Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 22 aug 2008 - Anul XIII, nr. 197 (3878)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Chirurgul Reginei

Povestea unui chirurg suedez

În vremurile noastre, dacă medicii sunt nişte semizei, chirurgii - capabili să salveze inimi sau alte organe vitale - par zei de-a dreptul, aşa că am uitat cu desăvârşire că numele lor specific înseamnă, pur şi şimplu, „cel ce lucrează cu mâna”. Lungile veacuri, din Renaştere până foarte aproape de noi, în care chirurgul era un fel de felcer şi bărbier, ne sunt străine dacă nu citim Chirurgul Reginei, această carte care reînvie fără nici o fărâmă de pedanterie, dar cu o excelentă cunoaştere a documentelor, lupta pentru demnitate profesională şi socială a unui chirurg suedez care a trăit cu adevărat la sfârşitul secolului al XVIII-lea – Hermann Schutzer. Agneta Pleijel i-a citit cărţile, rapoartele şi însemnările clinice, a pătruns în hăţişul polemicilor savante care i-au măcinat existenţa, dar a înţeles, şi a reînviat, dincolo de această povară documentară, o întreagă lume. A înţeles mai cu seamă, şi ne face să înţelegem, imensa pasiune a doctorului Schutzer pentru cunoaşterea mereu tainicelor resorturi intime ale fiinţei omeneşti şi a luptei acerbe, perpetue, între medic şi boala cu nenumăratele ei înfăţişări. Misterioase şi hâde, dar şi între practicianul atins de pasiunea cunoaşterii şi falşii aristocraţi ai unei profesii în care compasiunea păleşte dinaintea voinţei de a învinge neştiutul. Confruntat cu mizeria trupului, dar şi cu mizeria lumii, sfâşiat între nobila pasiune a tămăduirii şi meschinele bariere sociale ale timpului, doctorul Schutzer este un erou remarcabil al acestui excelent roman al modernităţii incipiente.

 

Zoe PETRE

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Povestea unui chirurg suedez.
 Vizualizări articol: 615 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Povestea unui chirurg suedez0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultura generala

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei