Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 17 aug 2011 - Anul XVI, nr. 193 (4791)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Verificări la dosare

Lăzăroiu: Am o veste proastă pentru USL, au 63 la sută din fraudele alocaţiilor pentru familii

Ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Sebastian Lăzăroiu, a declarat, ieri, că aproape 1.200 de dosare pentru alocaţia de sprijinire a familiei, din 3.977 verificate, erau fraudate, iar 63 la sută dintre ele aparţin Uniunii Social Liberale (USL).

Ministrul Muncii a declarat că, în urma unui sondaj realizat pe dosarele pentru acordarea alocaţiilor de sprijinire a familiilor, s-a descoperit că 1.179 de dosare din 3.977 verificate erau fraudate.

"Am o veste bună pentru USL: au 63 la sută în sondaj. Dar am şi o veste proastă: au 63 la sută din totalul fraudelor", a declarat Sebastian Lăzăroiu.

El a precizat că, în urma centralizării datelor, s-a constatat că din cele aproape 1.200 de dosare fraudate, 32 la sută sunt din primării ale PSD, 26 la sută din primării ale PNL, cinci la sută din primării ale PC şi 28 la sută PDL.

"O să spuneţi că este o campanie, dar la ajutoarele de încălzire 32 la sută din fraude aparţin PSD, 25 la sută PNL, trei la sută PC şi 26 la sută PDL. Deci, USL are 60 la sută. Noi cheltuim 14 miliarde anual pe asistenţă socială. Ceea ce vreau să vă spun cu toată responsabilitatea este că statul aproape nu controlează cum se dau aceşti bani", a declarat Lăzăroiu.

Ministrul a mai spus că această problemă vine din faptul că Inspecţia Socială nu funcţionează aşa cum ar trebui, fiind mult subdimensionată.

Lăzăroiu a adăugat că cele 3.977 de dosare verificate sunt din 350 de primării, iar campania de verificare continuă. El a precizat că cele mai mari fraude au fost descoperite în zona de sud a ţării, unde favorit este PSD.

 

În cazul celor care fraudează sistemul ar trebui să se meargă până la răspundere penală

Lăzăroiu a mai declarat că în cazurile în care se constată fraudarea sistemului de asistenţă socială ar trebui să se poată merge până la răspunderea penală, în prezent neexistând în lege măsuri clare pentru recuperarea banilor cheltuiţi ilegal.

Ministrul Sebastian Lăzăroiu a spus că, în prezent, în cazul primarilor care acordă ilegal ajutoare sociale, inspectorii sociali nu pot decât să recomande încetarea plăţilor sau refacerea anchetelor sociale, dar sumele cheltuite pentru plata acelor ajutoare nu pot fi recuperaţi.

"Trebuie mers până la răspunderea penală. (…) Acum se poate sesiza Parchetul", a precizat Sebastian Lăzăroiu.

Ministrul a mai spus că Inspecţia Socială, pe lângă faptul că nu are suficientă autoritate, are doar 136 de angajaţi, adică în jur de doi inspectori pe judeţ.

El a precizat că în noua sesiune parlamentară va fi reorganizată Inspecţia Socială, care ar trebui să funcţioneze precum Inspecţia Muncii.

Ministrul Sebastian Lăzăroiu a mai spus că, în opinia sa, ar fi necesari cel puţin 10 inspectori sociali în fiecare judeţ, iar acest lucru nu trebui să însemne noi angajări, ci transferarea oamenilor din alte instituţii.

 

1,8 milioane de asistaţi social nu muncesc, nu merg la şcoală şi nici nu au handicap

Aproximativ 8,3 milioane de asistaţi sociali sunt activi, iar 1,8 milioane dintre ei nu au un loc de muncă, nu sunt într-o formă de învăţământ, nu fac cursuri de formare profesională şi nici nu au un handicap, a mai precizat Sebastian Lăzăroiu.

Potrivit ministrului Muncii, cei aproximativ 1,8 milioane de beneficiari care nu au nici o ocupaţie şi nici vreun handicap, trăiesc, în mare parte, din ajutoare sociale.

"Aproximativ 1,2 milioane de români au jumătate din venituri din ajutoare sociale. De ce ar munci dacă jumătate din venituri sunt de la bugetul de stat? Noua lege de asistenţă socială urmăreşte să-i activeze pe aceşti oameni. E obligaţia statului să-i încurajeze să-şi găsească un loc de muncă", a spus ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.

El a adăugat că o parte dintre beneficii ar putea fi transformate în servicii (cantine, centre de zi), precizând că este necesară introducerea unei evaluări periodice a tuturor beneficiarilor.

Ministrul Muncii a mai spus că dacă din cei 14 miliarde de lei cheltuiţi anual pentru ajutoare sociale, 15 la sută ar fi fraudaţi, eliminarea fraudelor ar însemna o economie de aproximativ două miliarde de lei.

Lăzăroiu a precizat că, în 2010, la ajutoarele de încălzire a fost o fraudă de aproximativ 18 la sută, la încadrarea în grad de handicap de 36 la sută, la alocaţiile pentru sprijinirea familiilor de 15 la sută, iar la venitul minim garantat de opt la sută.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lăzăroiu: Am o veste proastă pentru USL, au 63 la sută din fraudele alocaţiilor pentru familii.
 Vizualizări articol: 490 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lăzăroiu: Am o veste proastă pentru USL, au 63 la sută din fraudele alocaţiilor pentru familii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei