Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 19 ian 2016 - Anul XXI, nr. 14 (6127)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Demersuri

Ardeleanu prezintă principalele cinci solicitări ale PNL pentru educaţie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Deputatul PNL din Suceava Sanda-Maria Ardeleanu a prezentat ieri principalele cinci solicitări ale liberalilor pentru educaţie. Sanda-Maria Ardeleanu a arătat cele cinci priorităţi pentru anul 2016 despre care PNL consideră că trebuie urmărite de actualul Guvern, şi în special de Ministerul Educaţiei, sunt susţinute şi de vicepreşedintele de la nivel naţional al partidului, Raluca Turcan. Ardeleanu a făcut referire în primul rând la stoparea crizei noilor manuale. „PNL solicită ministerului să accelereze ritmul în care se fac licitaţiile pentru manuale. Încă un an în care elevii să înveţe după programe noi, dar din aceleaşi manuale învechite este de nepermis”, a arătat deputatul PNL de Suceava. În al doilea rând, deputatul PNL de Suceava a subliniat că liberalii susţin ca şcoala să fie cu adevărat gratuită. Astfel, Sanda-Maria Ardeleanu a făcut referire în special la faptul că elevii de clasa a XI-a şi a XII-a trebuie să primească integral manuale gratuite, iar profesorii şi elevii navetişti trebuie să beneficieze de decontarea integrală a sumelor cheltuite pe transport în acest an.

„PNL susţine de asemenea ca managementul şcolar să nu fie politizat şi în 2016. Considerăm că trebuie oprite concursurile pentru funcţiile de conducere din inspectorate şi şcoli. Şi asta pentru că într-un an electoral, cum este şi acesta, nu se pot organiza astfel de concursuri. Asta deoarece există riscul major să continue punerea pe funcţii a clientelei de partid şi, în plus, ar trebui schimbată metodologia, dar și formatul testelor pentru aceste concursuri”, a mai arătat Sanda-Maria Ardeleanu.

Ea a mai spus că o altă prioritate ar fi respectarea în totalitate a Legii Educaţiei Naţionale. În aceste sens, deputatul PNL de Suceava a arătat că Ministerul Educaţiei trebuie să adopte Codul de Etică şi Statutul Elevilor, aşa cum prevede această lege, dar şi să pună în practică masteratul didactic. De asemenea, Ardeleanu a mai arătat că ministrul Educaţiei trebuie să prezinte în faţa Parlamentului un raport privind starea învăţământului.

„În acelaşi timp, în școala românească trebuie să domine etica, profesionalismul şi calitatea. PNL solicită Ministerului Educației să rezolve transparent şi cât mai rapid problemele privind plagiatul doctoratelor şi al <Academiilor din Puşcării>, dar şi debirocratizarea muncii profesorilor în şcoli şi punerea unui accent mai mare pe nevoile elevilor”, a declarat Ardeleanu.

 

Ardeleanu:  PNL va fi „un partener solid” al Executivului condus de Dacian Cioloş, atât timp cât vor fi ajustate deficitele din educație

Parlamentarul sucevean a subliniat faptul că „dezinteresul, suficiența sau greșelile” din ultimii 25 de ani au făcut ca România să fie pe ultimele locuri în toate clasamentele internaţionale şi a atras atenţia că Legea Educaţiei Naţionale „a fost încălcată la vârf şi modificată în interes personal”. Sanda-Maria Ardeleanu a mai spus că printre greşelile făcute se numără şi politizarea mai tuturor instituţiilor de învăţământ, lăsarea elevilor fără manuale, dar şi nealocarea banilor pentru naveta elevilor şi a cadrelor didactice. „Greşelile şi modificările făcute sunt resimțite zilnic de fiecare dintre noi”, a spus Ardeleanu. Ea a adăugat că liberalii salută faptul că Planurile Cadru pentru învăţământul preuniversitar au fost puse în dezbatere, precizând că oamenii politici nu ar trebui să se implice pro sau contra scoaterii unei materii din curricula şcolară. „Specialiştii sunt cei care ne propun profilurile absolvenţilor, iar noi trebuie să ne asigurăm că educaţia va primi un buget corect şi transparent. PNL recomandă extinderea perioadei dezbaterilor pentru a primi opiniile tuturor cadrelor didactice, introducerea unui curriculum transdisciplinar şi încurajarea profesorilor să facă ore transdisciplinare în tandem pentru a maximiza rezultatele finale. În plus, solicităm să se pună un accent mai mare pe digitalizarea informaţiei şi pe asigurarea de şanse egale pentru toţi elevii din această ţară”, a declarat deputatul PNL de Suceava. Nu în ultimul rând, Sanda-Maria Ardeleanu şi-a exprimat încrederea că actualul Guvern, majoritar tehnocrat, nu va repeta greșelile făcute de precedentele, şi a subliniat faptul că PNL va fi „un partener solid” al Executivului condus de Dacian Cioloş, atât timp cât vor fi ajustate deficitele din educație.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ardeleanu prezintă principalele cinci solicitări ale PNL pentru educaţie.
 Vizualizări articol: 1867 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 5 voturi
Ardeleanu prezintă principalele cinci solicitări ale PNL pentru educaţie1.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Tocinei Un deliciu bucovinean precum tocineii nu este greu de pregătit, dar va satisface gustul oricui este amator, deopotrivă, de cartofi și de ceva numai bun de ronțăit. Pot fi o gustare rustică oferită unor musafiri ”picați” pe neșteptate, un... Citeşte