Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 24 iun 2011 - Anul XVI, nr. 147 (4745)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Dintr-un milion de studenţi români doar 0,43% au mers cu o bursă în străinătate în 2010

Din aproape un milion de studenţi români, doar 0,43% au beneficiat de mobilitate în afara ţării în 2010, din universităţile de stat fiind plecaţi numai 0,65% cu o bursă Erasmus sau cu alte tipuri de acorduri în străinătate, iar de la universităţile private doar 0,06% au beneficiat de acest lucru.

În contextul în care România şi-a asumat, alături de statele semnatare ale Procesului Bologna atingerea pragului de 20 de procente dintre studenţii români care să beneficieze de o mobilitate până în anul 2020, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) îşi manifestă nemulţumirea faţă de faptul că nici statul, nici universităţile nu investesc suficient în această direcţie.

"Mai mult, considerăm ca o contribuţie majoră din partea statutului ar trebui să fie iminentă cu atât mai mult cu cât Legea Educaţiei Naţionale afirmă că sistemul naţional de învăţământ superior are la bază şi principiul libertăţii de mobilitate naţională şi internaţională a studenţilor, a cadrelor didactice şi a cercetătorilor (Art. 118, Alin. 1, j)", se arată într-un comunicat de joi al ANOSR.

Conform datelor prezentate de către Comisia Europeană, în anul universitar 2009-2010 numărul studenţilor români care au beneficiat de programul Erasmus ca oportunitate de mobilitate a fost de 3.994. Astfel, din totalul studenţilor români care au beneficiat de o mobilitate, doar 134 au mers la studii pe baza, de exemplu, a acordurilor sau parteneriatelor între universităţi, se arată în comunicat.

Aspectul principal al mobilităţilor îl reprezintă raportul dintre numărul de studenţi mobili ai unei universităţi şi numărul total de studenţi ai aceleaşi universităţi (raport de mobilitate). ANOSR este de părere că procentul studenţilor mobili trebuie să fie în permanentă creştere şi să atingă obiectivul propus, acela de a avea 20 la sută studenţi mobili.

 

Universităţile cu cel mai ridicat raport de mobilitate

Universităţile de stat care au cel mai ridicat raport de mobilitate nu sunt cele mai mari universităţi româneşti ca număr de studenţi, ci Universitatea de Arte şi Design din Cluj Napoca (6,72%), Academia Tehnică Militară (3,77%), Academia Navală Constanţa (3,23%), Universitatea de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu" din Bucureşti (2,31%), Universitatea Maritimă din Constanţa (1,62%), Universitatea de Arte din Iaşi (1,61%), Universitatea de Arte din Bucureşti (1,59%), Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti (1,39%), Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj (1,26%), Universitatea "1 Decembrie 1989" din Alba Iulia (1,22%), Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi (1,08%), Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş (1,06%) şi Universitatea Transilvania din Braşov (1,02%).

La polul opus se află Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografie din Bucureşti şi Universitatea de Arte din Târgu Mureş, acestea neavând nici un student beneficiar al unei mobilităţi în cadrul programelor de licenţă sau master în anul universitar 2009-2010.

Din aproape un milion de studenţi români, doar 0,43 la sută au beneficiat de o mobilitate în afara ţării, din 56 de universităţi de stat, doar 13 au un raport de mobilitate care depăşeşte 1 la sută (numărul de studenţi mobili/ numărul total de studenţi ai universităţii).

Dintr-un total de 31 de universităţi private care participă la procesul de colectare a datelor, doar 13 au studenţi mobili, iar din acestea 13 doar două au un raport de mobilitate de peste 1 la sută.

Cinci universităţi de stat au trimis în străinătate la studii peste 40 la sută din totalul studenţilor români plecaţi la studii, adică 1.591 de studenţi, restul de 60 la sută fiind împărţit între celelalte 44 de universităţi de stat din România, potrivit ANOSR.

În anul 2010, în universităţile româneşti au venit 1.335 de studenţi străini, adică de cel puţin 3 ori mai puţini decât cei care au mers peste graniţe.

Procentul studenţilor mobili români din totalul studenţilor mobili din Europa este de numai 1,88 la sută.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dintr-un milion de studenţi români doar 0,43% au mers cu o bursă în străinătate în 2010.
 Vizualizări articol: 452 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dintr-un milion de studenţi români doar 0,43% au mers cu o bursă în străinătate în 20100.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei