Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 22 mai 2010 - Anul XV, nr. 118 (4409)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Promoţia 1970

Întâlnire emoţionantă, la 40 de ani de la absolvirea Facultăţii de Matematică

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Absolvenţii Facultăţii de Matematică, promoţia 1970, din cadrul Institutului Pedagogic de trei ani Suceava, astăzi transformat în Universitatea „Ştefan cel Mare”, s-au întâlnit ieri, pe 21 mai, la universitate, pentru o revedere emoţionantă. Începuturile istoriei universităţii sucevene s-au scris cu aceşti foşti studenţi, care după trei ani de institut, au devenit profesori de matematică.

La acea vreme, funcţionau trei facultăţi: Litere, Matematică – Fizică şi Geografie. Din păcate, din cei peste 70 de absolvenţi de matematică, la întâlnirea de 40 de ani de la absolvirea facultăţii au răspuns „prezent” jumătate dintre ei. Unii au luat drumul spre eternitate, alţii, din motive de sănătate sau din cauza distanţei, nu au putut să ajungă la Suceava. Amfitrionul întâlnirii a fost profesorul Radu Iacoban, unul dintre absolvenţii acestei promoţii de profesori de matematică.

 

Te – Deum, pentru cei dispăruţi

Adunarea festivă a debutat la ora 11:00, în aula din Corpul E al Universităţii „Ştefan ce Mare”, cu imnul „Gaudeamus”. Profesorul Iacoban le-a propus colegilor şi invitaţilor să ţină un moment de reculegere pentru colegii şi profesorii care nu mai sunt printre noi. Unul dintre matematicienii promoţiei 1970, Mircea Butnaru, în acest moment student în anul IV la Facultatea de Teologie din Sibiu, dar hirotonit diacon la Mănăstirea din Râşca, a ţinut o slujbă de Te – Deum, pomenind şi numele celor adormiţi din rândul colegilor de facultate.

Prof. univ. dr. Adrian Graur, rectorul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, prezent la eveniment, le-a vorbit absolvenţilor de matematică despre evoluţia universităţii sucevene din 1963 şi până astăzi. „Consolidată an de an, Universitatea <Ştefan cel Mare> are astăzi nouă facultăţi, opt departamente, ca verigi de legătură între structurile universităţii. La nivel de licenţă, oferim în acest moment 65 de programe de studii, unele sunt acreditate, altele autorizate provizoriu. Organizăm studii doctorale, 55 de programe acreditate, pe 13 domenii, cu 36 conducători de doctorat”, a spus rectorul universităţii sucevene.

 

După 40 de ani, "când iubirea şi jocul meu e înţelepciunea”

Profesoara Maria Holban, din Bogdăneşti, care a făcut parte din comitetul de organizare a evenimentului, alături de foşti colegi, Mihai Hanganu, Marin Ciobanu, ne-a spus că întâlnirea a fost copleşitoare, mai ales că s-au revăzut pentru prima dată, în această formulă, după absolvire. Ea l-a parafrazat pe poetul Lucian Blaga şi a spus că „s-au despărţit la tinereţe, <atunci când jocul şi înţelepciunea mea e iubirea>, şi s-au reîntâlnit, după 40 de ani, în cea de-a treia etapă a vieţii, <când iubirea şi jocul meu e înţelepciunea>”.

Printre profesorii care i-au „instruit” pe absolvenţii de matematică din anii ’70, şi care au fost prezenţi ieri la universitatea suceveană, s-au numărat prof. universitar Elvira Botez - Cluj, prof. universitar Maria Iurescu, prof. universitar Dumitru Botnariuc.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Întâlnire emoţionantă, la 40 de ani de la absolvirea Facultăţii de Matematică.
 Vizualizări articol: 2070 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 18 voturi
Întâlnire emoţionantă, la 40 de ani de la absolvirea Facultăţii de Matematică4.3518

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei