Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 19 ian 2016 - Anul XXI, nr. 14 (6127)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sentinţă Tribunal

Tânărul care şi-a confecţionat o armă şi apoi şi-a ucis unchiul, condamnat la zece ani de detenţie într-un centru de minori

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Tânărul în vârstă de 18 ani din Siliştea - Liteni care a comis o şocantă faptă de omor calificat acum mai bine de un an de zile, împuşcându-şi unchiul cu o armă confecţionată chiar de el, a fost condamnat, ieri, de Tribunalul Suceava la  măsura educativă a internării într-un centru de detenţie pe o durată de 10 ani. Cătălin Săvel Ostăcioaie a fost judecat ca minor, în condiţiile în care în ziua în care a comis fapta nu avea încă 18 ani, centrul de detenţie în care va sta fiind unul cu regim de penitenciar, destinat însă doar minorilor. Diferenţa faţă de penitenciare este că în aceste centre de detenţie se urmează programe intensive de reintegrare socială, inclusiv formare profesională.

Interesant este că acest dosar a mai fost judecat o dată de Tribunalul Suceava, inculpatul fiind condamnat în primă fază la 6 ani şi 6 luni de detenţie într-un astfel de centru, însă Curtea de Apel Suceava a dispus rejudecarea cauzei, tocmai pentru că magistraţii de la instanţa superioară nu au fost de acord ca inculpatul să fie judecat ca minor, în condiţiile în care când a fost trimis în judecată era deja major.

Dosarul va ajunge din nou la Curtea de Apel Suceava, pentru un verdict final, şi rămâne de văzut dacă magistraţii de la instanţa superioară vor fi de acord cu această pedeapsă. 

 

Şi-a făcut armă dintr-o ţeavă, un arc de la o bicicletă, o bucată de lemn şi diverse şuruburi şi piuliţe

Crima a fost comisă în octombrie 2014, pe o cărare pe care victima, Neculai Costache, în vârstă de 47 de ani, se deplasa spre casă.

Din ancheta procurorului criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava rezultă că minorul s-a întors în anul 2012 din Italia, unde se află majoritatea rudelor sale, cu un cartuş pentru pistol şi un cartuş pentru o armă de vânătoare. Ulterior, acesta a adunat din pădurile din apropierea localităţii de domiciliu mai multe tuburi goale provenind de la cartuşe trase de vânători, din zone unde se desfăşurau partide de vânătoare. În timp, tânărului i-a încolţit în cap ideea de a-şi construi o armă. A adunat informaţii de pe internet şi s-a pus pe treabă. Arma a fost confecţionată dintr-o ţeavă metalică, un arc de la o bicicletă, o bucată de lemn şi diverse şuruburi şi piuliţe, atelierul de lucru fiind o magazie din gospodăria părinţilor săi. După aproximativ şase luni arma a fost terminată, iar Cătălin Săvel Ostăcioaie a probat-o cu cartuşul de vânătoare original adus din Italia.  Ulterior, precizează anchetatorii, într-un alt tub gol de cartuş a introdus fragmente de plumb, precum şi praful de puşcă de la cartuşul de pistol adus din Italia, turnând deasupra ceară topită de la o lumânare. La acest tub a lipit capsa percutantă de la cartuşul pentru pistol, pregătind astfel glonţul care avea să ia viaţa unui om.

 

Cum şi-a ucis unchiul: a tras de aproape, apoi l-a lovit cu arma în cap

Cu arma deja confecţionată, tânărului i-a trebuit doar o „scânteie” pentru a o folosi.

Conform anchetei Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, pe 20 octombrie 2014, în jurul orei 19.00, Cătălin Săvel Ostăcioaie s-a deplasat cu tatăl său şi cu alţi membri ai familiei la un bar din Siliştea. Au consumat alcool, iar la un moment dat în local a intrat şi Neculai Costache, în vârstă de 47 de ani, vărul tatălui său, care era într-o veche relaţie conflictuală cu familia Ostăcioaie. Anchetatorii au stabilit că Neculai Costache a fost cel care a început scandalul. El l-a insultat, înjurat şi ameninţat pe tatăl inculpatului, iar la un moment dat a încercat să-l lovească atât pe acesta, cât şi pe adolescentul care avea să comită crima. Turbat de furie, adolescentul a plecat din local, vociferând zgomotos că persoanele de faţă nu au intervenit pentru a-i da o lecţie unchiului său. Crima a fost comisă la scurt timp, după ce adolescentul s-a dus acasă după armă. L-a aşteptat pe Neculai Costache pe un drum din câmp, pe care ştia că acesta se va întoarce acasă de la local, şi l-a împuşcat. Anchetatorii au arătat în rechizitoriul de trimitere în judecată că bărbatul a fost împuşcat de la o distanţă de 2-6 metri, în zona abdomenului. Victima a căzut în genunchi, însă adolescentul nu s-a oprit aici. L-a lovit şi cu arma în cap pe bărbatul care avea să-şi dea după puţin timp ultima suflare.

 

Elemente de muniţie, confiscate de la inculpat

Tânărul şi-a recunoscut fapta, adoptând în faţa anchetatorilor o atitudine sinceră, de recunoaştere. Prin avocat, inculpatul a încercat chiar să obţină schimbarea încadrării faptei, din „omor calificat” în „omor”, însă solicitareaa fost respinsă.

Din cei zece ani de detenţie, Tribunalul Suceava a decis deducerea duratei de reţinere, arest preventiv şi arest la domiciliu, din 22 octombrie 2014 şi până pe 24 iunie 2015. Aşadar, acesta ar mai avea de executat efectiv puţin peste nouă ani de detenţie.

Tribunalul Suceava a dispus confiscarea de la tânăr a mai multor elemente de muniţie găsite cu ocazia percheziţiilor efectuate imediat după comiterea faptei, de către judiciariştii de la Serviciul de Investigaţii Criminale al Poliţiei. Este vorba de tuburi de cartuş, ţevi metalice, fragmente de lemn prelucrate pentru a lua forma unor arme etc.

 

Despăgubiri între 40.000 şi 50.000 de lei pentru soţia şi copiii victimei 

Tribunalul Suceava a judecat ieri şi latura civilă a dosarului. Astfel, autorul crimei, în solidar cu părinţii săi, a fost obligat la plata a 10.000 de lei daune materiale şi 30.000 de lei daune morale faţă de Maria Costache, soţia bărbatului ucis. De asemenea, cei doi copii minori ai bărbatului ucis au de primit fiecare 50.000 de lei reprezentând daune morale şi suma de 175 de lei lunar cu titlu de prestaţie periodică începând de la data decesului victimei, 20.10.2014, şi până la majoratul fiecăruia.

Inculpatul mai are de achitat şi cheltuieli judiciare de 3.500 de lei.

După cum am mai amintit, Curtea de Apel Suceava va fi ultima instanţă care va judeca acest caz şi va stabili dacă pedeapsa dată de Tribunalul Suceava, respectiv despăgubirile rămân definitive şi irevocabile. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tânărul care şi-a confecţionat o armă şi apoi şi-a ucis unchiul, condamnat la zece ani de detenţie într-un centru de minori.
 Vizualizări articol: 2904 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Tânărul care şi-a confecţionat o armă şi apoi şi-a ucis unchiul, condamnat la zece ani de detenţie într-un centru de minori5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Tocinei Un deliciu bucovinean precum tocineii nu este greu de pregătit, dar va satisface gustul oricui este amator, deopotrivă, de cartofi și de ceva numai bun de ronțăit. Pot fi o gustare rustică oferită unor musafiri ”picați” pe neșteptate, un... Citeşte