Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 7 sep 2011 - Anul XVI, nr. 211 (4809)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Funeriu:12 instituţii de învăţământ superior,clasificate în categoria cercetare avansată şi educaţie

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a prezentat, ieri, situaţia privind clasificarea universităţilor, 12 instituţii de învăţământ superior din România, printre care patru din Bucureşti, fiind în categoria cercetare avansată şi educaţie.

Potrivit Legii educaţiei naţionale, universităţile sunt clasificate în trei categorii, respectiv universităţi centrate pe educaţie, universităţi de educaţie şi cercetare ştiinţifică sau universităţi de educaţie şi creaţie artistică şi, respectiv, universităţi de cercetare avansată şi educaţie.

"Am primit rezultatul primei clasificări a universităţilor realizat cu partenerul nostru Asociaţia Universităţilor Europene, pe care am trimis-o spre publicare în Monitorul Oficial. Vom posta pe site-ul ministerului şi rezultatul ierarhizarii programelor. În categoria universităţilor de cercetare avansată şi educaţie sunt Universitatea din Bucureşti, Universitatea «Babes-Bolyai» din Cluj-Napoca, Universitatea «Alexandru Ioan Cuza» din Iaşi, Academia de Studii Economice din Bucureşti, Universitatea de Ştiinte Agricole din Cluj, Universitatea de Medicină şi Farmacie «Carol Davila» din Bucureşti, Universitatea «Petre Popa» din Iaşi, Universitatea Politehnica din Bucureşti, Universitatea «Gheorghe Asachi», Universitatea Tehnică din Cluj şi Universitatea Politehnică din Timişoara", a spus ministrul Educaţiei.

Potrivit acestuia, aproximativ 80% din locurile la doctorat vor reveni universităţilor din categoria cercetare avansată şi educaţie.

În categoria universităţilor de educaţie şi cercetare ştiintifică intră Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea din Craiova, Universitatea Transilvania, Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi, Şcoala Naţională de Ştiinţe Politice şi Administrative din Bucureşti, Universitatea de Ştiinţe Agricole din Iaşi, Universitatea de Ştiinţe Agronomice din Bucureşti, Universitatea de Medicină şi Farmacie "Victor Babeş" din Timişoara, Universitatea de Medicină din Târgu-Mureş. Tot aici sunt incluse toate universităţile de creaţie artistică, militare şi de siguranţă naţională, a mai spus Funeriu.

Restul universităţilor sunt în categoria universităţi centrate pe educaţie.

Pentru clasificare au fost evaluate peste 90 de unităţi de stat şi particulare.

Ministrul Funeriu a precizat că prin acest demers MECTS va stabili un standard în evaluarea învăţământului superior, ceea ce va fi în folosul studenţilor şi angajatorilor. Totodată, clasificarea universităţilor reprezintă un proces prin care vor fi optimizate resursele pentru îndeplinirea misiunii specifice fiecărei universităţi.

Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului va impune, în anul academic 2011-2012, distribuirea în cadrul universităţilor a locurilor bugetate la doctorat celor mai performanţi cercetători şi nu pe criterii de cumetrii.

"Ar fi nefiresc să împiedicăm o universitate care poate organiza doctorat într-un anumit program dacă are expertiză în acel domeniu. Tot nefiresc ar fi să finanţăm de la stat ca acea universitate să organizeze programe doctorale într-un domeniu în care nu are expertiză. Nu mai avem voie să vindem iluzii din care, când ne trezim, descoperim o ţară plină de licenţiaţi sau masteranzi incompetenţi", a mai adăugat ministrul.

El a ţinut să precizeze că în 2011, cei care au luat bacalaureatul au mers la universităţile tradiţionale.

"Elevii care au luat bacalaureatul în acest an nu se mai îndreaptă spre universităţi cu viitor incert", a conchis ministrul Educaţiei.

Pentru anul universitar 2011 - 2012, cifra de şcolarizare pentru ciclul universitar de licență va fi de 62.850, pentru învățământul universitar de master sunt 35.600 de locuri , iar pentru ciclul doctoral vor fi aproximativ 3.500 de locuri, potrivit Hotărârii de Guvern din aprilie 2011.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Funeriu:12 instituţii de învăţământ superior,clasificate în categoria cercetare avansată şi educaţie.
 Vizualizări articol: 600 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Funeriu:12 instituţii de învăţământ superior,clasificate în categoria cercetare avansată şi educaţie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei