Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 1 dec 2012 - Anul XVII, nr. 282 (5187)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Profeţiile mayaşe

Apocalipsa, privită de suceveni cu amuzament

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Numărătoarea inversă a început şi ar mai fi 20 de zile până la sfârşitul lumii, spune una din profeţiile străvechii civilizaţii Maya, al cărei calendar se termină pe 21 decembrie 2012.

Febra teoriilor apocaliptice care a încins imaginaţia a milioane de oameni din întreaga lume nu s-a prins însă şi de suceveni, care privesc toată povestea ca pe o găselniţă de marketing, pentru ca unii să vândă nemurirea sufletului sau pur şi simplu să facă oamenii să stea în faţa televizoarelor, cuprinşi de îndoială.

„Dacă avem a muri, murim acum, în cinci minute, nu trebuie să aşteptăm noi profeţiile altora. Dumnezeu ştie ce are de făcut”, spune Ilie Zlotari, din Pătrăuţi, unul dintre sucevenii întrebaţi dacă sunt pregătiţi să înfrunte sfârşitul lumii.

„Eu sunt sinistrat, a venit apa şi mi-a luat casa. Am ştiut eu că se va întâmpla aşa ceva? Când o veni şi A... cum ziceaţi că o cheamă?... Apocalipsa, Dumnezeu ştie”, mai spune Ilie.

„Vrăjeală! Asta e!”, spune altcineva, după care, la noi, Apocalipsa a venit deja, tot prin jurul datei de 21 decembrie, dar în 1989, la Revoluţie, şi în urma ei au rămas oamenii fără locuri de muncă şi totul a început să o ia razna.

„Să vină Apocalipsa, să dea bani la oameni, servicii, să nu mai fie nebunia care este în ţara noastră”, îl completează altul, cu năduf.

 

Ameninţările planetare, privite cu seninătate

În timp ce în întreaga lume informaţii despre Apocalipsă bagă spaima în oameni, care caută fel de fel de soluţii să scape, precum Noe pe arca sa, în satele sucevene, data de 21 decembrie e aşteptată cu calm şi cu zâmbetul pe buze.

„Să ne ascundem în beciuri, tuneluri?... Nu avem de ce face investiţii de astea”, spune un bătrân căruia mai că îi vine să râdă când îl întrebăm de Apocalipsa anunţată la TV.

Oameni credincioşi privesc cu reţinere teoriile care spun că „sfârşitul timpului“ va avea loc pe 21 decembrie 2012, dată la care calendarul maya se încheie brusc, cu toate că, în trecut, mayaşii, care erau foarte avansaţi în astronomie, calculaseră date cosmice până la milioane de ani.

În acea zi, în timpul solstiţiului de iarnă, va avea loc o conjunctură planetară neobişnuită, când Pământul se va alinia cu Soarele, care se va afla în mijlocul ecuatorului galaxiei Căii Lactee, alcătuind ceea ce vechii mayaşi numeau "Copacul sfânt".
Tocmai de aceea unii cercetători au afirmat ca mayaşii au anunţat că Pământul ar putea fi înghiţit de o gaură neagră ori că o explozie solară sau un asteroid ar putea aduce sfârşitul planetei noastre, în vreme ce alte teorii susţin că 2012 ar putea fi anul în care se întorc pe Terra civilizaţiile extraterestre care au construit templele mayaşe din Mexic, de la Puma Punku sau din Tikal.

„Eu nu mă tem, că nu ştie nici Fiul, nici îngerii când va veni sfârşitul lumii. Doar Tatăl ştie...”, spune Dumitru Lungu, în timp ce două femei, care se întorc agale de la biserică, privesc situaţia cu aceeaşi împăcare sufletească: „Sfârşitul lumii... ştie cineva când vine? Noi nu putem şti, numai Dumnezeu. Care vrea să vorbească, lasă să vorbească. Nu avem de ce ne teme, când vine, vine”.

Pericolele care ameninţă Pământul, în fel şi fel de profeţii şi teorii, îi lasă reci pe unii suceveni, care privesc situaţia pragmatic.

„De ce să ne temem? Eu sunt bătrână, aştept moartea. Am deja peste 80 de ani”, spune o bătrânică din Măriţei, râzând cu poftă şi arătând singurul dinte care i-a mai rămas în gură.

 

Apocalipsa la pahar

În Dărmăneşti, la cârciumă, sfârşitul lumii e un pretext numai bun să mai închine un pahar de tărie, nu de alta, dar să se călească mai bine pentru a înfrunta focul Apocalipsei.

„Nu vine... îs tânăr încă... Pe la 70 – 80, mă aştept să vină. Acum, la doar 16 ani ai mei... că aşa se face, după 60 inversezi cifrele... mă bucur de viaţă. Sănătate să fie!”, spune unul dintre cei care au dezbătut deja la un pahar de vorbă subiectul Apocalipsei şi au ajuns la o concluzie clară.

„Nu cred în nici o Apocalipsă. N-are timp să vină la noi”, spune amicul său care, întrebat dacă nu face provizii, să aibă cu ce supravieţui, zâmbeşte şăgalnic - „Provizii fac în stomac, nu în beci”.

Nici în municipiul reşedinţă de judeţ teoriile apocaliptice nu au prins tare mult la suceveni.

„Pe 21 decembrie? Vine sigur... vine zăpada, dar Apocalipsa în nici un caz”, răspunde unul dintre cei întrebaţi dacă nu se teme că vine acum sfârşitul lumii.

„Pe 21 poate va veni, dar nu se ştie în care an. Noi oricum suntem în urmă cu 100 de ani. La noi vine la 100 de ani după restul lumii”, spune altul, pentru care interpretările date calendarelor mayaşe nu sunt decât rodul unei imaginaţii prea bogate.

 

Haz de necaz cu Apocalipsa

Seriozitatea cu care privesc românii mult anunţatul sfârşit al lumii e vizibilă şi din bancurile care circulă de zor pe această temă.

*

„N-are cum să se sfârşească lumea în 2012! Am conserve care expiră în 2013.”

*

„După numeroase profeţii despre Apocalipsă, care deja au devenit tradiţie, nu ne rămâne decât să proclamăm sfârşitul lumii sărbătoare naţională şi s-o sărbătorim în fiecare an.”
*

„- Crezi în sfârşitul lumii, care va veni la 21 decembrie 2012?
- Cred. Dar mă gândesc că va trece neobservat, ca şi celelalte.”

*

„Dacă nu va veni sfârşitul lumii pe 21 decembrie 2012, vor fi foarte mulţi bebeluşi născuţi pe 20 septembrie 2013”
*
„Discuţie între doi mayaşi.
Mayaş 1: Ce faci acolo?
Mayaş 2: Fac un calendar care o să cuprindă miliarde şi miliarde de ani, numai că mi-e cam foame şi treaba merge încet.
Mayaş 1: La ce an ai ajuns?
Mayaş 2: 2012...
Mayaş 1: Lasă aşa, că e destul. Hai la masă!”

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Apocalipsa, privită de suceveni cu amuzament.
 Vizualizări articol: 4369 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 8 voturi
Apocalipsa, privită de suceveni cu amuzament4.558

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Alo Alo!! trimis de
( 1 dec 2012, 16:01:17
nea romega rotund ca globul pamantesc, ai facut un articol degeaba. daca te informai si tu catusi de putin si nu te luai dupa gura lumii, aflai ca nici macar mayasii nu cred ca vine sfarsitul lumii, ci spun doar ca e sfarsitul unei perioade pentru ei. dar de ce sa nu facem noi un articol degeaba sa umplem monitorul cu el, asa cum umpli jumatate din autobuz dimineata cand mergi la redactie.
1.1  RE: Alo Alo!! trimis de
( 1 dec 2012, 17:47:48
Eu cred ca tu te plictisesti tare.happy
1.2  RE: Alo Alo!! trimis de
( 1 dec 2012, 23:22:49
Nu e degeaba articolul, e o dezbatere la ordinea zilei cu privire la sfarsitul lumii anuntat de mayasi, era normal sa fie un articol si-n ziarul local numarul 1 al Sucevei. Bineinteles ca nu e adevarat ca va veni sfarsititul pe 21 decembrie. Ideea articolului nu a fost sa informeze lumea ci sa creioneze umoristic o adecdota servita de masmedia cu scopul de a imprastia panica in randul oamenilor simpli.
2.   Apocalipsa trimis de
( 2 dec 2012, 02:17:02
Astia-s baieti fini. La OTV: Credeti ca va veni sfarsitul lumii pe 21 decembrie? SMS la 1xxx DA sau NUlaughing)) (SMS-urile pot fi trimise pana pe 22 decembrie). Haida domnu' Dan...!?
3.   Pentru cei ce cred in Dumnezeu trimis de
( 2 dec 2012, 10:06:04
Cand va veni apocalipsa nu va sti nimeni decat Dumnezeu . Mayasii au preconizat data de 21.12.2012 ca fiind sfarsitul erei lor . Omul va distruge planeta

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei