Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 18 dec 2007 - Anul XII, nr. 304 (3672)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Catedrala Rădăuţi

Concertul de colinde „Hristos se naşte. Slăviţi-l!”

Catedrala Rădăuţi a găzduit duminică, 16 decembrie, concertul de colinde „Hristos se naşte. Slăviţi-l!”.

Timp de 3 ore, 14 coruri şi grupuri vocale au încântat sutele de credincioşi prezenţi, aducându-le în suflete bucuria profundă şi unică a Crăciunului.

ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi a Rădăuţilor, alături de părintele consilier administrativ Gheorghe Brădăţeanu, a răspuns invitaţiei organizatorilor – Catedrala Rădăuţi, Primăria Rădăuţi, Casa municipală de Cultură.

Semnificaţia colindelor

În deschidere, părintele Brădăţeanu a vorbit despre semnificaţia colindelor, cântece sfinte, care transmit un mesaj ceresc, o veste de la Dumnezeu.

Iar aceste mesaje au fost interpretate de copii mai mici sau mai mari – Corul Şcolii nr. 4 Rădăuţi, Corul mixt al Colegiului Tehnic şi al Grupului Şcolar Agricol „Andronic Motrescu” Rădăuţi, Corul de copii al Acţiunii Catolice din Rădăuţi, Corul Colegiului Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi”, Corul Cenaclului literar „Mihai Eminescu” de la Colegiul Tehnic Rădăuţi. Grupul vocal-folcloric „Flori bucovinene” de la Colegiul Tehnic a interpretat trei colinde alături de rapsodul popular de la care au fost culese, Vituria Cosovan.

Vestea minunată a naşterii Mîntuitorului a fost întărită de corurile parohiale: Corul Catedralei Rădăuţi, Corul Parohiei greco-catolice ucrainene din Rădăuţi. În frumoase costume populare bucovinene, ca vrednici păstrători ai unui obicei străvechi, cel al colindatului, au picurat linişte şi bucurie în sufletele ascultătorilor Grupul vocal din Baineţ împreună cu preotul Mihai Cobziuc, Corul Parohiei Sfînta Parascheva din Marginea, Corul Parohiei din Laura – Vicovu de Sus, Corul Sanctus din Vicovu de Jos.

Prezenţe deosebit de apreciate au fost cele ale Corului Seminarului Teologic „Mitropolit Dosoftei” din Suceava, dirijat de preot profesor Lucian Tablan, precum şi Corala bărbătească ortodoxă „Haris”, constituită de puţin timp la Rădăuţi şi dirijată de Ovidiu Foca.

Concerte devenite tradiţionale

În această atmosferă, la finalul concertului, ÎPS Pimen a rostit poezia „Pomul Crăciunului”, de George Coşbuc, care se încheie cu: “Doamne-Ţi mulţumesc”. A rostit cuvinte de apreciere pentru toţi cei care au cântat colinde şi, în mod special, la adresa celor care s-au prezentat în frumoase costume populare.

„Tot ceea ce a creat credinţa creştină e frumos. La anul, dacă se va putea, să vină şi mai mulţi copii, cu cântecul lor şi costumele lor populare”, şi-a exprimat ÎPS Pimen dorinţa.

Preotul protopop Nicolae Vîrtea a făcut o scurtă trecere în revistă a acestor concerte devenite tradiţionale la Catedrala Rădăuţi, de Paşti şi de Crăciun. Ideea aparţine preotului Ilie Sfîrnaciuc de la Catedrală, a fost îmbrăţişată cu entuziasm de primarul Mihai Frunză şi de conducerea Casei de Cultură. Buna colaborare dintre cele trei instituţii a rodit sub forma acestor concerte aşteptate de rădăuţeni şi de cei din zonă, pe care, adeverind vorba cântecului: „Omul bun le va primi/ Şi cu drag le va cinsti.”

Fiecare din corurile sau grupurile vocale au primit din partea organizatorilor diplome de participare, un buchet de flori şi un dar de Moş Crăciun.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Concertul de colinde „Hristos se naşte. Slăviţi-l!”.
 Vizualizări articol: 1690 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 3 voturi
Concertul de colinde „Hristos se naşte. Slăviţi-l!”4.353

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Cremă Caramel 4 porţii - 50 minute 1 l lapte 200g zahăr 4 ouă 1 pliculeţ zahăr vanilat 1 linguriţă scorţişoară 1/2 linguriţă nucşoară rasă Se pune laptele la fiert împreună cu vanilia, scorţişoara, nucşoara şi zahărul. Se amestecă în vas... Citeşte