Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 22 aug 2008 - Anul XIII, nr. 197 (3878)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cea de-a 17-a aniversare a Independenţei Ucrainei

În data de 24 august 2008 se împlinesc 17 ani de când Rada Supremă a Ucrainei a proclamat Ucraina stat independent. După cum se ştie, în timpul referendumului din 1991 pentru aceasta au votat peste 90% din cetăţenii renăscutului stat ucrainean. Semnificaţia acestei date pentru Ucraina ca şi pentru fiecare cetăţean ucrainean se leagă în primul rând de realizarea şi confirmarea viabilităţii proiectului statal ucrainean căci încercările anterioare de a întări independenţa Ucrainei în secolul XX din diferite motive au fost limitate în timp.                                 

Ţara noastră are o istorie complexă a constituirii sale statale, ea nu a putut evita procesul dificil de întărire a independenţei sale pe drumul realizării statalităţii sale, proces care se observă şi în zilele noastre. Cu toate acestea, important este faptul că în urma independenţei sale în Ucraina au crescut generaţii pentru care noţiuni ca „Ucraina independentă” sunt indestructibil legate de noţiuni ca „interese naţionale”, „drepturile omului”, „libertatea de exprimare”, „libertatea de credinţă”, „libertatea de mişcare”, „libertatea de a vota”.

În fiecare an Ziua Independenţei e pentru întreaga Ucraină, pentru toţi ucrainenii din Ucraina şi din afara graniţelor sale un punct de referinţă, un început al coordonatelor pentru perioada sa de independenţă faţă de care în Ucraina se raportează viaţa socială şi privată. Nu a făcut excepţie nici anul 2008. Cea de-a 17-a aniversare a independenţei sale, Ucraina o sărbătoreşte cu reuşite în planul politicii interne şi externe.  

 

În Ucraina a fost construit un sistem democratic durabil

În sfera politicii interne în Ucraina a fost construit un sistem democratic durabil de putere. El se bazează pe valorile europene si pe tradiţiile democratice, pe economia de piaţă, respectul pentru drepturile şi libertăţile omului ca şi pentru libertatea mass-media. Ultimele alegeri din 2006 şi 2007 au fost recunoscute de către comunitatea internaţională ca fiind libere şi corecte. În urma acestora  a avut loc transferul democratic de putere către noi coaliţii. Aceasta demonstrează în mod practic viabilitatea şi stabilitatea sistemului politic ucrainean. 

În Ucraina se continuă procesul de îmbunătăţire a echilibrului de forţe între ramurile puterii – Preşedinte, Rada Supremă  şi Cabinetul de Miniştri. În cursul primei jumătăţi a anului a fost pe larg dezbătută reforma constituţiei. A fost creată de către Preşedinte curtea constituţională. În Rada Supremă a Ucrainei a fost demarată discuţia privitoare la crearea unei comisii parlamentare speciale pentru modificarea Constituţiei Ucrainei. Grupul său de lucru a redactat proiectul Conceptului de reglementare a relaţiilor sociale în Ucraina în cadrul înnoirii sistemului constituţional, care va fi analizat în cel mai scurt timp.  

În ciuda complexelor discuţii de la nivelul politicii interne, ca şi a complicatelor procese din cadrul economiei externe (creşterea mondială a  preţului la resursele energetice, alimente etc.) în perioada ianuarie - iunie 2008 produsul intern al Ucrainei  a crescut cu 6,3 % , producţia industrială cu 7,5% . Aceasta demonstrează reuşita reformelor economice şi dezvoltarea economică durabilă a ţării. Volumul investiţiilor străine directe în perioada ianuarie - martie a crescut la 46,6% .Un câştig important a fost scăderea nivelului inflaţiei care în iunie a fost de 0,8% comparativ cu 1,3% în mai.

 

Ucraina se bucură de respect în lume

În sfera politicii externe Ucraina a continuat să joace un rol activ în relaţiile internaţionale la nivel mondial şi regional. Datorită politicii sale echilibrate şi constructive, Ucraina se bucură de respect în lume, dezvoltă cu partenerii săi internaţionali relaţii de colaborare şi bună vecinătate.

Priorităţile esenţiale ale politicii externe a Ucrainei sunt integrarea europeană şi euroatlantică cu orientare directă la intrarea în Uniunea Europeană şi în organizaţia acordului nord-atlantic.

Ucraina crede cu tărie că o integrare europeană reuşită constituie cea mai solidă bază pentru securitatea naţională a ţării noastre, pentru stabilitatea dezvoltării sale treptate şi democratice. Aceste priorităţi nu pot fi despărţite de dezvoltarea unor relaţii de prietenie, constructive şi de egalitate cu partenerii noştri strategici, cu alte ţări din regiune şi din lume care văd în ţara noastră un partener egal şi un prieten.

În ajunul zilei de 24 august – Ziua Independenţei Ucrainei – Ucraina priveşte cu speranţă în viitor. Sărbătorind această dată deosebită în istoria ţării, care acum 17 ani a fost un punct de reper pentru milioane de ucraineni din toate colţurile lumii, Ucraina este convinsă că şi următoarea etapă din viaţa statului ucrainean va fi luminată de întărirea viitoarelor transformări democratice din ţara noastră, de dezvoltarea economică stabilă şi în special  de atractivitatea pentru mediul investiţional internaţional, de stabilirea între Ucraina şi Uniunea Europeană a unui nou acord de tip european, de includere a ţării noastre în Planul de acţiune pentru intrarea în NATO, ca şi de instituire a unor relaţii ascendente şi reciproc avantajoase cu partenerii săi internaţionali în toate sferele de interes comun.

 

Consulatul General al Ucrainei la Suceava

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cea de-a 17-a aniversare a Independenţei Ucrainei.
 Vizualizări articol: 853 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Cea de-a 17-a aniversare a Independenţei Ucrainei5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultura generala

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei