Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 7 ian 2008 - Anul XIII, nr. 4 (3685)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

În bazar

Serviciu la minus 22 de grade Celsius

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Dacă înainte de sărbători bazarul din Suceava era un adevărat furnicar, iar oamenii se călcau în picioare pentru a-şi umple genţile cu tot felul de produse, de la îmbrăcăminte, la alimente şi jucării pentru copii, după sărbători, lucrurile s-au schimbat radical.

Gerul Bobotezei i-a ţinut pe oameni departe de cumpărături. Ieri, comercianţii din bazar, înfofoliţi în cojoace, cu câte două căciuli pe cap, unii înfăşuraţi în pături, alţii ţintuiţi în scaune cu fulare până la ochi şi fâşuri groase, aşteptau cumpărătorii.

Din păcate, sucevenii nu s-au arătat interesaţi de cumpărături. Foarte puţini oameni au ales ca în ziua de Bobotează să dea o raită prin bazar.

Mai mult, cei care erau prezenţi priveau doar de la distanţă produsele expuse, vorba unui comerciant „azi au venit doar într-o plimbare, de poftă de mâncare, nu au de gând să cumpere nimic”.

În bătaia zăpezii viscolite

Chiar dacă cumpărători nu prea erau în bazar, majoritatea comercianţilor erau la datorie. Cei mai mulţi patroni şi-au trimis la muncă angajaţii.

Unii s-au gândit să le dea şi diurnă, câte 3 sau 4 lei pentru un ceai sau o cafea. Alţii s-au plâns că îngheaţă de frig fără ca cineva să le întindă un ceai cald.

„Dacă vrem să ne încălzim, venim cu termosul cu cafea de acasă sau ne luăm din banii noştri. Oricum, trebuie să stăm la program cel puţin până la ora 12:00, 13:00. Vineri şi sâmbătă au fost minus 22 de grade Celsius şi am crezut că îngheţăm de frig. N-a fost nici lume la cumpărături şi am îngheţat degeaba”, ne-a spus Mariana Gălan.

Colega ei, Alina Sumanaru, ne-a povestit că este inuman să lucrezi la aşa temperaturi scăzute. „În curentul care este de la apa Sucevei, în bătaia zăpezii viscolite, mâinile îmi îngheţaseră în mănuşi şi am fost nevoită mereu să dau zăpada jos de pe produse, cu o mătură... Îngrozitor!”.

Dafina Ştirbăţ, în vârstă de 27 de ani, ne-a povestit că are un şef atent, care le dă angajaţilor bani de ceaiuri şi cafele. Acesta le-a scurtat programul de lucru în zilele friguroase.

Un alt comerciant, care vindea perdele, ne-a spus că se aşteaptă ca în luna ianuarie să nu aibă vânzări, dar că „şi-a scos pârleala” în decembrie.

Câştigurile cele mai mici din an

Petrişor Vladimir are propria afacere în bazar şi s-a obişnuit şi cu frigul. Îmbrăcat bine şi cu speranţa că poate cineva mai este interesat să-şi schimbe ceva prin casă, omul nu lipseşte din bazar decât lunea, când este închis.

Pe Rodica Gâză am găsit-o aproape îngheţată. Ea a dorit să o scutească pe nora sa (care are chioşcul în bazar) de frigul năprasnic şi a stat zilele acestea în bazar. Dacă sâmbătă a vândut ceva lucruri în valoare de 40 de lei, ieri femeia abia aştepta să treacă timpul să plece acasă. Nimeni nu i-a solicitat nici un produs expus, deşi avea la vânzare şi haine de iarnă. Nici mănuşile nu prezentau interes pentru cumpărători, deşi comercianţii trăgeau de trecători, poate, poate, le trezeau interesul cu mănuşile îmblănite, de toate culorile şi mărimile.

Ne-am oprit şi la un chioşc unde se vindea cafea şi ceai. Comerciantul ne-a spus că este una dintre cele mai slabe perioade din an. Chiar dacă este frig şi se crede că lumea bea mai multe lichide calde, totuşi, dacă nu sunt cumpărători, nu este nici vânzare.

Munca în bazar, „boală curată”

Am întâlnit şi curajoşi. Oameni care n-au ţinut cont de gradele cu minus de afară şi care au probat costume sau haine groase, dezbrăcându-se până la tricou, preţ de câteva minute.

Alţii ne-au spus că au tras o fugă în bazar tocmai pentru că ştiau că este mai liber. „Am luat agheasmă de la biserică şi în drum spre casă, stau în Burdujeni, am zis că aş putea să trec şi prin bazar. Aveam nevoie de un covor”, ne-a povestit Angela Văidean.

Chiar dacă vremea este în încălzire uşoară, comercianţii din bazar sunt convinşi că vor avea în această lună cele mai mici câştiguri.

Majoritatea ne-a spus că munca în bazar este „boală curată” (chiar şi cei care au chioşc în hala amenajată de Primărie, dar prin care bate vântul mai ceva ca printre chioşcurile din afara halei), dar din asta trăiesc şi nu au altă alternativă.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Serviciu la minus 22 de grade Celsius.
 Vizualizări articol: 1518 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Serviciu la minus 22 de grade Celsius0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Sa nu se mai planga trimis de
( 7 ian 2008, 11:46:08
dar taxele la stat platesc ei oare, ca sa se planga ca sunt conditii mizere? evaziunea e ca la mama ei acasa in bazar si asta numai cu bunavointa administratiei locale si ale organelor de control. dar oare cum sa nu fie asa cand ei au nu stiu cate chioscuri in bazar... ba il mai si modernizeaza pe banii platiti de noi ca si contribuabili!!
1.1  RE: Sa nu se mai planga trimis de
( 7 ian 2008, 12:30:10
vino si tu la bazar macar o saptamina mai contribuabilule ,tu sti ca madernizarea chioscurilor a fost impusa si ca unii au imprumutat bani din banca sau de la valutisti iar despre taxe cred ca sunt mai la zi decit tine si decit alti multi suceveni ca nu le incheie contracte noi pina nu p[latesc toate darile catre primarie inclusiv impozitul pentru casa, masina( care are) etc. cred ca 90% din bazaristi ar renunta la bazar daca ar prinde un servici . voi contribuabili daca munciti degeaba imediat chemati televiziunea sau intrati in greva dar bazaristi ce sa faca daca nu vind ceva in ziua respectiva nu maninca sti asta sau nu sti ?
2.   Mda trimis de
( 7 ian 2008, 12:33:23
nu toti comerciantii din bazar au cate 3-4 chioscuri de pe urma carora si-au facut vile si merg in excursii in tarile calde. intr-o tara ca aceasta, daca nu furi statul, intri in faliment din start. jackyy, am doua intrebari pt tine:

1. daca nu era bazarul, iti convenea sa dai pe aceeasi marfa un pret dublu, sau chiar triplu? (asa cum gasesti in centrul comercial zimbru, sau chiar si in bucovina)

2. daca iti faci un test de sinceritate, iti ajung degetele de la maini sa numeri cazurile in care ai tepuit statul roman, doar pt a'ti fi tie bine?
2.1  RE: Mda trimis de
( 7 ian 2008, 14:37:25
pai tocmai de asta sunt preturile sunt mai mari in alte parti decat in bazar, pt cacei de acolo platesc impozit pe profit, TVA si contributiile salariatilor la CAS, CASS, somaj si impozit pe salarii de 16%, astea numai pt salariat, plus contributia angajatorilor. asa cum multi altii platesc taxe si impozite la stat, asa si cei din bazar trebuie sa le plateasca, pt ca vorba aia, nimeni nu e mai presus de lege. dar cat o sa va mai merga si voua?
2.2  RE: Mda trimis de
( 7 ian 2008, 15:05:23
toti ne plangem ca este coruptie, si evaziune, si restu. dar oare cati dintre noi chiar s-ar abtine sa bage in buzunar 1000 lei, bani furati de la stat, doar pt ca nu e corect? vorba aia...hotu' striga hotu'!
3.   GERUL DE AFARA trimis de
( 7 ian 2008, 14:03:45
Nu trebuie sa ii plingem doar pe Bazaristi sint atitea oameni care stau in ger spre exemplu cei care vind ziare si ingheata de frig si nici ei nu primesc macar un ceai cald si patronii sunt mult mai severi cita vinzare a facut un bazarist inainte de sarbatori si cita vinzare a avut un biet muncitor care lucreaza la ziare de ce nu mergeti si pe la mesele din centru unde se vind ziarele domnilor ziaristi sa vedeti ce conditii au si cum tipa patronii pe muncitori , daca intra in magazin sa se incalzeasca de se minuneaza lumea care trece pe acolo de bine de rau cind ninge bazaristu sta sub chiosc dar cei de la ziare ma refer la cei care vind la mese nu la cei care vind in chiosc , vai de mama lor,domnilor ziaristi ,va vind ziarele tot timpul nu ati vazut ce conditii au? De ce nu ii compatimiti si pe ei sau sinteti multumiti doar ca vi se vind ziarele si atit.
4.   Nu mai suflatzi in bors trimis de
( 7 ian 2008, 14:22:46
Ce tot atata le suflatzi in bors la Bazaristi? Voi credetzi ca ingheatza de frig aiurea. Cumpara marfa cu 2 lei din europa si o vand cu 20lei...Nu am nimik cu capacu` lor...dar macar sa taca din gura sa nu se mai planga. bafta;)
4.1  RE: Nu mai suflatzi in bors trimis de
( 7 ian 2008, 14:51:59
nu sufla nimeni in bors la bazaristi din contra si sunt cazuri cind chiar ingheata de frig aiurea te invit si pe tine o saptamina sa vinzi in bazar la minus 20 de grade ai spus ca cumpara marfa cu 2 lei si o vind cu 20 dar nu mai pui transportul si 2 zile pierdute pe drum dar cind cumpara cu 20 de lei si o vind cu 2 lei nu mai nu mai pui?????? si vine unul ca tine sa mai negocieze atunci chiar iti vine sa-i scoti ohii
5.   Pentru toti trimis de
( 7 ian 2008, 14:31:45
cred ca evaziunea fiscala de la - 20 de grade nu se aplica cu tot cu spaga de la primarie si garda financiara.E j-obul vostru.Nu va mai ****i pe voi de frig ca va este cald in buzunare de atatia ani.Cred ca multi dintyre voi habar nu aveti ce inseamna ala "impozit pe profit" dar la cate clase aveti m-as mira.Altceva nu avea de scris asa zis-ul ziarist.Chiar m-as intrebaciti dintre cei cativa copioi de la ambele cotidiene au terminat o facultate de jurnalism.{{{ sau au vazut-o cumva}}}
6.   Pentru copioi trimis de
( 7 ian 2008, 14:33:46
termenul de ziarist va este strain de aceea schimbati denumirea.

7.   NIMENI NU-I OBLIGA DAR S-AU OBISNUIT CU BANIIII trimis de
( 7 ian 2008, 14:56:12
NU SE POT DEZLIPI DE ACOLO.CUNOSC PE CINEVA CARE DACA STA DE SARBATORI ACASA FIIND BAZARIST,NU ARE STARE PARCA NU-I NORMAL.

NIMENI NU-I OBLIGA DAR LE-AU INTRAT BANUL IN SANGE MAI ALES CEI CU STATE VECHI SI NU POT SA PIARDA VREMEA...EI FAC BANI CA ORICUM VAND CEVA CAT DE PROST AR MERGE.EI NU MAI AU NOTIUNEA BANULUI LA OMUL DE RAND.EI VORBESC DE DIRECTORI CA AU SALARII MARI,PENTRU CA LI SE PARE CA DACA EI FARA UN PIC DE SCOALA FAC 30,40,50.000 PE LUNA ATUNCI UNUL CU UN PIC DE SCOALA CREDE CA ARE SUTE DE MIL.DAR TREABA STA CU TOTUL ALTFEL.
8.   Mai taceti dracului din gura trimis de
( 7 ian 2008, 16:14:48
am citit si eu comentariile voastre si cred ca habar nu aveti de nimic.primul comentariu complet eronat:modernizarea nu se face din banii contribuabililor ci cu banii din chiriile bazaristilor.toti bazaristii sunt la zi cu plata taxelor si impozitelor atat pe cladiri,pe masini,la salubritate deoarece la inceput de an nu li se fac contracte.am mai citit in alt comentariu ca:"la cate clase au"sa stii tu (b)oier moflea ca f multi bazaristi sunt oameni cu facultate si facultate facuta pe vreamea lui Ceasca cand nu tot ciobanu facea facultate ca acu cand babacii platesc facultatea iar odraslele se sparg in figuri prin discoteci si baruri si se cred mari vedete.banuiesc ca cineva din cei care au postat comentarii e tocmai unul din cei descrisi mai sus,se plictisea si ce si-a zis:hai sa ,a dau un pic ciumeg.asta e traim in ROMANIA.
9.   Pentru"eu' trimis de
( 7 ian 2008, 16:43:19
CE TE-AI FACE FARA BAZAR?tE-AI REANTOARCE LA MESERRIA TA DE BAZA DE INGINER SUPERCALIFICAT LA tcm_sUCEAVA SAU IN ALT ORAS SAU AI CAUTA UN ALT LOC IN CARE SA NU PLATESTI IMPOZITE SI SA DAI SPAGA PENTRU UN LOC CU VAD, FARA SA TE PLOUA ETC......Nu cere osanda si ciocul mic.Cunosc foarte bine problema, mai ales cea de luni pe marti.
10.   Ca sa nu mori....nestiutor trimis de
( 7 ian 2008, 18:31:56
bravo EU. Astia habar nu au cat dau cei din bazar prin chirii, impozite...etc la primarie. Vreau sa stiu si eu cat contribuie unul ca nea LION la primarie intr-un an in afara de banii de pe impozitul pe casa...daca are si cea de pe masina ...daca are:)S-o crezi tu LIOANE ca cei din bazar nu au scoala. Tu crezi ca orice taran ca tie poate sa faca afaceri?

Pun pariu ca tu intr-o luna ai da faliment daca ai incepe ceva in bazar. Sa-ti zic eu de ce vine lumea in bazar sa cumpere marfa?

Pentru ca adaosul comercial pe care il practica comerciantii din bazar e de 10-15%. Si sa stii si tu ca se platesc impozitele fata de vremurile dinainte. In ziua de azi numai daca esti destept te imbogatesti in bazar daca nu traiesti sa ai ce da de mancare la copii si la familie...uita-te si tu ce concurenta este si dupa aia vorbeste. Si inca ceva...daca nu-ti convine nu mai calca prin bazar...tu sa mergi la molul care se construieste peste drum de bazar si o sa ramai un muritor de foame ...int
10.1  RE: Ca sa nu mori....nestiutor trimis de
( 7 ian 2008, 23:52:15
Mai EU_lica las�nd la o parte faptul ca ( de foame, probabil) man�nci consoane, de ce amesteci tu taranii cu bazaristii? Pai afla ca taranul stie sa-si faca afacerea lui ca de altfel n-ar avea bani sa-ti cumpere tie marfa pt ca din cele 10-15 procente care zici ca-ti ram�n sa-ti cumperi si tu la pr�nz un ceai si doi mici mici
11.   Asa e viata trimis de
( 7 ian 2008, 18:44:03
bai anonimule nu stiu de ce esti asa de pornit pe bazar?sa-ti para bine ca inca mai merge bazarul ca daca se desfiinteaza s-ar putea ca tu sa ramai fara loc de munca.stii de ce? pt ca este mult mai specialist ca tine si s-ar putea sa aiba si ceva ceva malai sa dea ca sa te dea pe tine afara.
11.1  RE: Asa e viata trimis de
( 7 ian 2008, 19:16:48
daca este asa de bun bazaristul, de ce tre' sa mai dea si spaga ca sa dea pe altul afara?sau v-ati obisnuit cu spaga peste tot?

11.2  RE: Asa e viata trimis de
( 7 ian 2008, 22:02:10
jackyy...ai evitat o intrebare de'a mea. uita'te intai in ograda ta, si abia apoi striga 'hotu' '.ps: sa ne auzim cu bine in bazar!
12.   Bazar trimis de
( 7 ian 2008, 20:48:31
eu cunosc cazuri cand in bazar se vindeau si se mai vand si acum produse umflate de 3-4 ori la pret fata de pretul real din europa.Am fost si eu in europa in bucuresti si stiu si eu care sunt preturile reale si nu sunt multumit deloc de ce preturi sunt in bazar,sunt mari frate,pana si la selgros am gasit produse mai ieftine fata decat in bazar,asa ca nu mai ridicati atata bazarul in slavi
13.   Bazar1 trimis de
( 7 ian 2008, 20:58:13
eu sincer abea astept sa se deschida carrfourul sunt preturi mai acceptabile
14.   Asteapta trimis de
( 7 ian 2008, 23:28:34
Tu ai fost vreodata la vre-un magazin carefour? ai marfuri de acelasi tip ca in bazar? Aia van mai mult produse alimentare pe asta sunt axati...ce concurenta sa faca la bazar???...ma faci sa rad in hohote

15.   Alooo clientule..trezeste-te trimis de
( 7 ian 2008, 23:34:37
unii clienti ca cel de la nr 18 stiti ce ar vrea? sa cumperi marfa cu un pret si sa i-o dai lui mai ieftin decat ai luat-o. Auzi nenica, tu ai auzit de profit? Ai fost in bucuresti si probabil ca ai intrebat cat costa ceva si aia ti-au zis pretul cu care vand en_gross...sau tu nu stii ce-i aia...scuza-ma
16.   NR 22 trimis de
( 8 ian 2008, 01:35:26
Mah nr 22...tot esti tu destept? cu cine semeni? cu mata?
17.   Nr 23 trimis de
( 8 ian 2008, 16:53:55
tu tot cu mata semeni numai ca esti p.... de dai in gropi. ok?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Omletă rustică 4 porţii - 25 minute 300g cartofi cu coaja roşie8 ouă100ml ulei de măsline4 linguri făinăsare, piper Curăţaţi cartofii de coajă, spălaţi-i, ştergeţi-i şi tăiaţi-i în rondele cu grosimea de 3 - 4mm. Treceţi-i de câteva ori... Citeşte