Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 22 mai 2010 - Anul XV, nr. 118 (4409)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Moştenire

Suceveni care îşi poartă numele cu mândrie, chiar dacă acestea sunt ridicole şi provoacă râsul

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Dacă unii îşi arată cu mândrie buletinul, alţii o fac cu rezervă. Nu din cauza pozei, ci a numelui. Cartea de telefoane e plină cu nume care mai de care mai ciudate. Sfeclă, Răţoi, Gâscă, Broască, Tâmpescu, Flocea sunt doar câteva din numele amuzante purtate de suceveni. Pe parcursul anului 2009, la Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor Suceava au fost soluţionate 73 de cereri privind schimbarea administrativă a numelui şi a prenumelui, iar de la începutul anului curent s-au finalizat 22 de cereri

 

Se mândresc că-i cheamă  Pizdelea, Flocea sau Tâmpescu

Unii încearcă să evite situaţiile în care trebuie să se prezinte, pe când alţii îşi rostesc cu mândrie numele. Deşi nu recunosc, mulţi se jenează că se numesc Viţel, Bounegru, Pizdelea, Mucea sau Tâmpescu. Copiii sunt cei care au de suferit cel mai mult în situaţia aceasta, glumele făcute la şcoală sau grădiniţă putându-i determina să apeleze ulterior la procedura de schimbare a numelui. „Personal nu m-a afectat numele meu, în localitatea de unde vin, Stulpicani, sunt mulţi care poartă acest nume şi o fac cu mândrie. Nu mi-a trecut prin cap să-mi schimb numele. Omul face numele, şi nu numele pe om”, ne-a mărturisit Vasile Flocea, student la Universitatea „Ştefan cel Mare”.

Sucevenii poartă cu mândrie numele moştenite de la părinţi, chiar dacă acestea reprezintă cuvinte ridicole şi stârnesc râsul celor din jur. Aceasta o confirmă şi Paul Baban, director executiv al Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor Suceava, care ne-a declarat că de la începutul anului nu s-a înregistrat nici o cerere de schimbare pe cale administrativă a numelor invocând că acestea sunt ridicole. ”Motivul cel mai des invocat de o persoană este dorinţa acesteia de a purta un nume de familie comun cu al celorlalţi membri de familie. Alte cazuri sunt atunci când părinţii au divorţat, iar copiii încredinţaţi spre creştere şi educare unuia din părinţi solicită să poarte numele de familie al acestuia. De asemenea, au fost cazuri când o persoană are numele de familie format din mai multe cuvinte şi a dorit schimbarea acestuia”, a mai adăugat Paul Baban.

 

Nume nou

Procedura de schimbare a numelui pe cale administrativă nu e nici complicată, nici costisitoare. Persoana care solicită schimbarea numelui sau prenumelui pe cale administrativă trebuie să depună o cerere la serviciul de stare civilă din cadrul primăriei unde îşi are domiciliul. Cererea trebuie să fie însoţită de copiile legalizate de pe certificatele de stare civilă ale persoanei care solicită schimbarea numelui, un act care să ateste că extrasul de cerere a schimbării numelui a fost publicat în Monitorul Oficial al României, partea a III-a, cazierul judiciar şi cazierul fiscal ale solicitantului, consimţământul celuilalt soţ, în cazul schimbării numelui de familie comun în timpul căsătoriei, de asemenea orice act pe care solicitantul le consideră necesare pentru motivarea cererii sale.

Când cererea de schimbare a numelui minorului este făcută de către unul din părinţi, este necesar acordul celuilalt părinte. Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor nu percepe nici o taxă pentru verificarea dosarului, costurile sunt cauzate de legalizarea documentelor din dosar şi publicarea în extras a cererii la Monitorul Oficial al României, partea a III-a, care diferă în funcţie de localitatea unde se depune, precum şi termenul la care se doreşte a fi publicat.

De la începutul anului curent Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor Suceava a înregistrat şi soluţionat favorabil 22 cereri de schimbare pe cale administrativă a numelui.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Suceveni care îşi poartă numele cu mândrie, chiar dacă acestea sunt ridicole şi provoacă râsul.
 Vizualizări articol: 857 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 12 voturi
Suceveni care îşi poartă numele cu mândrie, chiar dacă acestea sunt ridicole şi provoacă râsul3.7512

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   :)) trimis de
(22 mai 2010, 12:36:11
Cum sa te cheme Pizdelea?laughing Ciudat, dar misto numelebig grin Iese in evidenta cu usurinta!big grin
2.   Penibil! trimis de
(22 mai 2010, 12:36:43
De multe ori, coincidenta sau nu, numele reprezinta perfect pe om! Am avut un coleg pe nume Boureanu! Cum ii era numele asa ii era si atitudinea. Avea o mandrie patologica! Prostii sunt tare mandri! Hai sa ne purtam cu mandrie si paduchii!
3.   :) trimis de
(22 mai 2010, 14:03:06
eu stiu pe cineva care se numeste Sula si e profesorlaughing) domn Sula, ce tema avem pentru azi? big grin �n cazul acesta as prefera sa-mi modific numele
4.   Adevarul! trimis de
(24 mai 2010, 06:33:27
Numele lor nu au fost astea shi cred ca ar trebui ca persoanele astea sa poata beneficia de un test DNA .Spun asha deoarece persoanele acestea poarta numele de la bunicii lor care au devenit slugi la casele boiereshti de copii,aceshtia primind porecle la curtea boierului de la administratori sau de la alte slugi,inainte de marea rascoala unii boieri ia improrietarit pe slugi de frica sa nu fie omoratzi iar pe acte au fost trecutzi cu porecle iar aceshtia ca sa ishi mentzina proprietatzile au acceptat sa fie inscrishi cu poreclele ,poate unii chiar nemai amintindushi de numele de familie.Daca s-ar putea face teste DNA pentru averifica numele eu sunt sigur ca aceste porecle ar disparea.
5.   Leonardino trimis de
(24 mai 2010, 10:07:58
Leonardino, ca sa-ti dai seama daca asa te cheama sau este porecla fa-ti si tu un test DNA la Procuraturabig grin

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei