Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 1 dec 2007 - Anul XII, nr. 287 (3658)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

ZOOM IN EUROPA

1 Decembrie la Suceava, pe pământul ţării mele

1 Decembrie acasă, la Suceava. Fără fast, doar cu amintiri şi cioburi de memorie sinceră…
De-a lungul timpurilor, aşezarea Sucevei şi a Cetăţii de Scaun a furnizat mereu acestui ţinut rolul de centru de galaxie a culturilor, de centru de putere, sau de centru de atracţie.

Suceava a aruncat mereu poduri către alte civilizaţii, continuând să o facă şi în zilele noastre. Să ne amintim, bunăoară, dincolo de podurile simbolice, şi de „măreţul pod acoperit de pe rîul Suceava între oraş şi Iţcanii noi”, care nu mai există astăzi, dar care fusese făcut cadou Bucovinei şi oraşului Suceava de „Înalta noastră Casă Împĕrătească âncă din veacul XVIII”, după cum spune Animpodist Daşchevici încă de la 1899 într-o monografie tipărită la Tipografia lui Hermann Beiner. Din descrierea podului, reţinem detalii privind o bijuterie a construcţiilor locale: „Podul avea fereşti şi lungime de 300 de paşi, el era construit în mod artificial mai tot din lemn de stejar şi fu aşedat pe columne tari de peatră. Spre apĕrarea podului erau construcţiuni, de care se frângea gheaţa. Astfeliu se putea crede că podul va pute resista prin multe secule tuturor evenementelor, însă marele puvoiu din a. 1893 l’a rupt într’a 7. Iuniu la 3 ore după miedul nopţii.” (ştire confirmată şi de Czernowitzer Zeitung, Numĕrul din 9. Iuniu 1893).

Suceava a fost, în istoria sa îndelungată şi zbuciumată, vizitată de mulţi împăraţi şi regi, principi şi voievozi, înalţi prelaţi şi personalităţi de vază, după cum însuşi istoricul reţine: ” Monarchi cu mare autoritate în Europa au cercetat Suceava.” În general, frumuseţea, bogăţia şi poziţia strategică a acestor locuri au determinat sentimente de posesiune celor ce le vizitau. Căci monarhii veneau, vedeau şi doreau să cumpere sau să-şi aproprieze în orice fel acest ţinut. Nobilul Împĕrat Iosif II. a vizitat Suceava de două ori: în iunie 1783 şi în 25 iulie 1786. În august 1817, a venit Împĕratul Francisc I. cu soţia sa Împĕrăteasa Carolina. În 1394, pe vremea Voievodului Ştefan I al Moldovei, a ajuns la Suceava, cu multe dificultăţi. Împĕratul Sigismund de Luxemburg, ce era la vremea aceea rege al Ungariei şi care l-a îngenuncheat pe principele moldav. Documentele (Ureche. Letopiseţe, I., p.165) arată în ce împrejurări a ajuns la Suceava în iulie 1476 însuşi Sultanul Muhamed II., „vestitul cuceritoriu al Constantinopolei”, (după bătălia de la Valea Albă din Judeţul Neamţ), care a ars fără milă târgul Sucevei, dar nu a putut cuceri Cetatea de Scaun. Tot Ureche povesteşte cum, cu armată imensă, a ajuns la Suceava şi Soliman II, cel mai puternic Sultan pe care l’a avut imperiul otoman, şi „cu această ocasie l’a pus Soliman II. pe tronul Moldovei pe Ştefan V. În locul lui Petru IV. Rareş, care picase în disgraţia Sultanului şi se retrase cu familia sa în Transilvania.”

La 1686, pe 4 octombrie, ajunge la Suceava pentru 14 zile (cit. Schmidt W., I.c.p 187.) şi viteazul rege al Poloniei, Ioan Sobieski, cel care câştigase atâta glorie în anul 1683 la eliberarea Vienei de Turci. Istoricul menţionează că „această expediţie suceveană a regelui polon stă în legătură cu ideea lui favorită, de a cuceri Moldova şi de a o preface într’un principat independent al familiei sale.” Cu aceste intenţii a venit Sobieski în trei expediţii în Moldova, în 1685, 1686 şi 1691, pe durata domniei lui Constantin Cantemir (1685-1693).

Pe vremea când voievozii Moldovei aveau aici reşedinţă, Suceava era „oraş mare, puternic şi înfloritoriu [...] care se întindea spre apus spre Sf. Ilie cătră podul Arenilor, spre Şeptelici şi Iţcani cătră podul Sucevei, ear spre rĕsărit cătră satul Lisaura”, iar cavalerul Constantin Stamati afirma undeva că „pe atunci, locuia la Suceava la o sută de mii de oameni şi mulţi oşteni de strajă; ear în jurul acestui mare oraş domnesc era tării, şanţuri şi pălănci puternice, deosebit de cetăţile zidite de lăturile lui, ce ocrotiau oraşul ca nişce scuturi nevătĕmate, ...dacă duşmanii nu o găbuia cu jitniţele deşarte de pâne.”...

...Cuvinte şi memorie de cronicari autohtoni sau crăieşti. Citând cu bunăcredinţă adevăruri istorice indelebile. Dar acest discurs e în tonalitate diferită de cheia delirantului discurs totalitar-bolşevic cu care am fost sufocaţi timp de decenii şi care încă ne mai este băgat pe gât de către unii maniaci ai apologiilor.

De Ziua Naţională a României nu ar fi onest să ne gândim la o Românie abstractă, vagă şi nedefinită, şi care era substituită simbolic până nu demult de valori alegorice hiperbolizante, de propagandă şi manipulare, care plac încă atât de mult politicienilor zilei şi discursului lor populist.

Fiecare român are, totuşi, România lui, în care îşi proiectează existenţa şi unde încearcă să îşi facă o viaţă.

Ca cetăţean autentic şi sentimental al Sucevei, de Ziua Naţională a României eu mă gândesc la Suceava mea. Aici m-am născut, aici m-am format, aici muncesc. Istoria de ieri a Sucevei, care este un ciob din istoria acestei ţări, mă ajută mereu să văd unde îmi este locul în acest puzzle uriaş care este epopeea unui popor. Ciobul îmi arată şi chipul meu, ca şi pe acelea ale părinţilor mei, ca şi pe toate celelalte, iar acest ciob plin de memorie şi de respect pentru înaintaşi va coborî odată cu mine în pământul ţării mele, alături de mama mea şi de tatăl meu, de strămoşi şi de vecini. La mulţi ani, oriunde vei fi şi de oriunde mă voi afla, România mea!

Angela FURTUNĂ
Publicistă, scriitoare
Membră a Uniunii Scriitorilor din România
angelafurtuna@yahoo.com
http://laurencejth.over-blog.net/
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 1 Decembrie la Suceava, pe pământul ţării mele.
 Vizualizări articol: 797 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 Decembrie la Suceava, pe pământul ţării mele0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei