Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 22 mai 2010 - Anul XV, nr. 118 (4409)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Japonia a lansat o sondă spaţială către Venus

Racheta spaţială japoneză H-2A a decolat, vineri, de la o bază spaţială niponă, cu misiunea de a trimite o sondă către planeta Venus şi de a plasa mai multe dispozitive în spaţiu, printre care un "zmeu" solar uriaş, potrivit imaginilor difuzate în direct de Agenţia de explorare spaţială (JAXA).

Lansarea, iniţial prevăzută pentru marţi, dar amânată din motive meteorologice, a avut loc vineri, la ora locală 6.58 (joi, la ora 21.58 GMT), de la Centrul Spaţial Tanagashima din sudul arhipelagului nipon.

"Lansarea a avut loc aşa cum era prevăzut. Zborul s-a derulat în condiţii corecte", a anunţat JAXA.

"Separarea sondei Akatsuki a reuşit", au adăugat savanţii niponi, după separarea de racheta purtătoare a primei sonde spaţiale nipone de observare a planetei Venus (Venus Climate Orbiter PLANET-C), denumită Akatsuki ("Zori de zi", în limba japoneză).

Misiunea sondei Akatsuki, pregătită din 2001, va completa observaţiile făcute de Venus Express, satelitul lansat la sfârşitul anului 2005 de Agenţia Spaţială Europeană, care a ajuns la destinaţie în primăvara anului 2006.

Sonda japoneză ar trebui să ajungă în decembrie pe orbita planetei, pe care o va monitoriza de la o altitudine de 300 de kilometri.

Racheta H-2A a plasat în spaţiu patru mici sateliţi construiţi de către universităţi, dar şi un "zmeu solar spaţial", denumit Ikaros, un dispozitiv în formă de pătrat cu latura de 14 metri, propulsat de particule solare şi energie solară.

Ikaros s-a separat, aşa cum era prevăzut, de racheta purtătoare, la aproximativ 43 de minute de la decolare. Acest dispozitiv se va deplasa în mod autonom, oferindu-i astfel agenţiei JAXA şansa de a verifica pertinenţa diverselor tehnologii experimentale de exploatare a energiei solare.

Aripa acestui obiect spaţial experimental, a cărui textură este mai fină ca un fir de păr, este acoperită cu un material special, sensibil la particulele solare, şi cu celule fotovoltaice.

Ikaros se deplasează folosind "o propulsie hibridă, cuplând electricitatea şi presiunea", au precizat specialiştii JAXA.

Lansatorul care a decolat vineri este cel de-al 17-lea exemplar din modelul H-2A, intrat în serviciu în 2001, produs în colaborare de JAXA şi de grupul industrial Mitsubishi Heavy Industries (MHI).

Aceasta a fost cea de-a 11-a lansare reuşită de la reluarea misiunilor H-2A, în februarie 2005, după o lungă întrerupere, cauzată de accidentul exemplarului cu numărul 6 din această serie, ce a avut loc în noiembrie 2003.

Precedenta misiune spaţială ce a folosit un lansator H-2A a avut loc în noiembrie 2009, când Japonia a poziţionat pe orbită un satelit spion, al cărui scop principal este supravegherea teritoriului nord-coreean.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Japonia a lansat o sondă spaţială către Venus.
 Vizualizări articol: 514 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Japonia a lansat o sondă spaţială către Venus1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei