Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 16 nov 2007 - Anul XII, nr. 272 (3645)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Neglijenţă

Copii lăsaţi fără mâncare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Greu de crezut. Peste 750 de minori, care sunt crescuţi în familii de asistenţi maternali profesionişti, angajaţi ai Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, nu şi-au primit banii de hrană, încălţăminte, rechizite, încălzire din luna august. Este vorba de circa 2,6 milioane de lei vechi de copil (în medie), bani cu care asistenţii trebuie să le cumpere de mâncare, să-i spele, să-i întreţină la şcoală.

Şeful Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, Gheorghe Straton, ne-a declarat că finanţarea pentru aceste alocaţii de hrană pentru copiii care sunt în plasament la asistenţi maternali vin din două surse: Consiliul Judeţean Suceava şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului.

„Nu sunt bani nici într-o parte, nici în cealaltă. În luna august s-au dat ultimii bani pentru hrană şi celelalte trebuinţe ale copiilor. Necesarul pentru o singură lună, doar pentru a achita aceste sume asistenţilor maternali, este de aproape două miliarde de lei vechi. Având restanţe, acum ne trebuie 6 miliarde de lei vechi pentru a da banii la zi”, ne-a mai spus Straton.

Pe de altă parte, asistenţii maternali nu şi-au primit încă salariile pentru luna trecută. Banii trebuiau să le vină pe 8 noiembrie. Pentru că Guvernul nu a aprobat încă rectificarea bugetară, aceşti oameni sunt în imposibilitatea de a-i hrăni pe copii, de a le asigura minimul de întreţinere.

Gheorghe Straton ne-a mai spus că 90% dintre asistenţii maternali suceveni locuiesc în mediul rural: „au o gospodărie, o văcuţă... un lapte... ies mai uşor din impas, mai greu le este celor care sunt în oraşe”.

Pe de altă parte, el a explicat că aceste sume trebuie justificate prin chitanţe, bonuri, „iar cei din mediul rural nu prea reuşesc să aducă toate documentele justificative, aşa că nu beneficiază de toţi banii care li se cuvin”.

 

Revolta asistenţilor maternali

 

Asistenţii maternali cu care am stat de vorbă sunt foarte revoltaţi de situaţia care s-a creat la Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava.

„Cred că au uitat cu desăvârşire de copiii din plasament. I-au abandonat în grija asistenţilor maternali, din luna august. Dacă aceşti oameni nu îşi primesc nici măcar salariile, cum vreţi să trăiască cu doi, trei sau chiar patru copii în îngrijire? Cunosc persoane care au făcut credite ca să poată trimite aceşti copii la şcoală”, ne-a povestit un asistent maternal. Un alt „părinte” ne-a spus că „hrana pentru copii este, cred, mai importantă decât salariile angajaţilor din birourile Direcţie”.

„Oare cu ce să creştem aceşti copii nevinovaţi? Şi culmea nesimţirii e că nici salariul nu ţi-l mai dă la timp! La şcoală cu ce să-i trimitem? Fără un pachet, o să trimit copiii la şcoală cu hainele de astă vară, că nu am primit banii de aproape 3 luni!!! Nu ştiu decât să emită fel şi fel de pretenţii...”, este părerea unui alt asistent maternal, aflat în situaţia critică de a împrumuta bani pentru a-şi hrăni copiii luaţi în plasament.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Copii lăsaţi fără mâncare.
 Vizualizări articol: 1026 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Copii lăsaţi fără mâncare5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei