Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 19 ian 2016 - Anul XXI, nr. 14 (6127)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Cauză

Profesorii suceveni pledează pentru menţinerea limbii latine în şcoli

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

De aproape o lună de zile, profesori şi universitari din toată ţara freamătă din pricina unei decizii luate de Ministerul Educaţiei, aceea de a elimina limba latină de la clasa a VIII-a.

Mai exact, ministerul de resort a pus în dezbatere un nou plan-cadru al programei școlare pentru gimnaziu, în trei variante, din care ora de latină de la clasa a VIII-a este eliminată. Pe site-ul petitiionline.ro a apărut un memoriu – depus și la minister – în care este argumentată necesitatea de a păstra în programa școlară studierea limbii latine.

Aproape 150 de suceveni (cei mai mulţi, după Bucureşti şi Iaşi), majoritatea cadre didactice şi studenţi, au semnat petiţia prin care se solicită menţinerea disciplinei limba latină. În prezent, în ciclul gimnazial, limba latină se studiază o singură oră pe săptămână, în clasa a VIII-a.

Iniţiatorii petiţiei, universitarii din cadrul Departamentului de Filologie Clasică şi Neogreacă al Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine din Universitatea din Bucureşti, semnalează că elevii vor absolvi clasa a VIII-a fără să urmeze nici o oră de limba latină, iar majoritatea dintre aceştia nu se va întâlni cu această disciplină nici la liceu, căci clasele de Filologie unde se mai studiază latină (o oră/ săptămână) reprezintă sub 10 % din totalul claselor de liceu din România. Astfel, rezultă că mai mult de 90% dintre elevii români nu vor studia niciodată disciplina limba latină.

Aceştia mai subliniază că gramatica riguroasă a limbii latine organizează mintea elevilor, dezvoltă logica, lămurește și adesea tratează în exclusivitate aspecte de limbă nestudiate la nici o altă disciplină (etimologia, istoria și circulaţia cuvintelor, schimbarea fonetică, morfologică și semantică, evoluţia limbii române). Totodată, latina îi ajută pe elevi în mod special să înţeleagă orice limbă ca pe un organism viu, aflat mereu în transformare şi de asemenea, limba latină îi învaţă pe elevi să folosească dicţionarul – obicei uitat de elevii români.

 

Decan al USV: „Avem o datorie istorică de a studia această limbă”

Referitor la eliminarea acestei discipline din orarul elevilor de clasa a VIII-a, decanul Facultăţii de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării din Suceava, conf. univ. dr. ing. Luminiţa Turcu, este de părere că „nu este o măsură logică pentru un popor care se pretinde a fi de origine latină. În SUA, de exemplu, în colegii se studiază limba latină pentru o disciplină a gândirii, a minţii. Însă noi avem o datorie istorică de a studia această limbă. Ca şi până acum, accentul desigur trebuie să cadă pe studierea limbilor contemporane, însă eliminarea limbii latine este o măsură excesivă”.

Liliana Boiciuc, profesor de limba latină la Colegiul Naţional „Spiru Haret” Suceava, a menţionat că odată cu dispariţia acestei discipline, se va pierde şi identitatea poporului român, pragmatismul luând locul unei culturi solide.

„Eu nu vorbesc din perspectiva unui profesor care pierde câteva ore, însă e un prim semnal că nu mai contează cultura. Şi este foarte trist. Ora de latină oricum aproape trece neobservată. Dacă o faci lumea te întreabă <De ce mai ai şi tu pretenţii, la clasa a VIII-a, cu latina?>. Iar la început am avut un şoc când toţi elevii mă întrebau de ce mai facem latină ţinând cont e o limbă moartă. Le explic că latina înseamnă totul, latină înseamnă noţiuni de drept, cultură, latina înseamnă biologie, e istorie, e cine suntem noi”, a subliniat Liliana Boiciuc.

Profesorii de latină mai semnalează că prin eliminarea acestei discipline din gimnaziu se creează, pe de o parte, o discriminare a elevilor care vor să o studieze, iar pe de altă parte, sunt dezavantajate clasele de filologie de la liceu, căci cei care nu fac latină în clasa a VIII-a nu vor avea nici un motiv să aleagă un profil de filologie în clasa a IX-a în dorinţa de a face limba latină, pentru simplu motiv că nu vor ști ce este limba latină.

Rahila Cuşnir, profesoară de limba română la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, sprijină prin intermediul reţelelor de socializare menţinerea latinei în şcoli.

„În clasa a VIII-a copiii primesc câteva noţiuni elementare de cultură generală, nişte informaţii privind evoluţia limbii latine spre română. Latina dezvoltă logica, gândirea critică, elevii învaţă mult mai uşor limbile moderne şi nu mă refer doar la cele romanice, ci chiar şi la engleză. 40% din vocabularul limbii engleze e de origine latină, chiar dacă e o limbă germanică. Latina e necesară pentru înţelegerea semnificaţiilor cuvintelor la limba română. Dacă elevii ar şti etimoanele, dacă ar şti semnificaţia cuvintelor latineşti, ar înţelege mult mai bine neologismele, mai multe nuanţe semantice”, a precizat Rahila Cuşnir.

De menţionat că Ministerul Educaţiei a lansat în dezbatere publică trei propuneri de plan cadru pentru învăţământul gimnazial. Pe lângă schimbările care vizează limba latină, limba şi literatura română pierde o oră la clasa a V-a, în toate cele trei variante de plan. Noile planuri prevăd 4 ore/săptămână pentru toate clasele de gimnaziu.
Totodată, apar discipline noi, precum Educaţie pentru drepturile copilului (clasa a V-a), Educaţie interculturală (clasa a VI-a), Educaţie pentru cetăţenie democratică (clasa a VII-a) şi Educaţie economică (clasa a VIII-a). TIC (Tehnologia Informaţiei şi a Comunicaţiilor) devine obligatorie, iar procedura ce vizează ora de religie rămâne neschimbată. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Profesorii suceveni pledează pentru menţinerea limbii latine în şcoli.
 Vizualizări articol: 2893 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Profesorii suceveni pledează pentru menţinerea limbii latine în şcoli3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Nu ne mira..... trimis de
(19 ian 2016, 11:07:24
Si atunci cand acesti elevi vor termina scoala, si nu stiu ce se intampla cu ei..... atunci ce vor mai pleda aceste specimene care distrug viitorul copiilor cu aceleasi lozinci : "trebuie sa stie si latina, trebuie sa stie si chimie, trebuie sa stie din toate cate putin....."

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Tocinei Un deliciu bucovinean precum tocineii nu este greu de pregătit, dar va satisface gustul oricui este amator, deopotrivă, de cartofi și de ceva numai bun de ronțăit. Pot fi o gustare rustică oferită unor musafiri ”picați” pe neșteptate, un... Citeşte