentru românii care doresc să călătorească în Ucraina a dus, aşa cum era de aşteptat, la creşterea semnificativă a traficului de la frontieră. Statisticile arată că numai în primele patru zile ale acestui an au trecut frontiera româno-ucraineană peste 10.000 de persoane, adică dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului 2007.

Scăpaţi de povara de a sta la cozile Consulatului Ucrainei din Suceava pentru a obţine viza care să le permită accesul în ţara vecină, mii de persoane s-au urcat în maşini şi au luat drumul Cernăuţiului.

Aşa se face că, pe 1 ianuarie, când multă lume nu se trezise încă după petrecerea de Revelion, au fost suficienţi curioşi care au plecat în Ucraina. Nu mai puţin de 559 de persoane au trecut graniţa la vecini, iar zilele următoare numărul celor care au plecat să-şi facă aprovizionarea din Ucraina a crescut semnificativ.

Dacă pe 2 ianuarie au fost înregistrate 2.298 de persoane care au trecut frontiera, în zilele de 3 şi 4 ianuarie numărul acestora a fost chiar şi de aproape 5.000.

Pentru poliţiştii de frontieră aceste cifre au o singură explicaţie: preţurile mai mici din Ucraina.

„Aceasta este singura explicaţie plauzibilă pentru dublarea traficului de persoane în primele zile ale acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2007. Faptul că românii pot călători acum fără să mai aibă nevoie de vize i-a împins pe mulţi să treacă frontiera măcar din curiozitate”, a declarat subcomisarul Ilie Poroch, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Suceava.

Crăciunul din Ucraina şi gerul.

Totuşi, în mod curios, prima sâmbătă din 2008 nu a semănat cu celelalte zile de week-end de anul trecut, când, pentru a intra în Ucraina, oamenii erau nevoiţi să stea la cozi şi câte 2-3 ore.

Poliţiştii de frontieră cred că două sunt motivele pentru care sâmbătă s-a circulat normal.

„Pe de o parte, ucrainenii sunt pe rit vechi şi se pregătesc de Crăciun, iar un alt motiv este gerul. Credem că o bună parte dintre cei care aveau programată o excursie în Ucraina au renunţat din cauza temperaturilor de -20 de grade Celsius”, a mărturisit comisarul Aurel Anea, şeful Punctului de Trecere a Frontierei Siret.

Acesta este de părere însă că traficul spre Ucraina va creşte spectaculos, în special după data de 15 ianuarie, când vecinii noştri ies din Sărbătorile de Iarnă.

Din acest motiv, poliţiştii de frontieră de la Siret încep deja să se gândească la soluţii pentru a fluidiza traficul şi pentru a scurta timpii de aşteptare.

„Momentan se lucrează pe două benzi de circulaţie şi o a treia pentru diplomaţi. Suntem deja pregătiţi să lucrăm pe 3 sau chiar 4 benzi de circulaţie la intrarea în ţară, în funcţie de numărul de persoane care vor trece frontiera dintre cele două state”, a precizat subcomisarul Ilie Poroch.

Ce îi atrage pe români în Ucraina.

Goana românilor spre ţara vecină a început în momentul în care preţurile din România au crescut semnificativ comparativ cu cele din Ucraina.

Aşa se face că mulţi români, în special cei din zona de frontieră, au ales să-şi umple frigiderele cu produse din Ucraina.

Preţurile mai mici cu circa 30% îi atrag ca un magnet pe români, mai ales în zilele de sâmbătă şi duminică.

Există şi produse care sunt de câteva ori mai ieftine, cum ar fi ţigările sau vodca, de exemplu.

Din acest motiv, au apărut micii traficanţi de frontieră, indivizi care trec frontiera româno-ucraineană de mai multe ori în decursul unei zile, câştigând în medie câte 5-10 euro la o cursă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Traficul spre Ucraina s-a dublat.
 Vizualizări articol: 2902 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.29/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.3 din 7 voturi
Traficul spre Ucraina s-a dublat3.357

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Anul nou trimis de
( 7 ian 2008, 12:06:21
Mare lucru pentru traficantii de tigari,saracii nu mai au nevoie de viza,le urez la multi ani!
2.   TARA DOFICILA trimis de
( 7 ian 2008, 16:50:06
Izv-Sucevei?????? numai altii sa traiasca noi sa murim.
3.   Vinee trimis de
( 7 ian 2008, 20:39:42
13-14 ian zi mare road to freedom
4.   Trafic ukraina trimis de
( 8 ian 2008, 09:56:17
S-a dublat ca au plecat vamesii din Iasi si acum se poate trece mai usor. Cat au stat ei aici nu prea se inghesuiau sa treaca nimeni ca ei controlau la sange
5.   Cumparaturi la vecini din ukraina trimis de
( 8 ian 2008, 10:50:54
da ...am patito si noi ca si unguri cand veneau la noi sa cumpere..preturile sant bune fata de la noi. este un lucru bun de luat in seama ...mai rau este aglomeratie la vama ,poate o sa faca regula oameni care lucreaza la vama .bafta

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Omletă rustică 4 porţii - 25 minute 300g cartofi cu coaja roşie8 ouă100ml ulei de măsline4 linguri făinăsare, piper Curăţaţi cartofii de coajă, spălaţi-i, ştergeţi-i şi tăiaţi-i în rondele cu grosimea de 3 - 4mm. Treceţi-i de câteva ori... Citeşte