Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 19 ian 2016 - Anul XXI, nr. 14 (6127)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9753 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6364 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Ziua Culturii Naţionale

Dublu eveniment cultural organizat de Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” din Băneşti

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Dublu eveniment la Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” din Băneşti, care vineri, 15 ianuarie, l-a sărbătorit pe poetul naţional al României, dar şi împlinirea a 10 ani de când această unitate de învăţământ a primit această denumire.

Invitați de seamă la eveniment au fost Aurel Buzincu, directorul Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Cultural Naţional Suceava, profesor la Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, Viorel Blanaru, arhitect în cadrul Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Cultural Naţional Suceava, Dan Fărtăiș, expert restaurator în ceramică, sticlă şi piatră la Laboratorul Zonal de Restaurare din cadrul Muzeului Bucovinei, Mihai Chiriac, secretarul Primăriei Dumbrăveni.

Cu acest prilej au recitat poezii în limba română, latină, engleză și franceză elevii Ana-Maria Sabie, Lia Dascălu, Anca Coșuleanu, Ionuţ Crihan, Daniela Chistrugă, Mihaela Bălănoaei, Ionela Crihan, Teodora Istrate, iar elevul Ovidiu Aghinițăi a interpretat, la saxofon, „Sara pe deal”.

Au fost prezenţi elevi, preşcolari şi cadre didactice care s-au bucurat de programul artistic susţinut de elevii şcolii gazdă şi au vizionat expoziţia de tablouri „La steaua” a artiștilor plastici Florența și Ovidiu Paveliuc.

„Ne bucurăm că le-am putut oferi elevilor noştri de Ziua Culturii Naţionale o lecţie de suflet, aşa cum poate n-am fi reuşit în clasele de curs”, a arătat Silviu Mihai, directorul Şcolii Gimnaziale „Mihai Eminescu” Băneşti.

Acţiunea de vineri s-a derulat în cadrul proiectului ,,Paşii Poetului la Băneşti” şi a fost organizată de Şcoala Gimnazială ”Mihai Eminescu” Băneşti, Primăria comunei Fântânele, Biblioteca comunei Fântânele, Școala Gimnazială „Cristofor Simionescu” Plopeni.

Faptul că şcoala din Băneşti poartă denumirea de Mihai Eminescu are şi un scurt istoric. Astfel, în cimitirul aflat în jurul bisericii din localitate a fost înmormântată Paraschiva Iurașcu, bunica poetului Mihai Eminescu. Aceasta se născuse în anul 1785, în satul Bănești, sub numele de Paraschiva Brihuescu. Ea s-a căsătorit cu Vasile Iurașcu din Joldești, cu care a avut nouă copii, unul dintre ei fiind Raluca, mama lui Mihai Eminescu. Cu toate că era urmaș de boier, Vasile Iurașcu a dus o viață răzeșească.

Paraschiva Iurașcu a decedat la vârsta de 51 de ani, după cum se spune din bătrâni. Venind iarna de la Joldești la Bănești, probabil pentru a-și vedea rudele, trăsura în care se afla s-a prăbușit de pe un pod cu cai cu tot, iar Paraschiva Iurașcu și-a pierdut viața în acest accident. De altfel, în biserica de lemn există o piatră funerară pe care este inscripționat un text în stil popular redactat probabil de Vasile Iurașcu, text care eternizează acest sfârșit. Paraschiva Iurașcu a fost înmormântată în timpul în care aici păstorea preotul Teodor Teodoreanu (1800-1845). Piatra de pe mormântul bunicii lui Mihai Eminescu a fost luată de Muzeul Județean din Botoșani. În urma unei plângeri făcute de săteni, lespedea funerară a fost restituită satului de muzeu și se află în prezent în biserică.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dublu eveniment cultural organizat de Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” din Băneşti.
 Vizualizări articol: 1852 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dublu eveniment cultural organizat de Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” din Băneşti0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Tocinei Un deliciu bucovinean precum tocineii nu este greu de pregătit, dar va satisface gustul oricui este amator, deopotrivă, de cartofi și de ceva numai bun de ronțăit. Pot fi o gustare rustică oferită unor musafiri ”picați” pe neșteptate, un... Citeşte