Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 18 dec 2007 - Anul XII, nr. 304 (3672)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cazul de antrax de la Stroieşti, în atenţia ASP

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Autoritatea de Sănătate Publică (ASP) Suceava a dispus, ieri, în urma unei adrese oficiale din partea Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentului (DSVSA) Suceava, prin care se confirma cazul de antrax din Stroieşti, o serie de măsuri.

Dr. Ana Şfaiţer, şefa Compartimentului de Supraveghere a Stării de Sănătate din cadrul acestei instituţii, a declarat că cei patru bărbaţi care au venit în contact cu animalele moarte sunt monitorizaţi clinic de medicul de familie din localitate.

Potrivit sursei citate, aceasta este singura măsură care poate fi luată deocamdată, deoarece oamenii refuză să colaboreze.

„Ei spun că au trecut peste două săptămâni de la incident şi sunt sănătoşi, iar ca atare nu are rost să piardă timpul de pomană. Perioada de incubaţie a bolii este de 7 zile deci, până acum, în cazul în care ar fi contactat microbul, ar fi trebuit să apară primele simptome de boală. Legea nu ne permite să-i obligăm să vină să-şi facă investigaţiile, aşa că, pentru moment, nu ne rămâne decât să urmărim starea lor de sănătate”, a spus dr. Ana Şfaiţer.

O boală fatală

Antraxul este o boală infecţioasă, provocată de un bacil care se transmite la om de la animale domestice: vite, capre, oi, cai, porci. Acesta poate apărea sporadic sau sub formă de mici izbucniri epidemice şi apare îndeosebi la crescătorii de animale, medici şi tehnicieni veterinari, măcelari, comercianţi de piei.

Antraxul se manifestă fie sub o formă clinică localizată, antraxul cutanat, fie sub o formă sistemică, care poate fi intestinală, pulmonară sau meningială.

Antraxul cutanat are o evoluţie stadială, cu caracteristica leziunilor de la o simplă papulă, adică ridicătură spre veziculă, care în scurt timp devine purulentă, apoi ulcerează şi, în final, lasă o crustă negricioasă. Aceasta poate avea şi dimensiuni mai mari, se înconjoară de un inel de vezicule şi este însoţită de edem care, în termeni obişnuiţi, înseamnă acumulare de lichid seros în ţesuturi. Antraxul cutanat se localizează de obicei la nivelul antebraţului, dar poate apărea şi în regiunea cefei.

August 1996: ultimul pacient cu antrax din judeţ

În ceea ce priveşte antraxul sistemic, şi anume cel intestinal, forma de manifestare constă în febră, greţuri, vărsături cu sânge şi, de asemenea, scaune cu sânge. Antraxul pulmonar evoluează de obicei cu febră, dispnee, adică greutate în respiraţie, tuse cu expectoraţie, spută cu sânge, iar radiologic apare o mărire a mediastinului.

Sângerarea este aşadar o caracteristică care apare indiferent de forma clinică.

Antraxul meningial apare cel mai adesea ca o complicaţie a celorlalte forme. În acest caz apar toate semnele şi simptomele de meningită şi nu sunt excluse convulsiile şi chiar pierderea stării de conştiinţă.

Confirmarea diagnosticului de antrax se face prin examen de laborator finalizat la Institutul Cantacuzino din Bucureşti. Boala are o evoluţie galopantă, iar neprezentarea în timp util la medic este fatală.

În judeţul Suceava, ultima persoană bolnavă de antrax a fost în august 1996.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cazul de antrax de la Stroieşti, în atenţia ASP.
 Vizualizări articol: 1281 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 1 vot
Cazul de antrax de la Stroieşti, în atenţia ASP4.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Cacat trimis de
(19 dec 2007, 08:45:39
De rahat!!!!!!!!!!!!!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Cremă Caramel 4 porţii - 50 minute 1 l lapte 200g zahăr 4 ouă 1 pliculeţ zahăr vanilat 1 linguriţă scorţişoară 1/2 linguriţă nucşoară rasă Se pune laptele la fiert împreună cu vanilia, scorţişoara, nucşoara şi zahărul. Se amestecă în vas... Citeşte