Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 6 dec 2013 - Anul XVIII, nr. 285 (5492)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu: Marele proiect de autostrăzi denotă lipsă de respect faţă de cetăţeni şi interesele ţării

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că "marele proiect de autostrăzi" prezentat de către premierul Victor Ponta denotă lipsă de respect pentru populaţie şi a avertizat că, dacă primul ministru persistă în a-l prezenta, nu îi va da sprijin la Bruxelles pentru a fi aprobat.

Băsescu a spus că acest proiect denotă "lipsă de respect pentru cetăţeni şi pentru interesele României".

"Până acum v-am prezentat hoţiile, dar nu am văzut lipsă mai mare de respect pentru populaţie ca în această prezentare pe care a făcut-o premierul", a spus Traian Băsescu, adăugând că "nu poţi să furi când desenezi".

Şeful statului a precizat că România se poate lega de Europa şi ţările din jurul ei prin coridoarele 4, 9 şi 7.

"Să vii să inovezi alte priorităţi decât acestea este o iresponsabilitate, iar dacă Ponta va persista să prezinte acest proiect, nu vă ascund că nu-i voi da niciun sprijin la Bruxelles să fie aprobat. De altfel, nici nu cred că poate fi aprobat, atât timp cât coridoarele paneuropene sunt clare în România", a spus Traian Băsescu.

El l-a acuzat pe premierul Victor Ponta că are "gândire de politruc" pentru că "nu înţelege nimic din ce se întâmplă, nici măcar în mersul cu maşina, deşi este copilot".

"Sunt oameni care nu gândesc prea mult, au un nivel de iresponsabilitate faţă de interesele naţionale", a mai spus preşedintele, adăugând că îl îngrijorează acest lucru.

Premierul Victor Ponta a prezentat, marţi, grupurilor USL proiectul privind reţeaua de autostrăzi care vor fi construite până în 2018 şi care va uni regiunile istorice, el propunând elaborarea unui proiect de lege prin care Guvernele viitoare să fie obligate să continue proiectele începute.

Ponta a spus că există deja finanţat, în lucru, aproape de a fi inaugurat sau în fază de licitaţie tronsonul Nădlac-Arad şi tronsonul Timişoara-Lugoj-Deva-Sibiu, care este în lucru şi din care la sfârşitul anului 2013 se dau în folosinţă încă patru tronsoane totalizând 105 km.

El a precizat că s-a finalizat licitaţia pentru autostrada Sebeş-Turda şi că din economiile făcute la POS Transport se va putea licita şi construi din programul bugetar 2007-2013 tronsonul de autostradă Turda-Târgu Mureş, unde în luna ianuarie pot începe toate procedurile.

Ponta a precizat că, pe finanţarea din fonduri de coeziune, va fi demarată autostrada Piteşti-Râmnicu Vâlcea, primul tronson care trece pe la Curtea de Argeş, dar şi autostrada Ungheni-Târgu-Neamţ-Bacău şi încă trei tronsoane, respectiv Bucureşti-Buzău-Focşani, autostrada Sud Bucureşti -Alexandria şi segmentul Craiova-Calafat.

"Asta constituie trei miliarde de Euro şi se termină banii din fonduri de coeziune. Alţi bani nu avem în fondurile de coeziune. Aceste tronsoane le putem licita şi începe în 2014", a spus Ponta.

El a arătat că din fondurile de dezvoltare regională pot fi finanţate cu 1,8 miliarde de Euro două segmente de autostradă, Sibiu-Braşov şi Braşov-Bacău, în aşa fel încât să se poată uni chiar în perioada imediat următoare Moldova şi Transilvania.

În ceea ce priveşte tronsoanele finanţate în regim de concesiune sau parteneriat public-privat, Ponta a spus că pe data de 9 decembrie se depune oferta finală pentru Comarnic-Braşov.

"Comarnic-Braşov e un proiect pe care îl consider esenţial pentru această guvernare şi pentru ţară în ansamblu. E tronsonul cu cel mai mare trafic din România, nu doar pentru caracteristica de turism, că acolo merg bucureşteni în week-end, ci mai ales pentru legătura între Ardeal şi Bucureşti", a spus Ponta.

Premierul a arătat că e într-o procedură avansată centura Sud care va uni autostrada Piteşti-Bucureşti de Bucureşti-Constanţa şi că există într-o formulă avansată şi se pot în cursul anului viitor declanşa şi lucrările pentru Piteşti-Craiova.

"Există un tronson din autostrada Trasilvania, Jilău-Suplacu de Barcău, unde avem ofertă pentru construcţia în parteneriat public-privat. Din bugetul de stat din 2014 am propus construcţia şi finalizarea segmentului de autostradă Borş-Suplacu de Barcău şi finanţarea pentru unirea a ceea ce este un pol important Galaţi-Brăila de autostrada inclusă pe coridorul 9", a spus Ponta.

El a arătat că, practic, până în 2018 se pot da în folosinţă din fondurile existente azi, deci nu din venituri posibile sau din promisiuni, aceste segmente de autostrăzi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu: Marele proiect de autostrăzi denotă lipsă de respect faţă de cetăţeni şi interesele ţării.
 Vizualizări articol: 1384 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Băsescu: Marele proiect de autostrăzi denotă lipsă de respect faţă de cetăţeni şi interesele ţării3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Vorbeste Voda din loboda trimis de
( 6 dec 2013, 11:17:37
Cine s-a gasit sa vorbeasca de autostrazi?Cand era ministrul transporturilor a zis ca Romania nu are nevoie de autostrazi.Si n-a facut nici macar un mm de autostrada.Cat a fost prim ministrul tarii in perioada PDL(ca Boc era inexistent)se taia panglica la cate 2 m de autostrada.Guvernul a sesizat DNA şi SRI pentru nereguli în derularea contractului încheiat cu Bechtel la construcţia Autostrăzii Transilvania, acuzând posibile fapte de natură penală comise de mai mulţi foşti miniştri PDL.Sunt vizați de aceste presupuse fapte penale Gheorghe Dobre, fost ministru al Transporturilor, Sebastian Vlădescu, fost ministru al Finanțelor Publice, Monica Macovei, fost ministru al Justiției, Radu Berceanu, fost ministru al Transporturilor și Infrastructurii, precum și Cristian Duică, directorul general al CNADNR.
1.1  RE: Vorbeste Voda din loboda trimis de
( 6 dec 2013, 13:18:48
Tot nerusinat esti mah?
Bechtel a fost semnat de PSD prin Nastase. Adica PSD semneaza, astia trebuie sa execute si a dreaqului corpul de control(al PSD) ii gaseste vinovati pe executanti nu pe cei care au semnat (PSD).

Cat despre noul plan de autostrazi ce sa zic: 8 judete din nordul tarii sunt ignorate complet in urmatorii 10 ani. Multumim PSD!
1.2  RE: Vorbeste Voda din loboda trimis de
( 6 dec 2013, 14:29:12
Acum am citit si eu de ce sunt acuzati respectivii. Da, se pare ca au semnat si cei de la PDL ceva acte aditionale.

Foarte bine, sa se reclame intre ei pana iese adevarul complet.

Frumos ar fi ca PSD sa reclame PDL, PDL sa aduca la randul lui acte care incrimineaza PSD si la final sa parcheze cu totii la parnaie.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei