Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 9 apr 2011 - Anul XVI, nr. 83 (4681)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   9 imagini |   ø fişiere video

Expoziţie cu vânzare

„Mineralia - Imperiul mineralelor şi casta pietrelor preţioase”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Muzeul de Ştiinţele Naturii Suceava poate fi vizitată în acest weekend  (intervalul 8 - 10 aprilie), expoziţia intitulată „Mineralia - Imperiul mineralelor şi casta pietrelor preţioase”.

 

Mulţimea pieselor şi diversitatea cromatică sunt în măsură să satisfacă toate gusturile

Etalată în foaierul muzeului, expoziţia cu vânzare oferă publicului un sortiment bogat de eşantioane minerale, pietre şlefuite, geme, obiecte ornamentale şi podoabe din pietre şi cristale naturale, cărora li se adaugă substanţe organice (coral, sidef, chihlimbar), fosile (dinţi de rechin, amoniţi) şi misterioase fragmente de meteoriţi.

Mulţimea pieselor şi diversitatea cromatică sunt în măsură să satisfacă toate gusturile publicului interesat, întrucât - de la mostrele mici de minereuri, până la obiectele prelucrate şi de la transparenţele diafane ale cristalelor la suprafeţele opace, cu culori dense - gama minunăţiilor minerale se desfăşoară în toată splendoarea ei.

 

Privire cuprinzătoare asupra lumii minerale

De la eşantioane de piatră brută, la pietre şi cristale prelucrate în ateliere artizanale şi transformate în obiecte ornamentale sau podoabe, expoziţia oferă o privire cuprinzătoare asupra lumii minerale.

Pieselor de podoabă (coliere, cercei, brăţări şi inele) li se alătură diverse obiecte ornamentale (scrumiere, plachete decorative, „ouă” cu suport) şi eşantioane de roci.

Pentru cei fascinaţi de lumea minerală sunt puse în vânzare mici colecţii didactice cu mostre de cristale, precum şi cărţi de specialitate.

 

Pietre semipreţioase şi pietre fin şlefuite şi montate în metal, în inele, cercei, pandantive

Alături de pietre preţioase (foarte dure şi strălucitoare), semipreţioase (minerale cu duritate destul de mare - acvamarin, ametist, citrin, cristal de stâncă, cuarţ, calcedonie, opal, granat, turmalină, alexandrit, turcoază, zircon, jad, topaz, lapis lazuli), în forme naturale sau prelucrate, se găsesc pietre fine (minerale cu duritate mică - aragonit, calcit, apatit, serpentină, steatit, amazonit, piatra lunii, piatra soarelui, malachit), pietre şlefuite şi montate în metal (inox), în inele, cercei, pandantive.

Paleta cromatică variază de la verdele intens al malachitului, la cel diafan al lizarditului, de la albastrul profund al lapis lazuliului, la cel deschis al azuritului, de la galbenul strălucitor al citrinului, la auriul translucid al chihlimbarului.

 

Pietre din toate colţurile lumii

Pietrele în stare naturală sau cele din care sunt confecţionate bijuteriile provin din toate colţurile lumii: geode şi cuarţ din Brazilia, cuarţ roz din Madagascar, jad din China sau Canada, turcoaz din America de Nord, agate din Mexic, lapis lazuli din Afganistan, lemn opalizat şi opal din Australia, malachit din Congo, azurit din Maroc, sidef din Noua Zeelandă, chihlimbar din Marea Baltică. Lemn silicifiat de pe teritoriul României, calcedonie, jasp, agat, lizardit din zona Brad, chihlimbar de Buzău.

Eşantioanele minerale de colecţie, renumitele „flori de mină” (stibină, pirită, galenă, rodocrozit etc.) sunt din regiunea Baia Mare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Mineralia - Imperiul mineralelor şi casta pietrelor preţioase”.
 Vizualizări articol: 828 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 3 voturi
„Mineralia - Imperiul mineralelor şi casta pietrelor preţioase”4.353

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei