Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 19 ian 2016 - Anul XXI, nr. 14 (6127)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Rădăuţi

„Ziua Culturii Române - sub semnul Poetului”, la Colegiul Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

„Ziua Culturii Române - sub semnul Poetului”, aşa s-a intitulat anul acesta omagierea scriitorului Mihai Eminescu la Colegiul Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi”, sub patronajul „Societăţii pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina”, acţiune desfăşurată la finele săptămânii trecute. Activitatea a fost deschisă de profesorul Iulian Halip, care le-a amintit tuturor invitaţilor de marcă, profesorilor, dar şi elevilor că la Colegiul Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi” s-a sărbătorit pentru prima dată în România ”Ziua Mihai Eminescu”.

Inspectorul şcolar de limba şi literatura română prof. Angela Sehlanec a reactualizat auditoriului motivaţia omagierii scriitorului, acesta fiind un reper important al culturii româneşti, care „a dat sens existenţei noastre”, iar personalitatea sa impozantă, prin opera pe care a lăsat-o, merită pomenită de noi toţi, precum „bisericile îşi pomenesc ctitorii”, pentru că Eminescu poate fi numit fără exagerare un „ctitor al culturii româneşti”.

Şi pentru că în conştiinţa fiecărui bun român Mihai Eminescu rămâne cel mai armonios poet al nostru, profesoara Luminiţa Lăzărescu a trimis auditoriul către lectura poeziei, care oferă în permanenţă plăceri de ordin estetic, alimentând toate gusturile. Astfel, aplecarea asupra operei oferă răgazul de a intra în contact cu sentimente dintre cele mai plăcute, în esenţă cu „frumosul, care dă sens vieţii”.

Următorul moment al activităţii a fost unul de excepţie, original, pentru că a presupus un dialog al comuniunii între invitaţi de marcă, profesorul Traian Rei şi profesoara Angela Sehlanec, şi elevi bine pregătiţi ai colegiului. Altfel spus, cei din urmă i-au provocat pe cei mai experimentaţi la o incursiune în opera şi personalitatea scriitorului, aducând în discuţie teme dintre cele mai interesante şi controversate, menite a-l descoperi pe scriitor în esenţa sa.

În continuare programul a fost completat de momente artistice realizate de elevi ai Şcolii Gimnaziale „Mihai Eminescu” Rădăuţi, dar şi de elevi ai Colegiului Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi”. Elevii au recitat şi au cântat şi, ca un fapt inedit, au prezentat mărturii ale contemporanilor lui Eminescu despre profilul moral şi spiritual al scriitorului, comentate de scriitori actuali precum Mircea Cărtărescu şi Ioana Pârvulescu. Întregul program al manifestării s-a realizat datorită implicării membrilor Societăţii pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina, dar şi a elevilor coordonaţi de profesorii de limba şi literatura română Sextilia Crăciun, Cristina Anfimov, Beatrice Halip şi Iulian Halip.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Ziua Culturii Române - sub semnul Poetului”, la Colegiul Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi”.
 Vizualizări articol: 1621 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
„Ziua Culturii Române - sub semnul Poetului”, la Colegiul Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Tocinei Un deliciu bucovinean precum tocineii nu este greu de pregătit, dar va satisface gustul oricui este amator, deopotrivă, de cartofi și de ceva numai bun de ronțăit. Pot fi o gustare rustică oferită unor musafiri ”picați” pe neșteptate, un... Citeşte