Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 16 nov 2007 - Anul XII, nr. 272 (3645)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Memoria urbei

Un capac din fontă - istoric

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Complexul Muzeal Bucovina (CMB) Suceava a intrat recent în posesia unui capac din fontă  istoric. Capacul, turnat în urmă cu aproape un secol, cu inscripţia „Rumpel Ingenieur - Wien”, se afla încă „în serviciu”, marcând conducta de alimentare cu apă de pe strada Mărăşeşti, fiind implantat la cca. 20 de metri distanţă de Şcoala Generală Nr. 3.

Capacul din fontă a fost montat cu prilejul realizării primei reţele de alimentare cu apă a Sucevei, reţea construită în perioada când primar al oraşului era Franz Ritter von Des Loges, cel mai longeviv edil, care a cârmuit urbea, fără întrerupere, între anii 1891-1913.

Istoricul sucevean Mihai-Aurelian Căruntu îşi aminteşte, din copilărie, de existenţa mai multor asemenea capace de fontă, care însă au dispărut cu timpul.

Recuperarea acestui capac, care a devenit de acum piesă de muzeu, se circumscrie proiectului de arheologie industrială cu genericul „Memoria patrimoniului industrial”, finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, proiect pe care Complexul Muzeal Bucovina îl derulează în parteneriat cu Complexul Muzeal Naţional Moldova Iaşi.

Arheologia industrială

Proiectul de arheologie industrială (termen care a început să fie utilizat la jumătatea anilor ’50 în Marea Britanie, unde stratificările industriei marchează teritoriul din cea de-a doua jumătate a sec. al XVIII-lea, care vizează cercetarea urmelor revoluţiei industriale cu toate infrastructurile sale), câmp nou de cercetare, insuficient abordat până-n prezent în România, are ca obiective inventarierea valorilor de patrimoniu industrial şi tehnic din zona Moldovei şi constituirea unei baze de date care să permită realizarea unui Muzeu Virtual de Arheologie Industrială.

Până în prezent s-au efectuat câteva acţiuni de documentare şi cercetare în teren, care s-au materializat prin adunarea unor mărturii foto, audio şi video legate de anumite obiective ale patrimoniului industrial şi tehnic din judeţul Suceava.

Uzina de apă

Capacul de canal recuperat reprezintă aşadar o piesă care vizează istoria alimentării cu apă a oraşului.

În 1906 Primăria Sucevei a încheiat un contract cu firma „Theim und Sohne” din Leipzig pentru realizarea unei reţele urbane de canalizare şi de aprovizionare cu apă. În cadrul aceluiaşi proiect, antreprenorul austriac Georg Rumpel a construit prima „uzină de apă” având ca sursă de alimentare, prin intermediul unor pompe acţionate electric, râul Suceava.

Uzina (alcătuită dintr-o hală de maşini, două compartimente de materiale şi o cameră pentru distilarea apei) a fost dată în folosinţă la 12 august 1912, odată cu cei 24 km de conducte pentru apă şi 30 km de reţea de canalizare. Lucrările au fost executate după planurile întocmite de hidrotehnicianul Pipsa.

Câţiva ani mai târziu, în 1914, se consemna existenţa în urbe a unui număr de „30 de fântâni publice cu pompe”, care „pompau zilnic 1246 mc de apă”. 

Până la începutul anilor ’60 alimentarea oraşului s-a făcut prin această captare, cu 20 de puţuri săpate în lunca râului Suceava, cu o staţie de filtrare şi tratare a apei care era pompată într-un rezervor de 600 m.c.

Informaţii care „vor provoca anumite surprize”

Muzeul sucevean dispune şi de o hartă pe care este marcată vechea reţea de alimentare cu apă şi reţeaua de canalizare. Mihai-Aurelian Căruntu a afirmat că se află în posesia unor informaţii legate de uzina de apă, informaţii care, aşa cum a accentuat el, „vor provoca anumite surprize”.

Piesele incluse în patrimoniul arheologic industrial îşi vor găsi cu siguranţă locul în nou proiectata organizare expoziţională a Muzeului de Istorie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un capac din fontă - istoric.
 Vizualizări articol: 929 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Un capac din fontă - istoric0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei