Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 1 dec 2012 - Anul XVII, nr. 282 (5187)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

DNA: Nelu Iordache, urmărit penal pentru deturnare de fonduri şi spălare de bani

Procurorii DNA au început urmărirea penală față de omul de afaceri Nelu Iordache, administrator al firmei Romstrade, pentru schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene, utilizarea cu rea credință a creditului societății și spălare de bani, anunţă DNA.

"Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au început urmărirea penală față de Iordache Nelu, administrator al SC ROMSTRADE SRL, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene, utilizarea cu rea credință a creditului societății și spălare de bani, toate în formă continuată", se arată într-un comunicat de vineri al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Potrivit procurorilor, există date și indicii temeinice că Iordache, în calitate de administrator al firmei Romstrade, ar fi schimbat, fără respectarea prevederilor legale, destinația sumei de 25.000.000 de lei, bani încasați în vederea proiectării și execuției lucrărilor la primul tronson din autostrada Nădlac-Arad, lucrarea fiind finanțată în proporție de 85% din fondul de coeziune al Uniunii Europene.

"Cea mai mare parte a banilor, și anume 9.580.000 lei din suma destinată pentru construcția autostrăzii, a fost folosită la efectuarea de plăți către o companie de transport aerian controlată de învinuit, plăți făcute în baza unor contracte ce nu au legătură cu derularea contractului pentru autostradă. O altă parte din bani, și anume 9.861.000 lei, au fost retrași în numerar cu scopul declarat al achiziției de terenuri, în baza unor antecontracte de vânzare cumpărare", se precizează în comunicatul DNA.

Restul de bani, susţin procurorii, ar fi fost folosiți fie la rambursarea de dobânzi și comisioane restante aferente unui contract de credit, fie ar fi fost cheltuiți cu titlu de onorariu notar public, taxă de carte funciară și impozit aferente achiziționării unui teren în comuna Adunații Copăceni, precum și pentru materiale, lucrări și servicii de consultanță și transport necesare proiectului de construcție, a unui complex în comuna Adunații Copăceni. Toate aceste plăți nu au legătură cu proiectul de construcție a autostrăzii, arată DNA.

Pentru a disimula adevărata proveniență a banilor utilizați pentru plățile sus menționate, învinuitul Nelu Iordache ar fi trecut acești bani, pe baza unor facturi care atestau operațiuni fictive, prin firmele administrate de complicii săi. Apoi, arată procurorii, banii s-ar fi întors, cu explicația "plată eronată" sau "plată nedatorată", în contul Romstrade deschis la o altă bancă decât cea prin care se derulau operațiunile de plăți aferente contractului pentru construirea autostrăzii.

Activitatea infracțională ar fi fost desfășurată cu sprijinul unor administratori ai unor firme care, în baza unor înțelegeri cu Nelu Iordache, au emis facturi aferente proiectului de construire a autostrăzii, le-au stornat și au restituit, de regulă în aceeași zi, sumele de bani la Romstrade, în alt cont, cu explicația de plată eronată sau necuvenită.

În acest dosar se efectuează cercetări și față de alte persoane, precizează DNA.

Omul de afaceri Nelu Iordache a fost audiat în noaptea de joi spre vineri, timp de aproape şase ore, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), urmând să fie cercetat în libertate într-un dosar privind posibile deturnări de fonduri, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Iordache a fost audiat începând cu ora 2.00, împotriva sa nefiind luată, cel puţin deocamdată, nicio măsură preventivă.

Omul de afaceri va mai fi însă chemat la DNA, pentru noi audieri.

În acelaşi dosar ar fi vizate alte şase persoane, potrivit surselor citate.

Nelu Iordache a fost audiat după ce anchetatorii au percheziţionat în Capitală, joi, timp de peste 12 ore, sediul firmei Romstrade deţinută de acesta.

Procurorii anticorupţie au ridicat documente, calculatoare şi laptopuri de la sediul firmei, potrivit surselor citate.

Percheziţiile au început joi dimineaţă, la sediul firmei fiind prezent şi omul de afaceri, însoţit de avocatul său.

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a reziliat recent contractul pentru construirea primului tronson al autostrăzii Nadlac-Arad, încheiat cu o asociere din care face compania Romstrade, controlată de omul de afaceri Nelu Iordache, motivul principal fiind întârzierea lucrărilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului DNA: Nelu Iordache, urmărit penal pentru deturnare de fonduri şi spălare de bani.
 Vizualizări articol: 608 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
DNA: Nelu Iordache, urmărit penal pentru deturnare de fonduri şi spălare de bani0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei