Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 19 ian 2016 - Anul XXI, nr. 14 (6127)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Tocinei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un deliciu bucovinean precum tocineii nu este greu de pregătit, dar va satisface gustul oricui este amator, deopotrivă, de cartofi și de ceva numai bun de ronțăit. Pot fi o gustare rustică oferită unor musafiri ”picați” pe neșteptate, un bun motiv de adunat familia în bucătărie pentru depănat povești sau o cină simplă și savuroasă pentru care nu e nevoie de mult timp petrecut în bucătărie.

Avem nevoie de:

4-5 cartofi mari, 1-2 ouă, o lingură bună de smântână grasă, o linguriță rasă de zahăr, 1-2 linguri griș, sare și piper după gust, ulei de floarea soarelui pentru prăjit, opțional: o lingură făină albă, 100 g brânză sărată sau o ceapă mică tocată fin

Preparare:

Curățăm de coajă cartofii, îi spălăm bine și îi radem prin răzătoarea cu ochiuri rotunde mari. Îi stoarcem imediat de zeamă, ca să nu se înnegrească tocineii, și adăugăm repede peste cartofi smântâna, zahărul, sare și piper. Batem cu furculița un ou mare sau două mai mici și amestecăm cu cartofii. Adăugăm 1-2 linguri de griș, care va absorbi zerul lăsat de smântână la prăjit, dar nu va încleia neplăcut compoziția. Compoziția nu trebuie să fie seacă, dar nici să lase zeamă. Dacă pare prea moale, putem adăuga și o lingură de făină albă de grâu. Opțional se poate adăuga brânză sărată sau o ceapă mică, fin tocată și stoarsă de zeamă, pentru cei ce nu sunt amatori de gust pur de cartof. Încingem ulei în tigaie și punem cu lingura turte din compoziția de cartofi, în strat subțire. Tocineii nu trebuie făcuți groși, pentru a se prăji uniform și a ieși crocanți. Lăsăm să se rumenească bine pe o parte și să se închege și abia apoi întoarcem tocineii să se prăjească și pe cealaltă parte. Dacă la prăjit tocineii par să se desfacă, adăugăm în compoziție încă puțină făină albă și amestecăm bine, înainte de a prăji încă o serie. Contrar unor sfaturi larg răspândite pe internet, în tocinei nu se adaugă bicarbonat ”ca să iasă pufoși”! Tocineii bucovineni adevărați sunt subțiri, rumeni și crocanți, nu pufoși și groși ca niște clătite americane cu cartofi. Preparați astfel, cu griș și smântână în compoziție, rămân albi în interior și nu devin cleioși când se răcoresc. Se servesc calzi, simpli, fără pâine sau mămăligă, alături de o cană de lapte acru, sau cu smântână acrișoară deasupra. Unii preferă, pentru tocineii fără brânză ori ceapă, servirea cu smântână dulce și zahăr presărat din belșug peste ea. Alții preferă să îi servească alături de murături ori salată. Cum îi servim este doar o chestiune de gust...

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tocinei.
 Vizualizări articol: 10745 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Tocinei5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Tocinei Un deliciu bucovinean precum tocineii nu este greu de pregătit, dar va satisface gustul oricui este amator, deopotrivă, de cartofi și de ceva numai bun de ronțăit. Pot fi o gustare rustică oferită unor musafiri ”picați” pe neșteptate, un... Citeşte