Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 7 ian 2008 - Anul XIII, nr. 4 (3685)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Cu mic cu mare, la slujba de Bobotează

Boboteaza, sărbătorită în 6 ianuarie, când se consideră că a avut loc botezul lui Iisus Hristos, încheie, alături de sărbătoarea Sfântului Ioan (7 ianuarie), perioada celebrării naşterii Mântuitorului.

Agheasma mare se face atât în ajunul Bobotezei, când se sfinţeşte apa cu care preoţii botează apoi casele creştinilor, cât şi în ziua de 6 ianuarie, după liturghie, când se sfinţeşte apa pe care o iau creştinii la casele lor pentru tot anul. Se spune că apa sfinţită de Bobotează se păstrează nestricată vreme îndelungată, rămâne proaspătă, curată şi plăcută la gust, de parcă ar fi fost scoasă de curând din izvor.

Biserica Ortodoxă Română îi sfătuieşte pe credincioşi să păstreze agheasma într-un vas curat şi la loc de cinste şi să guste din ea pe nemâncate şi cu multă cuviinţă în zilele de ajunare şi de post sau cu ocazia marilor sărbători, după ce vin de la biserică. Se obişnuieşte ca oamenii să bea din agheasma mare timp de opt zile în şir, din ajunul Bobotezei până la încheierea praznicului, adică până la 13 ianuarie. După aceea, ea se poate lua numai după spovedanie.

Puţini credincioşi la Catedrala Patriarhală.

Câteva sute de credincioşi au participat ieri, de sărbătoarea Botezului Domnului la Catedrala Patriarhală la slujba de sfinţire a apei, ceremonialul religios fiind oficiat de PS Daniel împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi.

Cu ocazia acestui eveniment, ca în fiecare an, în faţa Catedralei a fost amplasată o cruce de gheaţă de aproximativ trei metri înălţime ornată cu cetină de brad şi flori la baza căreia se află o icoană înfăţişând Botezul Domnului şi steagul tricolor.

De asemenea la Patriarhie au fost amplasate 11 butoaie în care se află peste 7.000 de litri de apă care în urma sfinţirii se va transforma în agheasmă mare şi va putea fi luată de credincioşi acasă.

50.000 de sticle cu agheasmă.

Peste 50.000 de sticle cu apă sfinţită au fost împărţite, ieri, de Bobotează, credincioşilor care au venit în Portul Tomis la slujba oficiată de arhiepiscopul Tomisului Teodosie, dar şi celor care nu au ajuns aici din cauza frigului sau din alte motive.

După liturghie, IPS Teodosie a pornit, însoţit de mii de credincioşi, într-o amplă procesiune spre Portul Tomis.

Douăzeci de tineri constănţeni, dintre care 17 scafandri, s-au aruncat în mare pentru a recupera cele trei cruci din lemn aruncate în apă de Arhiepiscopul Tomisului.

Din cei douăzeci de curajoşi, 17 sunt scafandri şi au fost costumaţi în echipamentul standard, iar trei au sărit în apa rece la bustul gol. Unul dintre aceştia nu a putut suporta temperatura scăzută a apei şi a fost nevoit să revină la mal după numai câţiva metri.

Aproximativ 5.000 de credincioşi constănţeni au participat la slujba oficiată în Portul Tomis.

După încheierea manifestărilor din Portul Tomis, opt care trase de boi şi măgari au plecat pe principalele artere ale municipiului Constanţa pentru a împărţi apa sfinţită credincioşilor care nu au putut ajunge la ceremonia religioasă.

Boboteaza la malul Dunării.

Aproape zece mii de brăileni şi gălăţeni au îndurat ieri frigul pentru a urmări la malul Dunării slujba de Bobotează şi pentru a-i vedea pe cei care s-au încumetat să se arunce în apele îngheţate ale fluviului pentru a prinde crucea sfinţită aruncată de PS Casian, episcopul Dunării de Jos.

Aproximativ trei - patru mii de brăileni au stat câteva ore în aer liber, duminică, pentru a urmări slujba de Bobotează şi a-i vedea pe cei care au curaj să se arunce în Dunăre după crucea sfinţită.

Peste cinci mii de gălăţeni s-au înghesuit, inclusiv în copacii de pe malul Dunării, să prindă un loc cât mai bun pentru a vedea slujba şi momentul în care crucea sfinţită e aruncată în Dunăre.

Slujbă în biserică din cauza frigului.

Peste o sută de credincioşi au asistat, duminică, la Mânăstirea Curtea de Argeş, la Slujba de Bobotează oficiată de un sobor de preoţi, în frunte cu Episcopul Argeşului şi Muşcelului, PS Calinic, din cauza frigului pătrunzător şi a ninsorii abundente slujba având loc în biserică.

După slujbă, credincioşii au aşteptat la rând, lângă cele cinci butoaie cu apă sfinţită, pentru a-şi umple sticlele, iar mai multe persoane au căzut pe gheaţă, fără a fi rănite.

La faţa locului, pe tot timpul Slujbei de Bobotează a fost prezentă o ambulanţă cu echipaj medical complet, precum şi poliţişti şi jandarmi.

O biserică din judeţul Bacău, mistuită de flăcări.

Biserica din satul Horgeşti, judeţul Bacău, a fost mistuită de flăcări, ieri, în timpul slujbei de Bobotează.

Biserica cu hramul "Sfinţii Voievozi Constantin şi Elena" a fost construită în anul 1889, din cărămidă, are suprafaţa de aproximativ 100 mp şi înălţimea de circa 13 m. Lăcaşul de cult este acoperit cu tablă peste şindrilă. Clădirea nu este monument istoric şi nu face parte din patrimoniul naţional.

Reprezentanţii ISU au stabilit că incendiul a izbucnit după ce în clopotniţa bisericii au intrat, purtate de vânt, scântei de la coşul de fum al sobei de teracotă, iar acestea au aprins materiale inflamabile depozitate aici.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cu mic cu mare, la slujba de Bobotează.
 Vizualizări articol: 975 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Cu mic cu mare, la slujba de Bobotează5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Omletă rustică 4 porţii - 25 minute 300g cartofi cu coaja roşie8 ouă100ml ulei de măsline4 linguri făinăsare, piper Curăţaţi cartofii de coajă, spălaţi-i, ştergeţi-i şi tăiaţi-i în rondele cu grosimea de 3 - 4mm. Treceţi-i de câteva ori... Citeşte