Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 1 dec 2012 - Anul XVII, nr. 282 (5187)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Se reia vaccinarea BCG

Arafat: Refuzul vaccinării BCG pune viaţa copilului în pericol

Ministrul Sănătăţii, Raed Arafat, a declarat că refuzul părinţilor de a vaccina copiii contra tuberculozei pune în pericol viaţa acestora din urmă, riscul ca ei să dezvolte forme severe ale bolii fiind destul de mare, mai ales în primii cinci ani de viaţă.

Arafat a susţinut, ieri, o conferinţă de presă pentru prezentarea rezultatelor evaluării experţilor străini de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor Transmisibile (ECDC) privind efectele adverse ale imunizării cu vaccinul danez BCG-SSI, acesta fiind folosit în România, la copii, din iunie 2011.

Ministrul Sănătăţii a anunţat, cu această ocazie, că produsul este sigur şi că vaccinarea, întreruptă pe durata evaluării experţilor străini şi români, va fi reluată de sâmbătă.

Arafat a mai spus că Ministerul Sănătăţii va elabora ghiduri pentru administrarea vaccinului, urmărirea şi tratamentul reacţiilor adverse, pentru ca părinţii să nu fie surprinşi de acestea şi pentru a se interveni rapid şi corespunzător.

Pe de altă parte, el a atras atenţia că refuzul de a vaccina copiii pune în pericol viaţa acestora.

 

Beneficiile vaccinării sunt mai mari decât riscurile

Arafat a spus că, în ultimul deceniu, vaccinul BCG (contra tuberculozei) a contribuit la reducerea la jumătate a numărului de cazuri de TBC la populaţia sub 14 ani în România, unde, în fiecare an, aproximativ 1.000 de copii încă mai dezvoltă forme severe ale bolii.

Copiii, dacă nu sunt vaccinaţi, pot dezvolta forme severe de tuberculoză în primii ani de viaţă, o treime dintre aceste cazuri fiind constatate la copii sub cinci ani, a precizat Arafat.

Totodată, în cele şase luni în care vaccinul nu a fost disponibil în 2011, s-a constatat clinic o sporire a cazurilor severe de tuberculoză la copii.

Astfel, în ţări cu prevalenţă mare a tuberculozei, cum este România, beneficiile vaccinării sunt mai mari decât riscurile, a arătat ministrul.

În România, la un milion de copii vaccinaţi BCG, sunt evitate 356,4 cazuri de tuberculoză severă, în timp ce în alte ţări, la acelaşi număr de copii vaccinaţi, cazurile evitate sunt mai puţine - 29,7 în Suedia, 89,1 în Polonia şi 178,2 în Letonia.

Raed Arafat a mai spus că, în urma analizei făcute de specialiştii străini de la OMS/ECDC şi de cei români, siguranţa vaccinului danez nu este pusă sub semnul întrebării.

"În nici o ţară nu s-a oprit imunizarea şi nici nu a fost schimbat vaccinul", a subliniat ministrul.

 

Reacţiile adverse au fost dintre cele uşoare şi moderate

Potrivit lui Arafat, în România au fost vaccinaţi, cu primul lot de doze din Danemarca, începând din iunie 2011, peste 136.000 de copii, înregistrându-se 134 de reacţii adverse, constând în mărirea nodulilor limfatici - lucru comun după o astfel de imunizare - şi ocazional abcese cu ulceraţii.

Frecvenţa raportării de noduli limfatici măriţi a fost în limitele aşteptării, de 1 la 100-1.000, a arătat ministrul.

Reacţiile adverse au fost dintre cele uşoare şi moderate, iar răspândirea acestor cazuri în România arată că nu au existat erori sistematice de tehnică de administrare, a mai spus Arafat.

"Nu a fost nici o complicaţie severă, cum ar fi ostiomielita, iar absenţa grupărilor de cazuri arată că nu au fost nici erori sistematice legate de tehnica de administrare. La Institutul «Marius Nasta» din Bucureşti au fost mai multe cazuri pentru că unele au provenit din alte judeţe", a explicat ministrul.

Pe de altă parte, în România, 63 la sută din copiii cu reacţii adverse au primit tratament, proporţia lor fiind, se pare, mai mare decât în alte ţări UE.

În concluzie, Arafat a spus că reactogenicitatea, respectiv capacitatea de a produce reacţii adverse comune, aşteptate, pare să fie mai mare la vaccinul danez decât la cel utilizat anterior în România, produs de Institutul Cantacuzino, însă cel dintâi are o potenţă mai mare comparativ cu tulpinile utilizate anterior, acelaşi efect fiind constatat şi în alte ţări.

Ministrul a precizat că acest vaccin este folosit din 1931, precalificat de OMS din 1987 şi autorizat în prezent 46 de ţări, astfel că nu ar fi trebuit testat când a fost introdus în România.

El a subliniat că oprirea temporară a vaccinărilor în România a fost decisă ca "măsură de precauţie utilă", pentru eliminarea tuturor suspiciunilor.

Vaccinul BCG este un preparat utilizat pentru profilaxia specifică a tuberculozei şi se administrează la nou-născuţi în maternitate. Vaccinul este inclus în calendarul naţional de imunizare al MS şi este gratuit.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Arafat: Refuzul vaccinării BCG pune viaţa copilului în pericol.
 Vizualizări articol: 763 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Arafat: Refuzul vaccinării BCG pune viaţa copilului în pericol0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei