Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 13 nov 2007 - Anul XII, nr. 269 (3642)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Definitiv şi irevocabil

Condamnări cu suspendare pentru 9 vameşi suceveni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Au scăpat de închisoare. Cei nouă vameşi de la Siret trimişi în judecată de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava, au fost condamnaţi la pedepse cu suspendare. Hotărârea, rămasă definitivă şi irevocabilă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a fost luată după mai mulţi ani de procese, timp în care cei 9 şi-au susţinut mereu nevinovăţia.

Potrivit hotărârii magistraţilor de la cea mai înaltă instanţă din România, Adrian Florentin Frunză şi Cornel Toader au fost condamnaţi la câte 2 ani cu suspendare, după ce Curtea de Apel Suceava îi condamnase la 2 ani de închisoare, dar cu executare pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi abuz în serviciu contra intereselor publice.

În cazul celorlalţi vameşi trimişi în judecată pentru infracţiuni de corupţie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a menţinut pedepsele pronunţate la Suceava. Marcel Ţehaniuc, Anton Perlanovschi şi Costel Lupaşcu au fost condamnaţi la un an de închisoare cu suspendare, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi fals intelectual. Pentru alţi doi vameşi, Sorin Ciubotaru şi Eugen Ioan Dorneanu, pedeapsa este mai blândă, ei fiind condamnaţi la patru luni de închisoare cu suspendare, primul pentru luare de mită, iar al doilea pentru luare de mită şi abuz în serviciu. În fine, Victor Ioan Aivănesei şi Paul Codruţ Buhu, au fost condamnaţi la şase luni de închisoare pentru abuz în serviciu.

În acelaşi dosar a fost judecat şi omul de afaceri Mihai Eckert, acesta fiind singurul care va sta după gratii. Împotriva lui a fost pronunţată o condamnare de 2 ani de închisoare, bărbatul originar din Vatra Dornei fiind deja încarcerat de poliţişti.

 

Mită pentru vameşi pentru operaţiuni ilegale

 

Faptele de care sunt acuzate cele 10 persoane s-au produs la Vama Siret în mai multe rânduri. Procurorii anticorupţie au stabilit că Mihai Eckert a introdus în România zeci de mii de pânze de fierăstrău, tip bandă, fără să-şi achite toate obligaţiile faţă de bugetul de stat. Practic, mărfuri în valoare de peste 10 miliarde de lei vechi la acea vreme au fost introduse fraudulos în România.

Totul a fost posibil cu ajutorul vameşilor condamnaţi cu suspendare, care i-au permis omului de afaceri din Vatra Dornei să fandeze pe lângă lege pentru a nu plăti taxe vamale. Pentru favorurile făcute lui Eckert, vameşii au încasat între 1 şi 17 milioane de lei vechi, operaţiunile de import-export clandestin derulându-se de câteva zeci de ori.

Totul a ieşit la iveală după ce poliţiştii au descoperit un caiet în care Mihai Eckert îşi ţinea evidenţele şi unde erau precizate şi sumele cu care fiecare vameş a fost mituit. Prejudiciul total adus statului român prin neplata taxelor vamale a fost calculat la circa 5 miliarde de lei vechi.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Condamnări cu suspendare pentru 9 vameşi suceveni.
 Vizualizări articol: 1534 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.3 din 3 voturi
Condamnări cu suspendare pentru 9 vameşi suceveni3.353

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Gestapo trimis de
(13 nov 2007, 11:05:31
Halal justitie romana ori dna ori gestapo acelasi lucru.
2.   MINCIUNI!! trimis de
(13 nov 2007, 11:09:15
La acest proces nu a existat nici un prejudiciu,totul a fost o facatura a PNA.Nici o institutie a statului nu a revendicat nici un leu!!!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei