Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 24 ian 2012 - Anul XVII, nr. 18 (4923)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9757 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6253 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Măsură

Baconschi a fost revocat din funcţie pentru declaraţiile la adresa protestatarilor

Teodor Baconschi a fost revocat din funcţia de ministru al Afacerilor Externe, pentru declaraţiile susţinute de acesta la adresa protestatarilor, a anunţat, ieri, în Parlament premierul Emil Boc.
Teodor Baconschi se află la Bruxelles unde participă la reuniunea Consiliului de Afaceri Externe.
În finalul discursului susţinut în Parlament, şeful Guvernului a arătat că, în aceste zile, reacţia politicienilor nu a fost întotdeauna cea mai potrivită şi că regretă sincer "derapajele şi stângăciile verbale" ale unor colegi ai săi la adresa protestatarilor, precizând că doreşte să transmită acestora scuze publice.
"Vreau de asemenea să ştiţi că, pe această linie, am luat decizia de revocare din funcţie a ministrului Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, şi am înaintat preşedintelui României propunerea de revocare din funcţie pentru declaraţiile făcute", a spus Boc.
Teodor Baconschi a scris, în urmă cu o săptămână, pe blogul său, că un lucru devine clar pentru "toţi românii de bine", respectiv că a început "încleştarea pe viaţă şi pe moarte între forţele trecutului şi proiectul unei noi Românii", el susţinând că alegerea o va face "România care munceşte", nu "mahalaua violentă şi ineptă încolonată".
"Un lucru devine din ce în ce mai clar pentru toţi românii de bine. A început încleştarea pe viaţă şi pe moarte între forţele trecutului şi proiectul unei noi Românii. Opoziţia şi-a activat în sfârşit întreg arsenalul moştenit de la Ana Pauker, Teo, Luca şi Dej: derbedei înarmaţi, dezinformare, propaganda urii. Ne acuză că vom fura alegerile doar pentru că vrem ca românii să voteze, în diaspora şi acasă. Ce vor ei, în schimb, e ca o populaţie imbecilizată de televiziuni, înfricoşată de scenarii apocaliptice mereu dezminţite de realitate şi, mai nou, de bătăuşii scoşi pe străzi, să aleagă în locul reformei Statului retorica urii şi neputinţei ridicată la nivel de program politic", a scris Baconschi.
În opinia sa, anul 2012 va fi crucial pentru România.
"Opţiunea e simplă: reformă, responsabilitate, siguranţă sau regres, populism, domnia bâtei. Alegerea o va face însă România vrednică, România care munceşte, România însetată de viitor, nu mahalaua violentă şi ineptă încolonată, ca minerii odinioară, în spatele moştenitorilor Securităţii", consideră Baconschi.

 

Baconschi: Am primit SMS de la premier; nu mi s-a reproşat nimic pe linie guvernamentală

Teodor Baconschi a declarat, ieri, pentru MEDIAFAX, că a primit un SMS de la premierul Emil Boc, din care înţelegea că nu i se reproşează nimic pe linie guvernamentală şi că a fost vorba despre o decizie politică.
"Eu sunt la Bruxelles, la CAE, am primit prin SMS de la premier... Nu mi s-a reproşat nimic pe linie guvernamentală, ci am înţeles că a fost vorba despre o decizie politică", a declarat Baconschi.
"Din ceea ce ştiu, în BPN azi nu s-a formalizat, nu s-a oficializat prin vot o astfel de decizie", a adăugat Baconschi.
Teodor Baconschi a spus însă că respectă decizia premierului, dar şi că se simte "privilegiat" că a reuşit să servească interesele României în această perioadă.
"Nu există un reproş pe linie guvernamentală", a subliniat Teodor Baconschi.
El a adăugat că rămâne în partid, devotat proiectelor începute.

 

Cristian Diaconescu şi Bogdan Aurescu, posibili înlocuitori ai lui Baconschi la MAE

Preşedintele de onoare al UNPR, Cristian Diaconescu, şi secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu sunt primele nume înaintate de membri ai coaliţiei de guvernare pentru preluarea portofoliului Afacerilor Externe, după demiterea lui Teodor Baconschi.
Surse din coaliţie au declarat, pentru MEDIAFAX, că, după demiterea lui Teodor Baconschi de la MAE, primele nume luate în calcul sunt Cristian Diaconescu şi Bogdan Aurescu, dar că urmează discuţii pe tema nominalizării pentru acest portofoliu.
Numele lui Cristian Diaconescu pentru şefia Ministerului de Externe a fost vehiculat şi în 2009, când a fost nominalizat Teodor Baconschi, dar şi ulterior, când se discuta despre posibile remanieri guvernamentale.
În ceea ce îl priveşte pe Bogdan Aurescu, acesta s-a remarcat prin finalizarea cu succes a unor importante dosare de politică externă. De asemenea, preşedintele Traian Băsescu a exprimat aprecieri publice la adresa secretarului de stat în MAE.
Persoana care va fi nominalizată pentru postul de ministru al Afacerilor Externe, în locul lui Teodor Baconschi, va fi stabilită după consultările din cadrul PDL şi al coaliţiei, precum şi în urma discuţiilor cu preşedintele Traian Băsescu, a declarat, ieri, premierul Emil Boc.

 

Cioroianu: Baconschi devenise punct vulnerabil al PDL

Fostul ministru de Externe Adrian Cioroianu a declarat, ieri, pentru MEDIAFAX că demiterea lui Teodor Baconschi a fost provocată de faptul că acesta devenise un punct vulnerabil al partidului, el apreciind că măsura nu va fi suficientă pentru calmarea protestelor.
"Evident că devenise un punct vulnerabil al Partidului. Totul a început când a ales să joace şi un rol politic iar afirmaţiile pe care le-a făcut au pus paie pe foc", a spus Cioroianu.
El a adăugat că "este foarte neplăcut pentru domnul Baconschi să primească acest anunţ în timpul unei misiuni". "Este într-o situaţie total de neinvidiat, dar până la urmă este vorba despre relaţia Boc-Baconschi", a spus el.
Pe de altă parte, Cioroianu a spus că nu crede că măsura va fi suficientă pentru calmarea protestelor.
"Rămâne de văzut dacă oamenii se vor mulţumi doar cu demiterea lui Baconschi. Eu cred că nu", a spus el.

 

Meleşcanu: Demiterea lui Baconschi, mişcare de imagine fără impact

Fostul ministru de Externe Teodor Meleşcanu (PNL) a declarat, ieri, că demiterea lui Teodor Baconschi din funcţia de ministru de Externe este "o mişcare de imagine care nu va avea niciun fel de impact" şi, în plus, nepotrivită ca semnal internaţional în condiţiile în care acesta e la Bruxelles.
Meleşcanu a arătat că, oricum, Baconschi nu a fost niciodată "o miză", iar oamenii care protestează în stradă nu au strigat sloganuri împotriva acestuia.
"E o mişcare din poignet - poate mai aruncam un sac de nisip poate se ridică balonul. Balonul nu se ridică până nu se aruncă mai mulţi saci de nisip, sunt necesare demisii semnificative", a mai declarat Teodor Meleşcanu, spunând că e necesară demisia întregului Cabinet.
Fostul ministru de Externe a precizat că, în opinia sa, decizia reprezintă "una din numeroasele mişcări care au făcut ca România să aibă o credibilitate scăzută în plan internaţional".

 

Antonescu: Demiterea lui Baconschi, "total ineficientă şi pe lângă subiect"

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, ieri, că demiterea lui Teodor Baconschi din funcţia de ministru de Externe este "total ineficientă şi pe lângă subiect", arătând că dacă premierul avea o reacţie sinceră "la inepţiile şi jignirile debitate de Baconschi" atunci l-ar fi dat afară imediat.
Întrebat de presă, pe holul Parlamentului, cum comentează demiterea ministrului de Externe, Antonescu a spus că este o chestiune marginală.
"Dacă premierul avea o reacţie sinceră la inepţiile şi jignirile debitate de Baconschi, l-ar fi dat afară imediat ce s-au produs, nu după o zi, două, trei, sau câte sunt. Nu mi se pare decât o chestiune cu totul marginală în dezbaterea de azi", a opinat Antonescu.

 

Ponta: Revocarea lui Baconschi este prea puţin, sper că funcţia lui nu va fi mită pentru trădători

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, ieri, în plenul Parlamentului, în prima zi a sesiunii extraordinare, că revocarea lui Teodor Baconschi de la MAE este "prea puţin" şi vine "prea târziu".
Ponta a spus, la microfonul plenului comun, că este de acord cu revocarea din funcţia de ministru de externe a lui Teodor Baconschi, anunţată de premierul Emil Boc cu câteva minute înainte.
"Dar sper că sunteţi conştient că este mult prea puţin şi mult prea târziu. Oamenii care se uită la noi aşteaptă soluţii pentru problemele lor, nu pentru problemele de imagine ale Guvernului sau pentru cele cauzate de lipsa de tact a unui ministru ajuns în funcţie pe criterii pe care nu are rost să le mai discutăm", a adăugat preşedintele PSD.
Ponta a mai spus că speră ca revocarea lui Baconschi să fie argumentată de activitatea acestuia ca ministru, şi nu "o ocazie în plus pentru a mai oferi o mită pentru cei care au trădat pentru a veni la putere".

 

Sulfina Barbu: Revocarea lui Baconschi, atitudine corectă; premierul sancţionează un derapaj

Preşedintele Organizaţiei de femei a PDL, ministrul Sulfina Barbu, a declarat, ieri, pentru MEDIAFAX că revocarea din funcţie a ministrului de Externe "este o atitudine corectă a premierului, ce sancţionează un derapaj al ministrului Baconschi".
"Consider că prim-ministrul a procedat corect, fiind atributul dânsului şi, mai mult decât atât, premierul a cerut scuze public pentru jignirile aduse protestatarilor de domnul ministru Baconschi. Este o atitudine corectă a premierului ce sancţionează un derapaj al domnului ministru Baconschi. Regret că ministrul Baconschi l-a pus pe premier într-o astfel de situaţie", a precizat Sulfina Barbu, ministru al Muncii.
Întrebată în legătură cu revocarea ministrului de Externe, Teodor Baconschi, şi cu posibilitatea de a urma alte revocări, Barbu a spus că în orice moment miniştrii trebuie să se aştepte că evaluarea prim-ministrului poate duce la revocarea lor.
"În orice moment miniştrii trebuie să se aştepte că evaluarea primului ministru poate duce la revocarea lor, inclusiv eu, când am acceptat această funcţie am ştiut că în orice moment evaluarea prim-ministrului pe ceea ce eu am de făcut la Minsiterul Muncii, la un moment dat poate duce la revocarea mea din funcţie. Este firesc", a precizat Sulfina Barbu,
Întrebată în ce calitatea participă Teodor Baconschi al reuniunea de Bruxelles, Sulfina Barbu a spus că până la semnarea de către preşedinte a actelor de revocare şi de numire a unui nou ministru, Teodor Baconschi are încă calitatea de ministru de Externe.
"Se va întoarce (Teodor Baconschi n.r.) de la reuniunea de la Bruxelles în momentul în care se va semna decretul de revocare şi de numire al viitorului ministru. Din acel moment, dânsul nu va fi ministru. Astăzi participă la Bruxelles, la Consiliul Afaceri Externe, în calitate de ministru de Externe", a precizat Sulfina Barbu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Baconschi a fost revocat din funcţie pentru declaraţiile la adresa protestatarilor.
 Vizualizări articol: 632 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Baconschi a fost revocat din funcţie pentru declaraţiile la adresa protestatarilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei