Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 16 nov 2007 - Anul XII, nr. 272 (3645)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

The Economist:UE va trece peste faptul că ţăranii români vor sacrifica porcii ca până acum

Vineri, 16 Noiembrie 2007 (18:33:12)


Oficialii de la Bruxelles vor "închide ochii" la faptul că românii vor încălca directivele Uniunii Europene când vor sacrifica porcii de Crăciun, considerând că există probleme mai grave ale României, ca de pildă posibilitatea ca UE să retragă fondurile pentru agricultură, relatează The Economist.

  Sunt două motive pentru care fermierii români se pregătesc cu frică să petreacă primul lor Crăciun în Uniunea Europeană, scrie publicaţia britanică. Unul se referă la bani şi celălalt la felul în care vor omorî porcii. Comisia Europeană a ameninţat că nu va mai acorda fonduri de 180 de milioane de euro pentru agricultură şi fermieri, dacă autorităţile române nu vor reuşi, până la mijlocul lui decembrie, să implementeze un sistem care să combată fraudele.

A doua ameninţare este şi mai sensibilă şi se referă la regulile Uniunii Europene privind bunăstarea animalelor, care îi va împiedica pe ţăranii români să sacrifice porcii de Crăciun în curtea lor, aşa cum au făcut-o pâna acum potrivit tradiţiei. În apropierea primului lor Euro-Crăciun, oficialii români speră ca această regulă europeană să nu se aplice. Ei au avertizat Comisia că această interferenţă în tradiţia Crăciunului este cea mai rapidă cale de a distruge atitudinea pozitivă a românilor faţă de UE. Mesajul pare să fi fost auzit: există toate indiciile că Bruxelles va "închide ochii" la încălcarea în masă a acestor directive.

"Nu cred că UE va aplica aceste măsuri care vin în contradicţie cu tradiţiile fermierilor români. Sunt multe alte probleme mult mai presante, începând cu controalele plăţilor, până la subvenţiile pentru agricultură care trebuie să ajungă pe mâini bune", a spus un oficial UE.

România este obligată să aplice directiva privind bunăstarea animalelor care dă voie ţăranilor de a omorî porcii, caprele şi oile în gospodărie doar dacă sunt destinate consumului propriu şi doar dacă sunt anesteziate cu ajutorul unei aparate speciale, înainte de a li se tăia gâtul. Aceasta nu se va întâmpla în majortatea gospodăriilor. Există 4,5 milioane de ferme şi gospodării în România, ţară care deţine aproape o treime din toate fermele din Uniunea Europeană. Multe dintre acestea sunt ferme pentru subzistenţă, cu una-două vaci, câţiva cai pentru arat şi transport. De exemplu, scenele din filmul Borat au fost filmate în România, nu în Kazakhstan.

Şefii veterinarilor români se aşteaptă ca 1,5 milioane de porci să fie omorâţi în gospodării de Crăciun, în acest an. Teoretic, anestezierea acestor porci este acum obligatorie, dar în practică, Guvernul abia acum a început să discute despre cum se poate realiza acest lucru. De asemenea, există suspiciuni în privinţa metodei cel mai des folosite în abatoare, care presupune administrarea şocurilor electrice.

Folosirea electrozilor în grădina plină cu zăpadă, în timp ce toată lumea asistă, presupune riscuri pentru toţi, a explicat un oficial. "Iar noi avem multă zăpadă în iernile din România", a spus acesta, potrivit cotidianului.

Anul trecut, în timpul discuţiilor de la Bruxelles, românii au întrebat dacă sacrificarea porcilor de Crăciun s-ar putea bucura de excepţia oferită şi măcelarilor musulmani şi evrei, dar Comisia a spus că nu permite acest lucru. Excepţia se referă doar la rituri religioase, iar practicile românilor nu sunt considerate rituri, ci tradiţii.

Potrivit tradiţiei, porcii sunt tăiaţi de Sfântul Ignaţiu, pe 20 decembrie. Ei sunt stropiţi cu aghiasmă, iar adulţii se uită cum sunt sacrificaţi, dar nu mâncă din bucate decât în Ajunul Crăciunului. În unele sate copiii primesc liber de la şcoală în această zi. "Copiii plâng pentru porcii sacrificaţi, pentru că aceştia au fost prietenii lor tot anul", a spus Niculae Lazăr, un veterinar de stat. "Însă în gospodării aceştia trăiesc mai bine decât în fermele industriale", a continuat acesta.

Multor orăşeni le este teamă ca porcii să nu aibă trichineloză. O variantă analizată este ca veterinarii angajaţi să facă testele de trichineloză şi să facă animalelor anestezia pe gratis. Dar aceasta ar lua timp. "Încercăm să găsim un echilibru între tradiţiile noastre şi obligaţiile europene", a explicat Radu Roatiş, şeful venerinarilor din România.

În multe domenii legislaţia euopeană este rigidă. Din moment ce o fermă produce ceva care se comercializează, regulile de igienă şi de siguranţă alimentară sunt aplicate în întregime, chiar dacă, de pildă, brânza este vândută tot în sat. Eurocraţii spun că această rigoare este necesară pentru a păstra susţinerea publică în ţările mai vechi din UE, atunci când vine vorba de lărgirea Uniunii.

În părţile "ultra-sanitare" din Europa, consumatorii sunt foarte pretenţioşi în legătură cu ce mânâncă şi ce mâncare le oferă copiilor, iar temerile acestor oameni trebuie luate în considerare în momentul în care o ţară precum România a aderat la această piaţă unică.

Când vine vorba de a aplica normele europene, lista cu lipsurile României este una lungă şi serioasă. Susţinerea din partea publicului este necesară pentru a rezolva multe dintre aceste carenţe: de la corupţia în creştere la eliminarea unor boli, precum gripa aviară. Dacă eurocraţii pot menţine sprijinul lăsând în pace tradiţiile de Crăciun, acest lucru nu ar trebui să supere pe nimeni.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului The Economist:UE va trece peste faptul că ţăranii români vor sacrifica porcii ca până acum.
 Vizualizări articol: 997 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
The Economist:UE va trece peste faptul că ţăranii români vor sacrifica porcii ca până acum0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei